Παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Κασουλίδη για τα πολιτικά της Εκπαίδευσης στην Κύπρο, 1960-1974

Το βιβλίο του Ανδρέα Χρ. Κασουλίδη, «Πολιτική, Εκπαιδευτική πολιτική και διδασκαλικός συνδικαλισμός στην Κύπρο (1960-1974). Ο λόγος και η δράση της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Διδασκάλων στην πρώτη κρίσιμη δεκατετραετία του ανεξάρτητου κράτους», παρουσιάζεται αύριο Τρίτη, 19 Απριλίου 2016 και ώρα 7.30 μμ στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του νεόκτιστου κτιρίου της ΠΟΕΔ (Λεωφόρος Κυρηνείας 184, Αγλαντζιά).

Η εκδήλωση που οργανώνεται από την ΠΟΕΔ και τις εκδόσεις Ηλία Επιφανίου θα αρχίσει με προλόγισμα από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή και θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί του προέδρου της ΠΟΕΔ, Φίλιου Φυλακτού, και του εκδότη, Ηλία Επιφανίου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ο Λευτέρης Κληρίδης, λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Κύπρο και ο Πέτρος Παπαπολυβίου. Η εκδήλωση θα κλείσει με αντιφώνηση από τον συγγραφέα.

Πρόκειται για τη διδακτορική διατριβή του συγγραφέα, που εγκρίθηκε το 2012 από το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, καρπό πολύχρονης και εξαντλητικής έρευνας, και ένα βιβλίο που κομίζει πλήθος νέων στοιχείων για ένα νευραλγικό τομέα της νεαρής Κυπριακής Δημοκρατίας, την ελληνική εκπαίδευση, που αφέθηκε από τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου στην ευθύνη της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης. Ακολούθησε η ίδρυση του Υπουργείου Παιδείας (1965), με πρώτο υπουργό τον Κωνσταντίνο Σπυριδάκι, ενώ η επιβολή της  δικτατορίας στην Ελλάδα δημιούργησε νέα προβλήματα, πέρα από τους γενικότερους προβληματισμούς και τις διαφορετικές εσωτερικές ιδεολογικές προσεγγίσεις για την κατεύθυνση της ελληνικής παιδείας. Ένας σταθερός παράγοντας που επηρέαζε τη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής ήταν η ΠΟΕΔ, το συνδικαλιστικό όργανο των Ελλήνων δασκάλων, με πλούσιο παρελθόν διεκδικήσεων και αγώνων στην Αγγλοκρατία, που χάριζε στην οργάνωση τεράστια δυναμική.

Για μας, στο «Περί Ιστορίας», η κυκλοφορία του βιβλίου του Ανδρέα Κασουλίδη, με το «Ελένειον» στο εξώφυλλο, δίνει ιδιαίτερη χαρά, για πολλούς λόγους. Θυμίζω ότι ο συγγραφέας παρουσίασε στο Β΄ «Κοινόν Κυπρίων», στον Αγρό, ένα μικρό τμήμα της δουλειάς του, και έχει υποσχεθεί μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του ότι θα έχει ανάλογη ανακοίνωση και στον Δ΄ «Κοινόν», στον Καλοπαναγιώτη…

Η πρόσκληση της εκδήλωσης:kasoulides

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s