Ευχές για το 2015!

Πρωτοχρονιά σήμερα, και το «Περί Ιστορίας», που κλείνει αυτές τις μέρες δυο χρόνια παραγωγικής ζωής, με 300 συνολικά αναρτήσεις, εύχεται ολόψυχα στις αναγνώστριες και στους αναγνώστες του, Καλή χρονιά, με υγεία, δύναμη, κουράγιο και κέφι για δουλειά!

Τιμώντας τη σημερινή μέρα, επέλεξα δυο άρθρα από τις πιο σημαντικές, από φιλολογική και λογοτεχνική άποψη, εφημερίδες της πρώτης περιόδου της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο, που εκδίδονταν και οι δύο, όχι κατά τυχαία συγκυρία, στη Λεμεσό. Δημοσιεύθηκαν και τα δύο στο πρωτοχρονιάτικο φύλλο του 1915, ακριβώς πριν από ένα αιώνα.

Το πρώτο, το πολιτικό, με τίτλο «Χρόνια ελεύθερα» δημοσιεύθηκε στην εφημ. «Αλήθεια» του Μενέλαου Δ. Φραγκούδη, στο φύλλο της 1-1-1915. Μιλά με το ύφος της ρομαντικής αλυτρωτικής ρητορικής της εποχής για το μεγαλύτερο ιδανικό του σύγχρονου ανθρώπου, την ελευθερία, μιαν ελευθερία που αναμένεται ακόμη στην Κύπρο…

Μπορείτε να το διαβάστε, εδώAlithia01011915new

Το δεύτερο, το λογοτεχνικό, από την εφημ. «Σάλπιγξ» της οικογένειας Χουρμούζιου της 1/14-1-1915 (την εποχή αυτή διευθυντής ήταν ο Ευριπίδης Σ. Χουρμούζιος), είναι ένα ποίημα του Πολύβιου Κυπριανίδη, ενός ήσσονος (μάλλον μετρίου) ποιητή της εποχής, που υπέγραφε και ως Κυπριάνης και στίχοι του δημοσιεύονταν τακτικά και σε αθηναϊκά περιοδικά. Εδώ μιλά για το νέο χρόνο, θρηνώντας παράλληλα και για την ανθρωποσφαγή του Μεγάλου πολέμου που μέσα σε λίγους μήνες είχε ήδη προκαλέσει φρίκη σε όλη την ανθρωπότητα.

Στο δεύτερο τμήμα δημοσιεύονται μερικοί ερωτικοί στίχοι, του Γιάγκου Κλ. Λανίτη, νεότερου αδελφού του Λεμεσιανού πολιτευτή Νικόλαου Κλ. Λανίτη. Ίσως είναι υπερβολικά λυρικοί, αλλά είναι σίγουρο ότι θα συγκίνησαν την καρδιά της «μίας» για την οποία γράφτηκαν!

Μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Salpinx1)14011915

 

Χρόνια σας πολλά!

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s