Δ΄ Κοινόν Κυπρίων, Επισκοπειό, Σάββατο 22 Οκτωβρίου

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016, θα πραγματοποιηθεί στο Επισκοπειό, με τίτλο «Κοινόν Κυπρίων» η Δ΄ Επιστημονική συνάντηση φοιτητών & αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ιστορικών / ερευνητών. Ο τίτλος «Κοινόν Κυπρίων» παραπέμπει στον Σύλλογο των Κυπρίων φοιτητών και διανοουμένων που ιδρύθηκε από τον φιλόλογο – ιστορικό και ήρωα της Εθνικής Αντίστασης, Ροδίωνα Γεωργιάδη, στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 1942, μεσούσης της γερμανικής κατοχής.

Όταν ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια την προσπάθεια αυτή, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου Κακοπετριάς, το Σάββατο 13 Απριλίου 2013, είχαμε πει ότι ελπίζαμε η συνάντηση αυτή να καθιερωθεί σε ετήσιο θεσμό που να φιλοξενείται κάθε χρόνο σε διαφορετικό χωριό της κυπριακής υπαίθρου.

Στην πρώτη συνάντηση, παρουσιάστηκαν 24 ανακοινώσεις για διάφορα θέματα της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Στο συνέδριο του 2014, στον Αγρό, παρότι διήμερο, παρουσιάστηκαν άλλες τόσες ανακοινώσεις, 23 συνολικά, καθώς δόθηκε περισσότερος χρόνος για να συναντηθούμε με φίλους, συμφοιτητές και συναδέλφους, και να συζητήσουμε για τα κοινά μας ενδιαφέροντα, αλλά και για να ξεναγηθούμε στην καρδιά της Πιτσιλιάς. Κεντρική στιγμή της περσινής συνάντησης ήταν η συζήτηση με τον Γεώργιο Παπανικολάου, βετεράνο του 256ΤΠ από τον Αγρό, και η συγκλονιστική του αφήγηση για τον εγκλωβισμό του στη Λάπηθο, τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο 1974, την αποφυγή της αιχμαλωσίας του και τη γνωριμία του με την «κυρά της Λαπήθου» Ευφροσύνη Προεστού.

Η συνάντηση του 2015, επίσης διήμερη έγινε στα Λεύκαρα, με τη συνεργασία του Δήμου Λευκάρων. Εκεί παρουσιάστηκαν 30 εισηγήσεις, με κεντρική στιγμή τη συμμετοχή του Βάσου Λυσσαρίδη, που παρουσίασε τις αναμνήσεις του από τα Λεύκαρα των παιδικών του χρόνων.

 

Φέτος, για διάφορους λόγους δεν έγινε δυνατή η πραγματοποίηση της συνάντησης την Άνοιξη του 2016. Έτσι, θα συναντηθούμε το μεθεπόμενο Σάββατο, σε μια ημερίδα, και θα ορίσουμε την επόμενη συνάντησή μας, διήμερη ελπίζουμε, για την Άνοιξη του 2017.

Το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο κτίριο της Μητρόπολης Ταμασού, στο Επισκοπειό, αφού αποδέχθηκε το αίτημά μας ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, τον οποίο και ευχαριστούμε. Θα διαρκέσει από το πρωί μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου 22 Οκτωβρίου 2016. Θα γίνει και ξενάγηση στα Μουσεία της Μητρόπολης και το απόγευμα επίσκεψη στη γειτονική Μονή Αγίου Ηρακλειδίου, ενώ το μεσημέρι θα φάμε σε γειτονικό εστιατόριο.

Όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος στο «Δ΄  Κοινόν Κυπρίων» με ανακοίνωση, πρέπει να δηλώσουν τον τίτλο της ανακοίνωσής τους μέχρι το ερχόμενο Σάββατο, 15 Οκτωβρίου στον Άγγελο Φιακά, στο email efiakas13@gmail.com

Όπως έχει θεσπιστεί από το Α Κοινόν Κυπρίων, οι εισηγήσεις είναι δεκάλεπτες και ύστερα από κάθε ενότητα ακολουθεί συζήτηση.

Όπως πάντα, οι εργασίες του συνεδρίου είναι ανοικτές στο κοινό. Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης του συνεδρίου.

 

Η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου φέτος είναι:

Κωστής Κοκκινόφτας

Χρίστος Κυριακίδης

Πέτρος Παπαπολυβίου

Χαράλαμπος Χαραλάμπους

Άγγελος Χρυσοστόμου

Η φωτογραφία από το περσινό “Κοινόν Κυπρίων”, μπροστά από το Δημαρχείο Λευκάρων

lefkara2015

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s