Την ερχόμενη Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014, στις 7.30 το απόγευμα, στην εσωτερική αυλή των σχολείων, το Γυμνάσιο Φανερωμένης Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Φανερωμένης, οργανώνουν εκδήλωση προς τιμή των αποφοίτων των Εκπαιδευτηρίων Φανερωμένης.
Το Παρθεναγωγείο Λευκωσίας ιδρύθηκε το 1859, και ύστερα από μισό περίπου αιώνα, τον Μάιο του 1903, ως οκτατάξιο, επί διεύθυνσης Ελένης Χρήστου αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως της Ελλάδος ως ισοβάθμιο διδασκαλείο «με τα εν Ελλάδι συντηρούμενα υπό της εν Αθήναις Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας». Ήδη, από το 1860 εντοπίζεται σε έγγραφα να αναφέρεται ως το «εν Φανερωμένη Παρθεναγωγείον». Η ονομασία προσδιορίζει τον τόπο, και αργότερα, με την ίδρυση των νεότερων παρθεναγωγείων, την ενορία. Από το 1925 όταν η Εκκλησιαστική Επιτροπή της Φανερωμένης ανήγειρε το μεγαλοπρεπές τωρινό σχολικό κτίριο, το Παρθεναγωγείο απέκτησε μονιμότερους δεσμούς με τον ναό της Φανερωμένης. Το Διδασκαλείο έκλεισε το 1937, στα χρόνια της Παλμεροκρατίας, όταν η βρετανική απολυταρχία συγκέντρωσε τον έλεγχο της κυπριακής εκπαίδευσης στα χέρια της, στην οργανωμένη και συστηματική προσπάθειά της να αλλάξει την εθνική ταυτότητα των Κυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων. Δυο χρόνια προηγουμένως, ως μια πρωθύστερη διαδοχή του Διδασκαλείου, είχε ιδρυθεί το Γυμνάσιο Θηλέων. Από την εποχή της πρώτης δασκάλας του Παρθεναγωγείου (1859), της Ερατούς Καρύκη, που όπως μάθαμε πρόσφατα καταγόταν από τη Στεμνίτσα της Γορτυνίας, πέρασαν εκατοντάδες εξαιρετικοί εκπαιδευτικοί από τον «Παρθενώνα της κυπριακής εκπαίδευσης», αφήνοντας τη δική τους σφραγίδα στις ζωές των κοριτσιών της Κύπρου και στην ιστορία του τόπου. Μνημονεύουμε τη Θεανώ Παρούτη, την Ελένη Χρήστου, που διηύθυνε το Παρθεναγωγείο για 35 χρόνια (1901-1936), στη χρυσή του εποχή, την Περσεφόνη Παπαδοπούλου και από την κατοπινή περίοδο τον Χριστόδουλο Παπαχρυσοστόμου.
Στα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενώ το σχολείο είχε συνδεθεί οργανικά και διοικητικά για πολλά χρόνια με το Παγκύπριο Γυμνάσιο, η ακτινοβολία του Γυμνασίου Φανερωμένης συνεχίστηκε, παραμένοντας το αγαπημένο σχολείο για τις Λευκωσιάτισσες, στο ιστορικό αστικό κέντρο της πόλης, απέναντι από την ΟΧΕΝ και το Μαυσωλείο της 9ης Ιουλίου. Η τουρκική εισβολή του 1974 ανέκοψε μια προοδευτική πορεία, αφού η Φανερωμένη μεταβλήθηκε σε παραμεθόρια περιοχή. Ένα τμήμα του Γυμνασίου Θηλέων μεταφέρθηκε στους χώρους της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, ενώ όταν λειτούργησε ξανά το ιστορικό κτίριο, στέγασε το «Μεικτό Γυμνάσιο Φανερωμένης», σπάζοντας εξαιτίας των αδυσώπητων πραγματικοτήτων ύστερα από την τουρκική εισβολή ένα ιστορικό άβατο για τα αγόρια. Στο σχολείο θα φοιτούσαν πλέον κυρίως παιδιά προσφυγικών οικογενειών ή καταγόμενοι από χωριά της επαρχίας Λευκωσίας, ενώ συνεχώς οι μαθητικοί αριθμοί μειώνονταν δραματικά καθώς κτίζονταν νέα σχολεία, εκτός των τειχών.
Τα τελευταία χρόνια το σχολείο άρχισε να αλλάζει φυσιογνωμία και να αποκτά ξανά «κανονικό σφυγμό – σίγουρο χέρι», όπως έδειξαν και τα πρόσφατα εγκαίνια του Νηπιαγωγείου. Την ερχόμενη Παρασκευή τα κορίτσια απόφοιτοι της Φανερωμένης αλλά και οι άνδρες απόφοιτοι, θα συγκεντρωθούν και πάλι στην αυλή του σχολείου τους για να θυμηθούν τις μαγικές εικόνες των σχολικών τους χρόνων, να ακούσουν νοερά το παρουσιολόγιο με τις απουσίες να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, και να καμαρώσουν το παρόν και το μέλλον του σχολείου. Θάμαστε εκεί.
Δημοσιεύθηκε στην εφημ. “Ο Φιλελεύθερος” στις 24 Μαΐου 2014.