Τάσσος Παπαδόπουλος, Τα σχέδια για το Κυπριακό

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη και το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος (Αθήνα, Μάιος 2016), το βιβλίο του Τάσσου Παπαδόπουλου, Τα «σχέδια» για το Κυπριακό από το 1956 ως το 1984. «Υπήρξαν» και «χάθηκαν» ευκαιρίες για λύση; Ιστορική ανάλυση σε σειρά άρθρων που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Κήρυκας, τη διετία 1984-1985, με εισαγωγή – επιμέλεια του Πέτρου Παπαπολυβίου.

Πρόκειται για σειρά 57 άρθρων με τον ίδιο τίτλο, που δημοσιεύθηκαν  στην κυπριακή εφημερίδα, Κήρυκας, από τον Αύγουστο του 1984, μέχρι τον Οκτώβριο του 1985. Ο ανώνυμος συντάκτης της σειράς των άρθρων – ο Τάσσος Παπαδόπουλος – χώρισε την αρθρογραφία του σε πέντε ενότητες: Το Σχέδιο Χάρντινγκ, Το Σύνταγμα Ράντκλιφ, Το Σχέδιο Μακμίλαν, Το Σχέδιο Άτσεσον και Το Αμερικανικό Σχέδιο (1978). Ο επιμελητής διατήρησε αυτόν τον διαχωρισμό στα πέντε κεφάλαια της παρούσας έκδοσης, προσθέτοντας την αρίθμησή τους.

Στο ερώτημα γιατί έγραψε τη «σειρά πολιτικών δημοσιευμάτων», όπως την ονόμασε ο ίδιος, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, στο πρώτο φύλλο δημοσίευσης της μελέτης του (5 Αυγούστου 1984), απάντησε ως εξής:

Οι τύχες της Κύπρου, σήμερα, είναι στα χέρια αυτών που έχουν ηλικία 30-40 χρόνων. Πόσα ξέρουν για την ιστορία της πατρίδας τους, αυτοί οι άνθρωποι; Αυτοί που σήμερα είναι στην ηλικία των 30-40 χρόνων, μόλις είχαν γεννηθεί, ή ήσαν παιδιά στη δεκαετία του 1950!

Ούτε άκουσαν, ούτε ξέρουν, ούτε μπορούν να αξιολογήσουν το Σχέδιο Χάρντινγκ, το Σχέδιο Μακμίλαν, το Σχέδιο Άτσεσον, τα 13 Σημεία, και όλα τα «σχέδια» που σηματοδότησαν και καθόρισαν το μέλλον της πατρίδας τους.

Γι’ αυτούς γράφουμε! Σε αυτούς απευθυνόμαστε! Η ελευθερία και η δημοκρατία απαιτεί ενημερωμένους ανθρώπους! Που να μπορούν να κρίνουν και να αξιολογήσουν. Γι’ αυτούς γράφουμε, αυτά που γράφουμε, για τα «σχέδια» που υποβλήθηκαν, για τη «λύση» του Κυπριακού.

 

Το βιβλίο προλογίζει ο Πάνος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος. Ακολουθεί η Εισαγωγή του επιμελητή, Πέτρου Παπαπολυβίου (με υποκεφάλαια: Η εφημερίδα «Κήρυκας», Η πολιτική κατάσταση στην Κύπρο και το Κυπριακό κατά το 1984-1985, Ο Τάσσος Παπαδόπουλος μέχρι την έκδοση του «Κήρυκα», Η σειρά άρθρων «Τα “σχέδια” για το Κυπριακό» και Η έκδοση. Τεχνικές και φιλολογικές σημειώσεις) και τα πέντε κεφάλαια, με την ανάλυση του Τάσσου Παπαδόπουλου:

Κεφάλαιο 1. Το Σχέδιο Χάρντινγκ,

Κεφάλαιο 2. Το Σύνταγμα Ράντκλιφ,

Κεφάλαιο 3. Το Σχέδιο Μακμίλαν,

Κεφάλαιο 4. Το Σχέδιο Άτσεσον,

Κεφάλαιο 5. Το Αμερικανικό Σχέδιο (1978).

Σε κάθε ένα κεφάλαιο προτάσσεται Σημείωμα του Επιμελητή και μια επιλογή από τη σχετική βιβλιογραφία.

 

Κεντρική διάθεση: Για την Ελλάδα Εκδόσεις Πατάκη, για την Κύπρο, Βιβλιοπωλείο «Μετροπόλιταν».

SxediaKipriako

Advertisement

One thought on “Τάσσος Παπαδόπουλος, Τα σχέδια για το Κυπριακό

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s