Για να θυμόμαστε κι αυτούς τους νεκρούς μας (1940-1945)

Έγινε σήμερα, 10 Νοεμβρίου 2017, μια λιτή και συγκινητική τελετή στο μνημείο των Κυπρίων πεσόντων του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, μπροστά από το κτίριο της ΠΑΣΥΔΥ, στη Λευκωσία.

Η τελετή περιλάμβανε δυο λόγια από τον βετεράνο του Β΄Παγκόσμιου πολέμου και πρόεδρο του Συνδέσμου των Κυπρίων Βετεράνων, Αντώνη Χατζηιωσήφ, αιχμάλωτο σε ναζιστικά στρατόπεδα στην Ιταλία και στη Γερμανία, και τον Δήμαρχο Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη. Παρευρέθηκαν οι αναφερθέντες, άλλοι δύο βετεράνοι, οι πρέσβεις της Ελλάδας, της Αυστραλίας και της Βρετανίας, ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου και 4-5 άλλοι.

Η ετήσια τελετή της “μέρας ανάμνησης” έχει αναληφθεί από πέρσι από τον Δήμο Λευκωσίας, όπως ήταν και η επιθυμία των επιζώντων βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Φέτος δεν έγινε στις 11.00 το πρωί της 11ης Νοεμβρίου, όπως το συνήθιζαν από το 1995 (και) οι Κύπριοι βετεράνοι, όταν και ανεγέρθηκε το μνημείο, επί προεδρίας του βετεράνου του πολέμου, Γλαύκου Κληρίδη, αλλά μια μέρα νωρίτερα.

Ας θυμόμαστε τους νεκρούς μας: 373 Κύπριους άνδρες και μια γυναίκα, του βρετανικού στρατού, που είναι θαμμένοι σε 72 στρατιωτικά κοιμητήρια και μνημεία πολέμου, στην Κύπρο και σε άλλες 23 χώρες. Και άλλους πέντε Κύπριους φοιτητές της Αθήνας, εθελοντές στον ελληνικό στρατό, που σκοτώθηκαν ή απεβίωσαν από τραύματά τους στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, στην Αντίσταση και στα ναζιστικά στρατόπεδα.

Ο πρόεδρος των Κυπρίων Βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, Αντώνης Χατζηϊωσήφ, μιλά στη σημερινή τελετή


Μερική άποψη του μνημείου των Κυπρίων πεσόντων

Οι τρεις παρευρεθέντες βετεράνοι: Από αριστερά, Μενέλαος Κουζουπής, Αντώνης Χατζηιωσήφ, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σύνολο ετών: 282…

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s