Το πρόγραμμα του Δ΄ “Κοινού Κυπρίων”, Επισκοπειό, 22 Οκτωβρίου 2016

Όπως έχουμε ανακοινώσει, το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου, από τις 9.30 πμ ως τις 6.00 μμ, θα πραγματοποιηθεί στο Επισκοπειό, σε αίθουσα του κτιρίου της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής (ευχαριστούμε θερμά τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, για την πρόθυμη ανταπόκριση στο αίτημά μας για παραχώρηση της αίθουσας και τη φιλοξενία), με τίτλο «Κοινόν Κυπρίων», η Δ΄ Επιστημονική συνάντηση φοιτητών & αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ιστορικών / ερευνητών. Ο τίτλος «Κοινόν Κυπρίων» παραπέμπει στον Σύλλογο των Κυπρίων φοιτητών και διανοουμένων που ιδρύθηκε από τον φιλόλογο – ιστορικό και ήρωα της Εθνικής Αντίστασης, Ροδίωνα Γεωργιάδη, στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 1942, μεσούσης της γερμανικής κατοχής.

Στο επιστημονικό συνέδριο, που είναι ανοικτό για το κοινό, θα παρουσιαστούν 24 ανακοινώσεις για διάφορα θέματα της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Παίρνουν μέρος, με πρωτότυπες ανακοινώσεις, απόφοιτοι του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, ιστορικοί και ερευνητές.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ξενάγηση στο Βυζαντινό  Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και στη Συλλογή κειμηλίων Γλαύκου Κληρίδη (στο ίδιο κτίριο) και επίσκεψη στη γειτονική Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου.

Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης του συνεδρίου, ενώ οι σύνεδροι και οι συμμετέχοντες, εφόσον το δηλώσουν, θα παρακαθήσουν σε κοινό γεύμα το μεσημέρι του Σαββάτου, σε εστιατόριο στο γειτονικό χωριό Άγιος Επιφάνιος, με τιμή ανά άτομο 12 ευρώ.

Δηλώσεις συμμετοχής ή πληροφορίες, Ε. Φιακάς: efiakas13@gmail.com

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

9.30 Καλωσόρισμα από τον Πέτρο Παπαπολυβίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

(Οι εισηγήσεις θα είναι 10λεπτες εκτός από όσες δηλώνονται με αστερίσκο*, που θα είναι 15λεπτες. Ύστερα από κάθε ενότητα θα ακολουθεί συζήτηση 20 λεπτών.)

9.35-11.00, Πρώτη συνεδρία

Κωστής Κοκκινόφτας*, ερευνητής, Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου, Εκδοτική δραστηριότητα Κυπρίων και κίνηση ιδεών κατά την προεπαναστατική περίοδο (τέλη 18ου – αρχές 19ου αι.).

 

Βασιλική Χαραλάμπους, απόφοιτος μεταπτυχιακού, Université Pierre-Mendès-France, Grenoble ΙΙ, Κατασκευάζοντας την Ανατολική Κρίση του 1875-78 στον γαλλικό τύπο: Ο ρόλος του “ειδικού ανταποκριτή”.

Σάββας Σταύρου, μεταπτ. φοιτητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου, Τα Σιωνιστικά Σχέδια για την Κύπρο και η ίδρυση ναυτιλιακής εταιρείας.

 

Μαρία Χριστοδούλου, υποψ. διδάκτωρ, Πανεπ. Leicester, Ιστορία Vs. “ιστορία”.

Πολίνα Μιχαήλ, μεταπτ. φοιτήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου, Όψεις εκκλησιαστικής οικονομικής διαχείρισης: Το κατάστιχο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου στα χρόνια των Αρχιεπισκόπων Κυρίλλου Β΄ και Γ΄.

 

Κυριακή Κυριάκου, απόφοιτος μεταπτυχιακού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Το κυπριακό Κίνημα Ειρήνης (1950-1955).

11.00 – 11.20 διάλειμμα

11.20 – 12.40, Δεύτερη συνεδρία

Ελένη Αναστασίου, μεταπτ. φοιτήτρια, Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Οι ελληνικοί περιοδεύοντες θίασοι στην Κύπρο την περίοδο 1897-1907.

Μαρία Φιλαρέτου, μεταπτ. φοιτήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου, Η δράση του ποιητή Σπύρου Ματσούκα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσα από την εφημερίδα «Ατλαντίς» της Νέας Υόρκης.

 

Ελίνα Παγκρατιάν, μεταπτ. φοιτήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου, Το επαναστατικό άρθρο του Νικόδημου Μυλωνά στο περιοδικό “Εκκλησιαστικός Κήρυξ” (Οκτώβριος 1917) και ο αντίκτυπός του.

Σάββας Λάμπρου, απόφοιτος μεταπτυχιακού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Κύπρο: η άτακτη φυγή.

 

Σοφία Θεοδοσίου, μεταπτ. φοιτήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου, Οι αντικομμουνιστικές πρακτικές του παγκαλικού καθεστώτος και των βρετανικών αρχών στην Κύπρο όπως παρουσιάζονται στην εφημερίδα «Νέος Άνθρωπος».

 

Ιωάννα Αλεξάνδρου, μεταπτ. φοιτήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου, Από τη συμβολή των πνευματικών ανθρώπων στα ιστορικά τεκταινόμενα: Γιάννης Σ. Οικονομίδης, ο ανυπόταχτος λογοτέχνης και η σχέση του με την ιστορία.

12.40 – 12.50, Σύντομη ιστορική αναφορά και περιγραφή του Βυζαντινού Μουσείου της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής και της Συλλογής κειμηλίων Γλαύκου Κληρίδη που στεγάζονται στο κτίριο της Μητρόπολης, από τον Χαράλαμπο Πέτσα, απόφοιτο του Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, του Πανεπιστημίου Κύπρου και συνεργάτη της Μητρόπολης Ταμασού. (Τόσο το Μουσείο όσο και η Συλλογή θα είναι ανοικτά προς επίσκεψη σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου.)

12.50 – 15.00, Μεσημεριανό διάλειμμα. Γεύμα στην ταβέρνα «Άγιος Επιφάνειος» («του Μιχάλη»), στο γειτονικό χωριό Άγιος Επιφάνιος.

15.00 – 16.25, Τρίτη συνεδρία

Χρίστος Κ. Κυριακίδης*, Διδάκτωρ Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου, «Αντί νομοθετικού σώματος, Ιερά Σύνοδος;» Κλήρος και Νομοθετικό Συμβούλιο 1883-1931.

 

Ανδρέας Χριστοφόρου, απόφοιτος μεταπτυχιακού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΓΣΟ: Μια γνωριμία με τον αρχαιότερο γυμναστικό σύλλογο της Κύπρου.

 

Χαράλαμπος Χαραλάμπους, υποψ. διδάκτωρ, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου,  Το Συνεργατικό κίνημα στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

 

Άγγελος Χρυσοστόμου, Διδάκτωρ Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου, Η κρίση στις σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας εξ αφορμής της εισαγωγής τσεχοσλοβακικού οπλισμού στο νησί, το 1966.

 

Ευάγγελος Φιακάς, υποψ. διδάκτωρ, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου,  Εικόνα απελευθέρωσης: Το ιστορικό της  ανταλλαγής αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής και οι πρώτες μαρτυρίες (Κύπρος 1974).

 

Στυλιανός Αγαθοκλέους, μεταπτ. φοιτητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου, Κρίση και διάσπαση στο ΑΚΕΛ (1990-1991). Θέματα δημοκρατίας, διαφάνειας και Περεστρόικα.

16.25-16.45 διάλειμμα

16.45 – 18.05, Τέταρτη συνεδρία

Παναγιώτης Στεφάνου, απόφοιτος μεταπτυχιακού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Γρηγόριος Μαχαιριώτης: Ψήγματα από την αρθρογραφία του στον κυπριακό Τύπο.

 

Μιχάλης Σταυρή, υποψ. διδάκτωρ, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου, Ο Γ. Γρίβας και η οργάνωση «Χ» μέσα από την εφημερίδα «Ριζοσπάστης» (1944-1947).

 

Ιλιάνα Κουλαφέτη, μεταπτ. φοιτήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου, Ο λόγος της Αριστεράς για το ρεμπέτικο τραγούδι μέσα από την εφημερίδα «Ριζοσπάστης» (1947).

 

Γιώργος Χαραλάμπους, φοιτητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου,  Η θέση του ΑΚΕΛ για τους Τουρκοκύπριους ως προς την Ένωση με την Ελλάδα (1940-1960): Μια πρώτη προσέγγιση.

 

Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπλ. καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου, Γράμματα από τις Κεντρικές Φυλακές, 1955-1958. Η αλληλογραφία του πολιτικού κατάδικου Κώστα Λεωνίδα με την οικογένειά του, στη Χλώρακα.

 

Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, υποψ. διδάκτωρ, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου: Η δημόσια ρητορική της τουρκικής μυστικής οργάνωσης «Βολκάν» (1955-1957). Μια πρώτη προσέγγιση.

Λήξη εργασιών του συνεδρίου.

18.15 Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου

Ο Ροδίων Γεωργιάδης, εθελοντής στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941

rodion

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s