40 χρόνια από τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (3 Αυγούστου 1977)

Πριν από 40 χρόνια, στις 5.15 το πρωί της 3ης Αυγούστου 1977, πέθανε στην Αρχιεπισκοπή, στη Λευκωσία, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ (1913-1977), ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (1960-1977). Παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη φυσιογνωμία της νεότερης ιστορίας της Κύπρου, που σφράγισε με την παρουσία του τα ιστορικά γεγονότα που άλλαξαν την ιστορία της αποικιοκρατούμενης νήσου από το 1950 μέχρι το 1974, ο πολιτικός αρχηγός του αγώνα της ΕΟΚΑ για την ένωση με την Ελλάδα, ο άνθρωπος που υπέγραψε εκ μέρους των Ελλήνων Κυπρίων τις συμφωνίες της Ανεξαρτησίας, ηγήθηκε της κυπριακής Εκκλησίας από το 1950, και της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τα πρώτα 17 χρόνια της ζωής της.

Τιμώντας τη σημερινή επέτειο και τη μνήμη του Μακαρίου, αλλά και φέρνοντας στο μυαλό το τι νιώσαμε, εκείνο το πρωινό της 3ης Αυγούστου 1977, το «Περί Ιστορίας» παρουσιάζει τα πρωτοσέλιδα τριών εφημερίδων, της επόμενης ημέρας, 4ης Αυγούστου 1977, από το ψηφιακό αρχείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης: του «Ριζοσπάστη», της «Μακεδονίας» της Θεσσαλονίκης και του «Ταχυδρόμου» της Αλεξάνδρειας.

Από το Αρχείο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών αναδημοσιεύω το τρισέλιδο βιογραφικό του Μακαρίου, όπως εκδόθηκε στις 3 Αυγούστου 1977. Τέλος, το όμορφο εξώφυλλο είναι από το πολύ καλό περιοδικό «Εικόνες», τις μέρες που εξορίστηκε ο Μακάριος και οι τρεις συνεξόριστοί του στις Σεϋχέλλες (Μάρτιος 1956).

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s