Ένα χαρμόσυνο νέο για τους μελετητές της Ιστορίας της Κύπρου

Ένα καλό νέο ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Λευκωσία από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, η άρση του αναχρονιστικού και αντιεπιστημονικού αποικιακού κανονισμού που προνοούσε την καταβολή ωριαίου τέλους για τον κάθε ερευνητή που μελετούσε στο Αρχείο Τύπου του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών. Όπως γνωρίζουν όσοι και όσες επισκέπτονται το Αρχείο (όπου φυλάσσεται το μεγαλύτερο μέρος των κυπριακών εφημερίδων από το 1878) επιβαλλόταν παλιότερα τέλος ύψους μίας λίρας για κάθε τόμο που μελετούσαν (οι ελάχιστοι) ερευνητές. Μετά την ίδρυση των πανεπιστημίων στην Κύπρο και την αύξηση του φοιτητικού πληθυσμού ήρθε η ψηφιοποίηση των εφημερίδων και αποφασίστηκε οι ερευνητές να πληρώνουν για κάθε ώρα μελέτης 4.35 ευρώ. Ήταν ένα απαράδεκτο χαράτσι, δυσβάστακτο για τους φοιτητές και φοιτήτριες και ηθικά απαράδεκτο για τον καθένα μας.
Η ολιγάριθμη κοινότητα των Κυπρίων ιστορικών, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και μεμονωμένοι ερευνητές είχαμε ζητήσει επανειλημμένα την κατάργηση του (τρισάθλιου) «φόρου έρευνας», εντελώς ακατανόητου όταν το ίδιο ψηφιοποιημένο αρχείο διατίθεται από το 2010 από το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Λεμεσού δωρεάν (με παραχώρηση από τα Γραφείο Τύπου). Είχα γράψει σχετικά, στη στήλη μου, στον «Φιλελεύθερο» στις 11 Ιουλίου 2009 το άρθρο «Θησαυροί στα υπόγεια» και επανήλθα στις 11 Ιανουαρίου 2014 με το άρθρο «Ερευνάς ή μελετάς; Τιμωρείσαι!». Έγραφα τότε:

«Από τα τόσα πολλά «πολιτιστικά παράλογα» που βιώνουμε, θα σταθούμε μόνο σε ένα κραυγαλέο, άγνωστο στους πολλούς, παρακαλώντας για την προσωπική παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Χρίστου Στυλιανίδη και της διευθύντριας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών. Όπως έχουμε γράψει σε παλιότερο μας άρθρο, στα υπόγεια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, σε έναν εντελώς ακατάλληλο χώρο, στεγάζεται ένας ιστορικός θησαυρός ανυπολόγιστης πνευματικής αξίας, οι τόμοι των περισσότερων κυπριακών εφημερίδων από το 1878. Τα τελευταία χρόνια έχει ολοκληρωθεί ένα θεμελιώδες έργο, η ψηφιοποίηση εκατοντάδων τόμων εφημερίδων και οι ερευνητές μελετούν ηλεκτρονικά τον κυπριακό Τύπο σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που είναι εγκατεστημένοι στο ίδιο υπόγειο. Αντί όμως η συλλογή να αναρτηθεί στο διαδίκτυο, κάποιος νοσηρός νους, ενισχυμένος από την παχύδερμη αδιαφορία της απρόσωπης κρατικής μηχανής, επιμένει στα εξής απαράδεκτα: Ο μελετητής υποχρεούται να πληρώνει για τη χρήση των υπολογιστών το ποσό των 4,30 ευρώ την ώρα! Οι νεαροί μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες που επιλέγουν τον κυπριακό Τύπο ως κύρια πηγή για τη διπλωματική τους εργασία πρέπει να πληρώνουν καθημερινά στο κράτος (!!!) για τετράωρο ή πεντάωρο διάβασμα 18 και 25 ευρώ!!!, πέρα από ανάλογο τίμημα για φωτοτυπίες. (Ο ίδιος βλακώδης κανονισμός υπήρχε τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1980, όταν πληρώναμε, στον ίδιο χώρο, μία λίρα για κάθε τόμο που διαβάζαμε…) Τα παραπάνω φαντάζουν  κακόγουστο ανέκδοτο για μια χώρα η οποία φιλοξενεί καμιά δεκαριά πανεπιστήμια και θέλει να γίνει …παγκόσμιο ερευνητικό κέντρο! Ένα «μικρό» ζήτημα που δεν έπρεπε καν να υπάρχει, αλλά αποδεικνύει την κωμικοτραγική παθογένεια ενός συστήματος που αδυνατεί να αλλάξει.»

Για την ιστορία, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης ενδιαφέρθηκε προσωπικά και μου τηλεφώνησε μετά τη δημοσίευση του παραπάνω άρθρου. Κανονίστηκε και συνάντηση με την τότε διευθύντρια του Γραφείου Τύπου, η οποία μου επανέλαβε τη δικαιολογία ότι δεν μπορούσε να επιβληθεί η δωρεάν μελέτη, εξαιτίας του φόβου του Γενικού Ελεγκτή (λόγω  της απώλειας των εσόδων…)

Εν πάση περιπτώσει, για τη σημερινή απόφαση, που αποκαθιστά τα αυτονόητα για ένα εξαιρετικά απλό ζήτημα ευχαριστούμε θερμά για το προσωπικό του ενδιαφέρον τον (συνάδελφο ιστορικό) Νίκο Χριστοδουλίδη και συγχαίρουμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες αποφάσεις σε προβλήματα που φαίνονται τεράστια και παραμένουν άλυτα, απλά και μόνο από την ευθυνοφοβία, την  ατολμία και την αδιαφορία κάποιων ανώτερων κρατικών λειτουργών. (Όχι συμπτωματικά, το όνομα της υπαλλήλου που δεν μπορούσε το 2014 να επιβάλει τη δωρεάν ανάγνωση στο Αρχείο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, φιγουράρει σήμερα στο «διδακτικό προσωπικό» πανεπιστημίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ο καθένας με τους στόχους και τις προτεραιότητές του…)

 

Η σημερινή είδηση από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

 

Πρόσβαση χωρίς κόστος στα αρχεία εφημερίδων του ΓΤΠ, αποφάσισε

το Υπουργικό, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 24/8/2016 12:54

Ένας και πλέον αιώνας ιστορίας, όπως αποτυπώνεται στις σελίδες του κυπριακού Τύπου, θα βρίσκεται πια στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη χωρίς κόστος αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου, “το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την δωρεάν χρήση του Αρχείου Εφημερίδων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) από όλα τα πρόσωπα ανεξαιρέτως” μια απόφαση η οποία αποτελεί “ένα ακόμη βήμα που φέρνει το πολύτιμο αυτό αρχείο πιο κοντά στον πολίτη”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι “το ιστορικό αρχείο του ΓΤΠ περιλαμβάνει περίπου 10.000 τόμους με πρωτότυπα φύλλα ελληνόφωνων και αγγλόφωνων εφημερίδων που έχουν εκδοθεί στην Κύπρο από την αρχή της βρετανικής αποικιοκρατίας το 1878 μέχρι σήμερα, καθώς και αντίτυπα τουρκοκυπριακών εφημερίδων και εφημερίδων/περιοδικών που εκδίδονται από ελληνικές ή ελληνοκυπριακές κοινότητες στο εξωτερικό|.

Προσθέτει ότι “από το 1995 που τέθηκε επίσημα στη διάθεση του κοινού το Αρχείο Εφημερίδων του ΓΤΠ δεν αποτελεί μόνο πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και πολύτιμο εργαλείο για εκατοντάδες φοιτητές, ερευνητές, δημοσιογράφους και απλούς πολίτες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο στο κτήριο του ΓΤΠ στη Λευκωσία, όπου στεγάζεται”.

Εκεί, συνεχίζει ο Εκπρόσωπος, “οι μελετητές έχουν πρόσβαση στο υλικό που διατίθεται σε μικροταινίες, αλλά και σε ψηφιακή μορφή μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, στους οποίους έχει εγκατασταθεί λογισμικό που παρέχει δυνατότητες αναζήτησης με λέξεις-κλειδιά”.

Αναφέρει, επίσης, ότι “από το 2010 λειτουργεί και Ερευνητικό Κέντρο στη Λεμεσό που διαθέτει μόνο το ψηφιοποιημένο μέρος του αρχείου ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ΓΤΠ εξακολουθεί να εργάζεται για την ψηφιοποίηση του συνόλου του αρχείου, μια χρονοβόρα και πολυδάπανη διαδικασία που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια”.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε παράλληλα “την κατάργηση των τελών χρήσης του αρχείου εφημερίδων του ΓΤΠ” κάτι το οποίο, όπως αναφέρει ο Εκπρόσωπος, “ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες που καταβάλλονται για πλήρη, απρόσκοπτη και ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών σε πρωτογενείς πηγές πληροφόρησης, σύμφωνα και με την πρακτική που εφαρμόζεται στα περισσότερα αρχεία αυτού του είδους στην Ευρώπη”.

Μέχρι πρότινος όλοι οι επισκέπτες καλούνταν να καταβάλουν τέλος χρήσης ύψους €4,35 ανά ώρα για το ψηφιοποιημένο μέρος του αρχείου και €2,00 ανά ώρα για τη χρήση μικροταινιών, με επιπρόσθετη χρέωση των εκτυπώσεων, καταλήγει η γραπτή δήλωση.

Advertisement

2 thoughts on “Ένα χαρμόσυνο νέο για τους μελετητές της Ιστορίας της Κύπρου

  1. Θεωρώ, αγαπητε κύριε, ότι θα έπρεπε να προχωρήσουν ένα βήμα πάρα πέρα και να παραχωρηθούν online, όπως ακριβώς και οι εφημερίδες- περιοδικά της ψηφιακής βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων.

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s