Για την παλιά Λάρνακα και τους Σκαλιώτες

Για ένα καινούριο βιβλίο θα μιλήσουμε σήμερα, τη «Λάρνακα του Πουρίνου», του Λαρνακέα γιατρού Σωκράτη Τ. Αντωνιάδη. Πρόκειται για ένα βιβλίο για έναν ωραίο «τύπο» της παλιάς Λάρνακας, τον Χριστάκη Κτωρίδη. Ο Πουρίνος (1901-1971), όπως ήταν γνωστός στους συμπολίτες του, απόφοιτος της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας, ατύχησε επαγγελματικά αλλά δεν έχασε τη διάθεσή του και αντιμετώπισε όλη τη ζωή του με χιούμορ. Μεσουράνησε την εποχή 1930-1970, όταν η γενέτειρά του ήταν ακόμη μια πολιτεία που συντηρούσε την ισχυρή αστική παράδοση και τη φθίνουσα ευρωπαϊκή αύρα της προηγούμενης περιόδου. Ένα περιβάλλον, που επέβαλλε τον σεβασμό και την αγάπη στον συνάνθρωπο, και επέτρεπε να διατηρείται η ζεστή καλημέρα στον γείτονα, και προπαντός να υφίσταται η ανοχή του διαφορετικού, χωρίς αυτό να διαφημίζεται ή να επιβάλλεται ως συρμός.

Ο Πουρίνος, ως γόνος μεσοαστικής οικογένειας, γνώριζε «καλούς τρόπους», ήταν καλοσυνάτος και άκακος, είχε πολλές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, ήταν άριστος γνώστης της ιστορίας και της παγκόσμιας γεωγραφίας, ενώ γνώριζε πολύ καλά την εκκλησιαστική υμνολογία, όπως και την αγγλική γλώσσα. Και ήταν φανατικός άγαμος. Όλα όσα συνέθεταν τον χαρακτήρα του, εξηγούν πτυχές των «ιστοριών» του, που είτε σκάρωνε ως φάρσες σε φίλους και γνωστούς, είτε αφηγούνταν ο ίδιος με την ανάλογη «παραγέμιση» και μπόλικο αλατοπίπερο, σε μια εποχή όπου «σόκιν» θεωρούνταν και ένα απλό και αθώο υπονοούμενο. Με την πάροδο των χρόνων οι ιστορίες του έγιναν τόσο δημοφιλείς στη Λάρνακα, ώστε εξέδωσε και δυο μικρά βιβλία, το 1966 και το 1970, με τίτλο «Τα Απομνημονεύματα. Κουβέντες της ζωής» και «Ευτράπελα και διαφημίσεις».

Ο συγγραφέας, Σωκράτης Αντωνιάδης, έχοντας ως βάση τα δύο βιβλία του Πουρίνου, αλλά και δεκάδες ιστορίες του, που συγκεντρώνει εδώ και χρόνια, παρουσιάζει ένα εξαιρετικό βιβλίο με δεκάδες πανέμορφες φωτογραφίες (πολλές από τις οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά), αλλά και σχολαστικό σχολιασμό για κάθε τοπωνύμιο, πρόσωπο ή ιστορικό γεγονός που αναφέρεται στο βιβλίο. Καταφέρνει, έτσι, να δημιουργήσει ένα βιβλίο – πανόραμα για τη Λάρνακα και τους Σκαλιώτες του περασμένου αιώνα, μεταφέροντας τον αναγνώστη σε ένα τοπίο, εν πολλοίς πιο ελκυστικό από τη σημερινή απρόσωπη φυσιογνωμία της πόλης. Είναι μια σημαντική προσθήκη τόσο στην ειδική βιβλιογραφία για τη Λάρνακα όσο και στα βιβλία τοπικής ιστορίας. Και μια συνέχεια της πολύτιμης βιβλιογραφικής παρακαταθήκης για τη Λάρνακα που άφησαν ο συνεχιστής του έργου του Νεοκλή Κυριαζή, αείμνηστος Φοίβος Σταυρίδης, και ο ακάματος π. Σωφρόνιος Μιχαηλίδης.

Βέβαια, το χιούμορ του Πουρίνου ο αναγνώστης πρέπει να το εντάξει στην εποχή του. Διατηρούν, πάντως, οι «ιστορίες» τη χάρη και τη δροσιά τους και σήμερα. Σταχυολογώ δυο μόνο: Στις δημοτικές εκλογές του 1943 ο Πουρίνος κατήλθε υποψήφιος, διεξάγοντας «κανονικό» προεκλογικό αγώνα. Μάλιστα, εξασφάλισε 80 ψήφους, τόσους ώστε να σχολιάζει αυτάρεσκα: «Αν έπαιρνα ακόμη 2000 ψήφους, θα έβγαινα δήμαρχος!» Την ίδια εποχή, στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, ένας πελάτης, που παραπονέθηκε ότι ανάμεσα στο «ρόβι» που του πούλησε ο Πουρίνος για τα περιστέρια του, υπήρχαν πολλές μικρές πέτρες, πήρε την εξής αφοπλιστική απάντηση: «Μην ανησυχείς. Τα πεζούνια ξέρουν τζιαι ξεχωρίζουν το ρόβι που τες πετρούδες!»

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημ. «Ο Φιλελεύθερος», στις 16 Ιανουαρίου 2016

Advertisement

One thought on “Για την παλιά Λάρνακα και τους Σκαλιώτες

  1. Κύριε Παπαπολυβίου, ευχαριστώ πολύ για το αφιέρωμα που κάνατε στο βιβλίο “Η Λάρνακα του Πουρίνου”. Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας, την οποία διαβάζω ανελλιπώς μαθαίνοντας άγνωστες πτυχές της ιστορίας του τόπου μας! Με εκτίμηση, Σωκράτης Αντωνιάδης.

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s