Έκθεση για την Κύπρο και την Ελλάδα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Μια πολύ σημαντική έκθεση ιστορικών τεκμηρίων, που πολλά από αυτά εκτίθενται για πρώτη φορά στα κυπριακά χρονικά, με τίτλο «1940. Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος – Ελλάδα»,  ανοίγει στις 9 Απριλίου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας και της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία.

Η έκθεση παρουσιάζει τεκμήρια της περιόδου 1939-1945 και αποτελεί έναν φόρο τιμής στους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρόεδρος της  Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την Τρίτη 9 Απριλίου στις 7μ.μ., στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, στη Φανερωμένη. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Χρήστος Σίμος, ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος, ο Ύπατος Αρμοστής της Μεγάλης Βρετανίας στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι και ο πρόεδρος του ΔΣ του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, Συμεών Μάτσης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζεται και το φωτογραφικό project του Δημήτρη Βαττή «Οι Ξεχασμένοι ενός πολέμου» που αφορά τους Κύπριους βετεράνους που συστρατεύθηκαν στον αγώνα κατά του Ναζισμού. Όπως τους συνάντησε ο φωτογράφος πριν από μερικούς μήνες, με όλους τους (ανάμεσά τους και μια γυναίκα) να έχουν περάσει τα 90-95 τους χρόνια.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Κατερίνα Λουί Νικήτα και τα κείμενα έγραψαν: Για την Κύπρο ο Πέτρος Παπαπολυβίου και για την Ελλάδα ο Στέλιος Κυμιωνής.

Για την έκθεση παραχώρησαν υλικό και τεκμήρια ιδιώτες ερευνητές και συλλέκτες και οι:
Αρχείο ΕΡΤ A.E., Αστυνομία Κύπρου, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Τμήμα Αρχείων και Οπτικοακουστικών Παραγωγών του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας, Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδος – Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, Εκκλησιαστική Επιτροπή Άρσους, Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄,  Ίδρυμα Τηλέμαχος Κάνθος, Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη, Κεντρική Γραμματεία και Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR), Μουσείο Ιστορικών Μελετών Εζεκίας Παπαϊωάννου, Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου, Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Σύνδεσμος Ανάπτυξης Κοινότητας Άρσους, Σύνδεσμος Βετεράνων Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών, Πολιτιστικό Κέντρο Μιτσερού – Ίδρυμα Δαμιανού, Πρεσβεία του Ισραήλ, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας, Alpha Fine Arts, Imperial War Museum, Sight and Sound Studio, Unitrust Media.

Η Έκθεση θα είναι ανοικτή από τις 10 Απριλίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.  Μην την χάσετε!

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 10:00 – 19:00.

Στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, στη Λευκωσία.

Για πληροφορίες: 22 128157

 

Σε ημέρα που θα ανακοινωθεί, και σε συνεννόηση με το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, θα γίνει ειδική ξενάγηση για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η πρόσκληση για την Έκθεση:

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s