Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Σελιώτη για τα Στρατόπεδα των Εβραίων προσφύγων στην Κύπρο (1946-1949)

Οι εκδόσεις Επίκεντρο με τη στήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου «Βρετανικά Στρατόπεδα Εβραίων Προσφύγων στην Κύπρο (1946-1949)», της φιλολόγου Βασιλικής Σελιώτη. Η παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2016,  στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 7:30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Unesco του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στη Λευκωσία.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν  οι:

  • Αφροδίτη Αθανασοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου,
  • Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Θα παρέμβουν, επίσης, η Λίνα Πρόδρομου Παπαβασιλείου και η Zehavit Blumenfeld, ένα από τα χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν στα βρετανικά στρατόπεδα κράτησης των Εβραίων στο νησί.

 

Η εκδήλωση θα κλείσει με αντιφώνηση από τη συγγραφέα.

 

Το βιβλίο της Βασιλικής Σελιώτη ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια ως πρωτεύουσα εργασία υπό την επίβλεψή μου, στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης φιλολόγων στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο στα ελληνικά που ασχολείται, με βάση τα τότε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου της Κύπρου, με τους χιλιάδες Εβραίους πρόσφυγες, οι οποίοι μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και έχοντας διασωθεί από τη φρίκη του ολοκαυτώματος δεν κατάφεραν να φτάσουν στην Παλαιστίνη και ως «παράνομοι μετανάστες» κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (τα περισσότερα στην περιοχή Αμμοχώστου) για δυόμιση περίπου χρόνια (Αύγουστος 1946 – Φεβρουάριος 1949). Η αλληλεγγύη μέρους του κυπριακού πληθυσμού προς τους Εβραίους εγκλείστους εκδηλώθηκε με πολλούς τρόπους και αποτελούσε σανίδα σωτηρίας και ελπίδα φωτός, αλλά και ένα δρόμο διαφυγής προς το Ισραήλ. Από την πλευρά των ευεργετηθέντων, η ευγνωμοσύνη προς την Κύπρο διατηρήθηκε άσβεστη όπως και όσα έζησαν, στα στρατόπεδα της αιχμαλωσίας στο νησί μας. Από την άλλη πλευρά, ύστερα από μακρύ πέπλο σιωπής, τα τελευταία χρόνια η κυπριακή ιστοριογραφία, και ειδικότερα η νέα γενιά των ιστορικών, στράφηκε ερευνητικά και προς το ζήτημα της εμπλοκής της Κύπρου στην Έξοδο.

 

Το βιβλίο της Βασιλικής Σελιώτη αποτελεί μια πρώτη αποτύπωση της καταγραφής στον κυπριακό Τύπο των δραματικών γεγονότων που εκτυλίσσονταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Εβραίων προσφύγων, στο περιθώριο της όξυνσης του πολιτικού αγώνα για την ένωση με την Ελλάδα και των πολιτικών αντιπαραθέσεων Δεξιάς – Αριστεράς, που αναζωπύρωνε ο απόηχος του ελληνικού Εμφυλίου. Πρόκειται για ένα σημαντικό βιβλίο, για μια άγνωστη στους πολλούς πτυχή της ιστορίας της Κύπρου, από μια ερευνήτρια που δεν παρότι δεν είναι ιστορικός, εργάστηκε με μεθοδικότητα και με αφοσίωση στο αντικείμενο της έρευνάς της.

 

Η πρόσκληση για την παρουσίαση

stratopeda

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s