παπά Χαράλαμπος Κούρρης (1940-2014)

Κηδεύτηκε την περασμένη Δευτέρα 26 Μαΐου, ο παπά Χαράλαμπος Κούρρης, ένας κληρικός που συνέδεσε τη ζωή του με τη νεότερη ιστορία της Μόρφου και της μητροπολιτικής της περιφέρειας. Ο π. Χαράλαμπος υπήρξε ένας από την τελευταία γενιά των Κυπρίων κληρικών που ο κόσμος τους προσφωνούσε με το «Δάσκαλε» και τους προσηκωνόταν. Γεννήθηκε στην Πλατανιστάσα της Πιτσιλιάς σε μια πολύτεκνη οικογένεια. Πρωτοπήγε Γυμνάσιο στην Απεήτειο, στον Αγρό. Μαζί με 3-4 άλλα παιδιά έκαναν πεζοί τη διαδρομή Πλατανιστάσα – Αγρός, στα μέσα της δεκαετίας του 1950, κάθε Κυριακή απόγευμα, χειμώνα – καλοκαίρι, από όπου επέστρεφαν, πάντα με τα πόδια, το Σάββατο.

Αποφοίτησε από τη Σχολή Σαμουήλ με το τέλος του αγώνα της ΕΟΚΑ, στον οποίο ήταν ενταγμένος, και αφού υπηρέτησε ως οικονόμος στην Ιερατική Σχολή, χειροτονήθηκε ιερέας το 1962 από τον Μητροπολίτη Κυρηνείας Κυπριανό, στον ναό του πολιούχου της Μόρφου, Αγίου Μάμαντος. Μετά την τουρκική εισβολή και την προσφυγιά έζησε με τη σύζυγό του, Θεοδοσία, και τις τέσσερις τους κόρες για έναν χρόνο στην Πλατανιστάσα και από το 1975 τοποθετήθηκε ιερέας στον  Πεδουλά, χωριό καταγωγής της πρεσβυτέρας του. Εκεί επέδειξε σπουδαίο κοινωνικό και πνευματικό έργο, ενώ αναδείχθηκε σε έναν από τους στενότερους συνεργάτες του μητροπολίτη Μόρφου Χρυσάνθου. Άφησε σπουδαίο έργο στον Πεδουλά: ίδρυσε ένα τοπικό βυζαντινό μουσείο, έκτισε παρεκκλήσια, ανήγειρε τον εντυπωσιακό σταυρό στην είσοδο του χωριού αντιγράφοντας τον αντίστοιχο του Αυγουστίνου Καντιώτη στη Φλώρινα, και αφιερώθηκε στο ποιμαντικό του έργο. Αεικίνητος και ακούραστος, οργάνωσε στα ορεινά και απομονωμένα χωριά της Πιτσιλιάς, της Σολιάς και της Μαραθάσας, χριστιανικές ομάδες, κατασκηνώσεις, εκδρομές, κύκλους κυριών, εξέδωσε περιοδικά, άνοιξε τους ορίζοντες σε εκατοντάδες παιδιά και νέους, έδωσε ζωή σε απρόσιτους τόπους. Οπλισμένος με εξαίρετη αίσθηση του χιούμορ (και διαθέτοντας αστείρευτη δεξαμενή ανεκδότων) είχε μια σπάνια για κληρικό σχέση με την τεχνολογία. Από τα πρώτα χρόνια της ιεροσύνης του κυκλοφορούσε πάντοτε με φωτογραφική μηχανή και μαγνητόφωνο. Έτσι κατάφερε να δημιουργήσει ένα αρχείο ανεκτίμητης αξίας με ηχογραφήσεις (πολλές από την περίοδο πριν από το 1974) από ακολουθίες, κηρύγματα, διαλέξεις, δημοτικά τραγούδια  και φωτογραφίες εικόνων και μνημείων. Ήταν πτυχιούχος της Νομικής και της Θεολογικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και είχε για είκοσι περίπου χρόνια δική του εκπομπή στο ραδιόφωνο του «Λόγου», ενώ προηγουμένως συνεργάστηκε για σειρά ετών και με το ΡΙΚ. Όλα αυτά, ζώντας στον Πεδουλά και όχι σε κάποια πόλη.

Αφιερώσαμε τη σημερινή στήλη στη μνήμη του παπά Χαράλαμπου, ενός ωραίου ανθρώπου και σπουδαίου κληρικού, όχι εξαιτίας των πολλών τα οποία συνέδεαν τον γράφοντα από τα παιδικά του χρόνια με τον εκλιπόντα, αλλά γιατί ο θάνατός του, που επήλθε ύστερα από πολύχρονη ταλαιπωρία, μας δίνει την ευκαιρία να μνημονεύσουμε, ειδικά σε αυτούς τους σκληρούς καιρούς, τους απλούς και «ανώνυμους» ιερείς, που κρατούν την εκκλησία της Κύπρου όρθια. Τέτοιοι κληρικοί απολαμβάνουν την αγάπη και την εμπιστοσύνη του ποιμνίου τους, είναι δίπλα στον κόσμο και τα προβλήματά του, μπορούν ακόμη και σήμερα να παρηγορήσουν, να προσφέρουν χαμόγελο και ελπίδα, να εμπνεύσουν. Και αφήνουν έργο, προσφορά, ράσο ακηλίδωτο, όνομα ακέραιο και μνήμη αγαθή.

Δημοσιεύθηκε στην εφημ. «Ο Φιλελεύθερος», στις 31 Μαΐου 2014

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s