Στον παρακάτω σύνδεσμο
http://www.ikariamag.gr/dyo-istorikes-fotografies-tis-ikarias-zitoyn-plirofories-105-hronia-meta
μπορείτε να δείτε ένα ενδιαφέρον άρθρο του Ικαριώτη φίλου Μάκη Φουντούλη, λάτρη της ιστορίας, ερασιτέχνη δεινού ερευνητή και πολυγράφου συγγραφέα, που αναφέρεται σε δυο φωτογραφίες από τους πρώτους μήνες της ελεύθερης Ικαρίας. Με τον Μάκη Φουντούλη γνωριστήκαμε εδώ και μερικά χρόνια εξαιτίας ακριβώς της ιστορίας του τόπου του και μιας κυπριακής της πτυχής: όπως είναι γνωστό στην επανάσταση της Ικαρίας, λίγους μήνες πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ο Κύπριος δικηγόρος Κωνσταντίνος Μυριανθόπουλος, ανιψιός του Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου Β, και κατόπιν αρχειοφύλακας της Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
Στο κείμενό του ο Μάκης Φουντούλης, με την ιδιότυπη γραφή του, όπου χωράνε και τα ικαριώτικα αλλά και τα “ελληνοαγγλικά” του 21ου αιώνα, παρουσιάζει δυο φωτογραφίες ανδρών με στρατιωτικές στολές από την Ικαρία του 1912. Και στις δυο φαίνεται και ο παππούς του, εκ των πρωταγωνιστών της ικαριακής επανάστασης, στον οποίο φυσιογνωμικά μοιάζει καταπληκτικά και ο ίδιος…
Ένας άλλος φίλος, Βορειοελλαδίτης, ο Βασίλης Νικόλτσιος, Διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και κορυφαίος ειδικός για οτιδήποτε έχει να κάνει με τις στολές, τον οπλισμό και τις μάχες του ελληνικού στρατού, απάντησε με τις πλούσιες γνώσεις του με κάθε λεπτομέρεια στα ερωτήματα σχετικά με τις στολές και τα όπλα των ανδρών των δύο φωτογραφιών. Όμως, κάποια ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και ο Μάκης Φουντούλης ζητά τη “βοήθεια του κοινού”, εν προκειμένω των ειδικών για τα ικαριώτικα. Δεν αποκλείεται, κατά την άποψή μου, η φωτογραφία να είναι της περιόδου της “Ελευθέρας Πολιτείας Ικαρίας”, πριν από τον Νοέμβριο του 1912, όταν αποβιβάστηκε ελληνικός στρατός στο νησί και επήλθε η ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος.
Ένα άρθρο που αξίζει να διαβάσετε και ως πρόταση αξιοποίησης της φωτογραφίας ως πηγής ιστορικών πληροφοριών.