Ιδανική αυτοχειρία μεταξύ εκβιασμών και δείπνου

Για τις εξελίξεις του Κυπριακού θα μιλήσουμε και σήμερα, αφού όσα μεσολάβησαν τις τελευταίες μέρες και όσα προδιαγράφονται μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα έχουν, όπως γράψαμε και το περασμένο Σάββατο, διαμορφώσει ένα σκηνικό φρενοκομείου, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μόλις προχθές (5 Δεκεμβρίου) εξήγησε σε όλους μας, ότι επέστρεψε στον διάλογο «λαμβάνοντας υπόψη τη ρητορική του Τούρκου Προέδρου των τελευταίων μηνών και ιδιαίτερα μερών (…) αντί να δω να «πολιτογραφούνται» ως υπήκοοι του παράνομου καθεστώτος άλλες 26,5 χιλιάδες, προτίμησα αντί να δω τον κίνδυνο που αντιμετωπίστηκε αλλού διεθνώς, δηλαδή μιας ενδεχόμενα ετυμηγορίας τάχα των Τουρκοκυπρίων για ενσωμάτωση».

Δηλαδή, ο κύριος Αναστασιάδης, ο οποίος εκλέχθηκε για να προστατεύει τα συμφέροντα των Κυπρίων πολιτών και το Σύνταγμα της χώρας, ομολογεί με απόλυτη φυσικότητα και χωρίς να ντρέπεται, ότι μπήκε ξανά στον διάλογο, που διακόπηκε όπως διακόπηκε στο Μοντ Πελεράντ,  υπό εκβιασμό και υπό τον φόβο  της επιθετικής ρητορικής του Ερντογάν… Αυτό και μόνο φτάνει για να αντιληφθεί κανείς το πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τη διαπραγματευτική τακτική και τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη, ειδικά σε συνθήκες πίεσης και έχοντας απέναντι αυτόν τον Ερντογάν και τον απολύτως πειθήνιό του, Μ. Ακιντζί, παρά τις τεράστιες δικές μας υποχωρήσεις. Και αν φοβάται ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα την «προσάρτηση» του «ανεξάρτητου» ψευδοκράτους στην Τουρκία, τόσο …ανεξάρτητου ώστε ακόμη και οι δείχτες των ρολογιών και η κάνουλα του νερού να ρυθμίζονται με τις βουλές της Άγκυρας, αναλογιζόμαστε τον πανικό και τους κινδύνους σε αντίστοιχες κρίσεις ή απειλές, αν η χώρα μας μεταβληθεί σε «κοινότητα» ή «συνιστών κρατίδιο»….

Θα σταθούμε, όμως, και σε μιαν άλλη εξόχως ανησυχητική πτυχή που αναδείχθηκε από το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου 2016, το οποίο πραγματοποιήθηκε, σημειωτέον, με πρωτοβουλία του προέδρου Αναστασιάδη. Η γυμναστικά άψογη κυβίστηση του προέδρου της χώρας δεν αιφνιδίασε μόνο τα πολιτικά κόμματα και τους πολίτες στην Κύπρο αλλά έγινε, όπως επιβεβαιώνει το πολιτικό ρεπορτάζ, χωρίς καμιά ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια μέρα, μάλιστα, που στην Αθήνα επικρατούσε αναβρασμός από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι τα Ίμια αποτελούν «τουρκικό έδαφος». Θυμίζουμε ότι από το ευρύτερο περιβάλλον του Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος κατά κανόνα αποφεύγει να σχολιάσει δηλώσεις του Ερντογάν, ούτε επέρριψε ποτέ ευθύνες στον Ακιντζί, πρόσφατα στοχοποιήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, ως υπεύθυνος της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράντ, «επειδή επέμεινε στην κατάργηση των εγγυήσεων». Η μη συνεννόηση με την Αθήνα, η οποία θα κληθεί σε μερικές βδομάδες να συναποφασίσει για τις «εγγυήσεις» στο Κυπριακό, αναδεικνύει μιαν άλλη κραυγαλέα αδυναμία της διαπραγματευτικής τακτικής του Προεδρικού, πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα. Και βέβαια, μόνο πικρά χαμόγελα προκαλεί η ανακοίνωση συνάντησης των Αναστασιάδη – Τσίπρα, στις 14 Δεκεμβρίου «για τον καθορισμό ενός συγκεκριμένου πλαισίου στρατηγικής στο Κυπριακό». Όταν, σύμφωνα με τον Μ. Ακιντζί, το μόνο που δεν έχει οριστεί είναι η ακριβής μέρα για το δημοψήφισμα για τη «λύση», η Λευκωσία με την Αθήνα αναζητεί …πλαίσιο στρατηγικής!!!

Την περασμένη Κυριακή (4 Δεκεμβρίου) στον «Φιλελεύθερο», ο Θανάσης Φωτίου στο άρθρο «Νίκος Αναστασιάδης – το μοιραίο πρόσωπο της ιστορίας», κατέγραψε τα δραματικά αδιέξοδα στα οποία αυτοεγκλωβίστηκε ο σημερινός πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμείς θα σταθούμε στο δεύτερο μέρος του τίτλου του άρθρου: στη μοιραία θέση του Νίκου Αναστασιάδη στην ιστορία του Κυπριακού και της Κύπρου. Αφού ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ομολογεί ότι ενεργεί υπό το κράτος του φόβου από τις κραυγές του Ερντογάν, ας αναλογιστεί με το αντίστοιχο δέος τη θέση που του επιφυλάσσει η ιστορία. Και τις πελώριες ευθύνες που έχει απέναντι στον κάθε Κύπριο πολίτη και στο μέλλον του τόπου.

Δημοσιεύθηκε στην εφημ. «Ο Φιλελεύθερος» στις 10 Δεκεμβρίου 2016

Η φωτογραφία στα “Ανάκτορα του Γιλδίζ”, του Αβδούλ Χαμίτ, στις 15 Απριλίου 2016

2016april

Advertisement

One thought on “Ιδανική αυτοχειρία μεταξύ εκβιασμών και δείπνου

 1. Αγαπητέ δάσκαλε,

  Αναζητώ λέξεις για να μιλήσω για τα δυο τελευταία άρθρα σου.

  Όμως αδυνατώ να βρω τις κατάλληλες… Αρκούμαι, λοιπόν, σ αυτό: ευτυχώς που

  υπάρχει η φωνή σου, μια φωνή-ξιφολόγχη που ίσως ξυπνήσει κανένα παχύδερμο…

  μφχ

  Χρίστος Ρούσσος

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s