Οι Παναγιές των Δωδεκανήσων

Δεκαπενταύγουστο και μέρα της Παναγιάς σήμερα και εύχομαι Χρόνια πολλά σε όλες και όλους που γιορτάζουν: Μαρίες, Μάριους, Παναγιώτες και Παναγιώτηδες, Δέσποινες, Παρθένες, κ.ο.κ.. Μαζί τους γιορτάζουμε όλοι, κι όλη η Ελλάδα.

Για του λόγου το αληθές, μεταφέρω, απόσπασμα από ένα άρθρο περιοδικού, που έπεσε πριν από λίγες μέρες στα χέρια μας. Πρόκειται για το άρθρο του Ιωάννη Ηλ. Βολανάκη, «Τοιχογραφημένοι ναοί της Δωδεκανήσου. Συμβολή στη μελέτη των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Δωδεκανήσου», περ. Δωδεκάνησος, (Επίσημον Δελτίον των εν Δωδεκανήσω επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου), έτος Στ, τεύχ. ΙΒ (Ιούλιος – Δεκέμβριος 2014).

Εκεί, στη σελ. 47 καταγράφονται πολλές από τις πολυάριθμες εκκλησιές που είναι αφιερωμένες στη Παναγιά στα Δωδεκάνησα χωρίς, όπως  δηλώνεται στο άρθρο, ο κατάλογος να είναι εξαντλητικός. Αντιγράφω:

Πάτμος:

Διασώζουσα, Ελεημονήτρια, Ζωοδόχος Πηγή, Μήτηρ του Ηγαπημένου, του Γερανού

Λέρος

Γουρλωμάτα

Κάλυμνος

Καλλιώτισσα, Κυρά, των Τσικουδών, Χρυσοχεριά, Χωστή

Κως

Γοργοεπήκοος, των Καστρινών ή Καστρινή, Παλατιανή, Τσουκαλαριά

Αστυπάλαια

Πορταΐτισσα

Τήλος

Τραφιώτισσα

Σύμη

Αλεθινή, Καμπιώτισσα, Παναΐδι, Στρατερή

Χάλκη

Εννιαμερίτισσα, Πορτενή

Κάρπαθος

Γιαλοχωραφίτισσα, Εφταμπατούσα, Μαρμαρινή, Μυρτωνιάτισσα, Σπηλιώτισσα

Νίσυρος

Θερμιανή, Σπηλιανή

Ρόδος

Ελεούσα, Ζωοδόχος Πηγή, Καθολική, Καμιναριώτισσα, Καρυωνίτισσα, του Κάστρου, Κερά, Κερά Ναπενή, Κρεμαστενή, Λοβιαρίτσα, Μυρτενή,  Παρμενιώτισσα, Πλατανιώτισσα, Πορταρίτισσα ή Πορταρίτσα, Σκιαδενή, Τρυφενιώτισσα, Τσαμπίκα, Φανερωμένη, Φιτιλιενή.

Λειψοί

Του Καστελιού, του Χάρου ή των Κρίνων

Προσθέτω την Παναγία την Καβουράδαινα, στη Λέρο και στην Αστυπάλαια την Παναγία την Πουλαριανή, τη Φλεβαριώτισσα και τη Μεραριανή. Και στα δυο νησιά υπάρχουν και οι γραφικότατες Παναγίες του Κάστρου, στο Παντέλι και στη Χώρα, αντίστοιχα.

 

Στις φωτογραφίες, από την ιστοσελίδα του Δήμου Καραβά, η σημερινή κατάσταση του εσωτερικού της Παναγίας Αχειροποιήτου, στον κατεχόμενο, σήμερα, Καραβά. Ήταν, αυτές τις μέρες, το αγαπημένο προσκύνημα των παιδικών μας χρόνων, μέχρι το 1974.

eswteriko

templo

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s