Για τη Σαλαμίνα της Κύπρος

Πριν από λίγη ώρα, κάποιοι φίλοι ξεκίνησαν μια προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών για την προγραμματιζόμενη θεατρική παράσταση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας της Κύπρου, στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα, εδώ και 41 χρόνια περιοχή της Αμμοχώστου. Ως πρόσφυγας, αλλά και ως μέλος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, έχω ήδη υπογράψει το σχετικό κείμενο καθώς μια τέτοια παράσταση, μας προσβάλλει και ως πρόσφυγες αλλά και ως επιστήμονες. Ας αναλογιστούμε μόνο την τύχη των αρχαιοτήτων και των μνημείων μας στα κατεχόμενα και την καταλήστευση των ανασκαφών των συναδέλφων μας αρχαιολόγων. Ας θυμηθούμε την πικρία που νοιώσαμε με όσους εμπορεύονται τις περιουσίες των γονιών και των προγόνων μας και με όσους ξένους ηθοποιούς ή τραγουδιστές, που αδιαφορώντας για την ξένη κατοχή και το διεθνές δίκαιο πραγματοποίησαν στο πρόσφατο παρελθόν ανάλογες εμφανίσεις. 

Επισυνάπτω το κείμενο, και όσοι θέλετε, διαδώστε το και υπογράψτε το

Δες παρακάτω το κείμενο του ψηφίσματος και προώθησέ το στους φίλους σου:

Απαιτούμε τη ματαίωση της θεατρικής παράστασης στην κατεχόμενη Σαλαμίνα!

H προγραμματιζόμενη για τις 28 Ιουλίου (;) παράσταση του Κρατικού Θεάτρου της Κύπρου, του ΘΟΚ, στο κατεχόμενο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, συνιστά προσβολή της ταλαιπωρημένης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και της πολλαπλά τραυματισμένης αξιοπρέπειάς μας. Μια τέτοια παράσταση ουδόλως συμβάλλει στην κατανόηση μεταξύ των Κυπρίων ή την προοπτική λύσης. Αντίθετα συνιστά μια έμμεση αναγνώριση των κατοχικών δεδομένων και σηματοδοτεί την αναβάθμιση πολιτιστικών “ανταλλαγών” μεταξύ των δυο προς “επανένωση” συστατικών, ζωνών, πολιτειών ή κρατιδίων.

Θυμίζουμε ότι το αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας βρίσκεται με τη βία κάτω από τον έλεγχο του κατοχικού καθεστώτος και ειδικότερα κάποιου λεγόμενου “τμήματος αρχαιοτήτων” ενώ στο χώρο διεξάγονται παράνομες ανασκαφές από τουρκικά και άλλα πανεπιστήμια. Για 41 χρόνια τώρα η Πολιτεία κατέβαλε πολλές προσπάθειες και έχει επανειλημμένα καταγγείλει, στην UNESCO και σε άλλα βήματα, την παράνομη καταπάτηση και εκμετάλλευση των αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών χώρων στα κατεχόμενα.

Η συμμετοχή κρατικού θεάτρου σε φεστιβάλ που διεξάγεται σε κατεχόμενη περιοχή του ίδιου κράτους συνιστά μια θλιβερή και αναξιοπρεπή παγκόσμια πρωτοτυπία και μοναδικότητα!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΚ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ…

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΤΕΡΜΑ Σ΄ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ!

https://secure.avaaz.org/el/petition/Theatrikos_Organismos_Kyproy_Apaitoyme_tin_mataiosi_tis_theatrikis_parastasis_stin_katehomeni_Salamina/?tXpeCjb

Εστάλη απ’το Avaaz για λογαριασμό του ψηφίσματος που ξεκίνησε ο/η Κυριάκος

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s