Για την Οκτωβριανή εξέγερση του 1931

Επέτειος της πυρπόλησης του αποικιοκρατικού Κυβερνείου της Λευκωσίας σήμερα, 21η Οκτωβρίου, του κυριότερου επεισοδίου της οκτωβριανής εξέγερσης του 1931.

Στις 10.00 σήμερα το βράδυ στην τηλεόραση του ΡΙΚ1, θα προβληθεί,  στα πλαίσια της ενημερωτικής τηλεοπτικής σειράς “Ταξίδι στον χρόνο”, που παρουσιάζει η Γωγώ Βασιλάκη, σε επιμέλεια παραγωγής – σκηνοθεσία Έλλης Χατζηπαρασκευά, η εκπομπή “Τα Οκτωβριανά και η εξέγερση του 1931”. Μιλούν (με αλφαβητική σειρά) οι Χριστόδουλος Γαλατόπουλος (εγγονός του βουλευτή Πάφου και πολιτικού κατάδικου – έγκλειστου για μια τετραετία των Βρετανών, στη δεκαετία του 1930), Γιάννος Κατσουρίδης, Άννα Νεοφύτου, Θωμάς Παπαγεωργίου, Πέτρος Παπαπολυβίου, Ανδρέας Σοφοκλέους, Μίμης Σοφοκλέους, Γιάννης Σπανός, Άντρος Σωτηρίου (που έζησε τα Οκτωβριανά στη Λεμεσό), σε μια προσπάθεια σφαιρικής προσέγγισης των γεγονότων σε όλες τις πόλεις της Κύπρου αλλά και ανάδειξης του ρόλου της Εκκλησίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου (Κ.Κ.Κ.), κ.ά.

Για τις αντιδράσεις στην Ελλάδα παραθέτω το πρωτοσέλιδο της αντιβενιζελικής εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας, “Ελεύθερος Άνθρωπος”, της 24-10-1931. Αξίζει να διαβάσει κανείς το κύριο άρθρο του εκ των κορυφαίων δημοσιογράφων του μεσοπολέμου, Κώστα Αθάνατου. Πέρα από το φλογερό ύφος είναι εντυπωσιακό ότι υπήρχε εντύπωση στην Αθήνα, τρία χρόνια ύστερα από την κατάργησή του, ότι οι Κύπριοι πλήρωναν ακόμη τον “φόρο υποτελείας”…

Untitled

Και από την τελευταία σελίδα της ίδιας εφημερίδας (φύλλο 24ης Οκτωβρίου 1931), οι πρώτες, ήπιες σχετικά αντιδράσεις για την “καταπληκτική εντύπωση” που προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, που ως γνωστόν καταδίκασε με βαρειές εκφράσεις την κυπριακή εξέγερση.

Venizelos

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s