Αλκή: Ίδρυση και θάνατος ενός ποδοσφαιρικού σωματείου (1948-2014)

Μάθαμε από τις εφημερίδες, τη διάλυση της «Αλκής», του ποδοσφαιρικού σωματείου της Λάρνακας, που ταλαιπωρήθηκε πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα από οικονομικά προβλήματα, που κατά τα φαινόμενα πολλαπλασίασαν οι «προστατευτικές» άτσαλες κομματικές παρεμβάσεις, από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζονται, παράλληλα, τα τεράστια προβλήματα, ποικίλης φύσεως, που αντιμετωπίζουν όλα τα ποδοσφαιρικά σωματεία στην Κύπρο.

Η πιτσιρικαρία στην κυπριακή ύπαιθρο της δεκαετίας του 1960, που δεν είχε τακτικά την ευκαιρία να παρακολουθεί ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις στις κυπριακές πόλεις, μάθαινε τους ποδοσφαιριστές των ομάδων, τους «παίκτες», από τα δημοφιλή έγχρωμα χαρτάκια που κυκλοφορούσαν κάθε χρονιά, και γίνονταν ανάρπαστα. Τα περισσότερα, άλλαζαν χέρια σε κάθε σχολικό διάλειμμα, είτε με ένα είδος ομαδικού «παιδικού χαρτοπαιγνίου», είτε για τους πιο σοβαρούς μικρούς συλλέκτες, με «ορθόδοξες ανταλλαγές», ανάλογα με τις οπαδικές συμπάθειες του καθενός και τις ελλείψεις της συλλογής. Από την Αλκή της Λάρνακας, εκείνο που εντυπωσίαζε τα παιδικά μας μάτια ήταν τα ιδιότυπα χρώματά της, και ότι στους παίκτες πλειοψηφούσαν τα μικρά ονόματα: Παναής, Νικολής, Αντωνάκης, Αθανάσης, κ.ο.κ.

Ο θάνατος, λοιπόν, της «Αλκής», ύστερα από 66 χρόνια ζωής και δράσης, πέρα από όλα τα άλλα θλιβερά που συμβολίζει, στη σημερινή Κύπρο της διαφθοράς και της οικονομικής και κοινωνικής αναστάτωσης, εκτός από την οδύνη των οπαδών της, προκάλεσε συγκίνηση και σε όσους από εμάς αγαπήσαμε το ποδόσφαιρο στα γήπεδα με το χώμα και με τις τσιμεντένιες κερκίδες, στα χρόνια της αθωότητας.

Για την ίδρυση της «Αλκής», το 1948, αποσπώ εδώ κάποιες παραγράφους από την ανακοίνωσή μου με τίτλο «Στον απόηχο του ελληνικού εμφυλίου: Οι ποδοσφαιρικές διασπάσεις του 1948 στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό», στο πρόσφατο συνέδριο «Όψεις και πτυχές της ιστορίας του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και στην Κύπρο», που οργανώθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Οκτώβριο του 2013.

 

«Στη Λάρνακα το νέο «ακομμάτιστο και καθαρώς αθλητικό σωματείο», όπως το παρουσίασαν οι εφημερίδες της Αριστεράς, ιδρύθηκε στις 5 Απριλίου 1948. [Είχε προηγηθεί η ίδρυση της «Νέας Σαλαμίνας» στην Αμμόχωστο, τον Μάρτιο του 1948.] Οι ιδρυτές, που προχώρησαν στις 10 Απριλίου 1948 στην έγκριση σχεδίου καταστατικού και εκλογή Διοικητικού συμβουλίου, κατήγγειλαν την «εγκληματικήν προσπάθειαν των δεξιοφρόνων να μετατρέψουν και τα αθλητικά σωματεία της Λάρνακος εις κομματικά των σπήλαια». Σύμφωνα με τις ειδήσεις του τύπου της Αριστεράς, στην ιδρυτική συνέλευση, υπό την προεδρία του γιατρού Αννίβα Φράνσις, πήραν μέρος 500 πρόσωπα, από τους οποίους 100 ήταν μέλη της ΕΠΑ και 20 του Πεζοπορικού. Λίγες ημέρες αργότερα, για το παγκύπριο πρωτάθλημα της ΠΑΟΚ, η άλλοτε πανίσχυρη ΕΠΑ Λάρνακας έχασε από την Ανόρθωση με 9-1, γεγονός που επιβεβαίωσε την αφαίμαξη που υπέστη από την ίδρυση της Αλκής. Η πρώτη απάντηση στην ίδρυση της «Αλκής», ήρθε από τον ΓΣΖ (Γυμναστικός Σύλλογος «Ζήνων» Λάρνακας): Σε συνέλευση για την τροποποίηση του καταστατικού του συλλόγου αποφασίστηκε να διαγράφονται «όσοι δεν είχαν μέσα τους κλεισμένη την Ελλάδα και οι σλαυοκομμουνισταί», ενώ απαγορεύτηκε στην «Αλκή» να χρησιμοποιεί το γήπεδο του ΓΣΖ.

Τα εγκαίνια του οικήματος της Αλκής έγιναν από τον Δήμαρχο Λάρνακας, Λύσο Σανταμά, στις 23 Απριλίου 1948. Επειδή αρνήθηκαν οι ιερείς της Λάρνακας να τελέσουν τον αγιασμό, κλήθηκε ο ιερέας από το γειτονικό χωριό Περβόλια, μιας κοινότητας από τις «μικρές Μόσχες» κοντά στη Λάρνακα, που ανακηρύχθηκε, μάλιστα, επίτιμο μέλος της «Αλκής». (Στον ιερέα, επιβλήθηκε από την Ιερά Σύνοδο αργία ενός μηνός «για τέλεση ιεροπραξίας εκτός της ενορίας του»…) Στις 30 Μαΐου 1948 έγινε στη Λάρνακα το πρώτο ποδοσφαιρικό παιγνίδι ανάμεσα στη Αλκή και τη Νέα Σαλαμίνα με νικήτρια την ομάδα της Λάρνακας με 2-0, στο γήπεδο του βρετανικού στρατοπέδου της πόλης, τις μέρες που κορυφωνόταν ο ποδοσφαιρικός διχασμός σε παγκύπριο επίπεδο, με τις αποχωρήσεις των αριστερών ποδοσφαιριστών από το ΑΠΟΕΛ. Το ματς της Λάρνακας ήταν, ουσιαστικά, ο προάγγελος της ίδρυσης της νέας Ομοσπονδίας, της ΚΕΠΟ, που μέχρι το 1953 θα λειτουργούσε παράλληλα με την ΚΟΠ.»

Advertisement

5 thoughts on “Αλκή: Ίδρυση και θάνατος ενός ποδοσφαιρικού σωματείου (1948-2014)

 1. Απορία: Το πρώτο ποδοσφαιρικό παιγνίδι ανάμεσα στη Αλκή και τη Νέα Σαλαμίνα ήταν γενικά το πρώτο παιχνίδι της Αλκής ή είχε προηγηθεί κάποιο άλλο; Ρωτάω γιατί το τελευταίο παιχνίδι που έδωσε η ομάδα ήταν με τη Νέα Σαλαμίνα…

  • Εκπληκτική σύμπτωση, από αυτές τις σαρκαστικές της ιστορίας…
   Το παιχνίδι με τη Σαλαμίνα ήταν το πρώτο (φιλικό, πάντα) που είχε επίσημο και πανηγυρικό χαρακτήρα. Είχε προηγηθεί στις 16 Μαΐου 1948, το ματς της Αλκής με μια βρετανική στρατιωτική ομάδα (“ισχυρότατη”, για τις κυπριακές εφημερίδες της εποχής), στο γήπεδο της δεύτερης. Για την ιστορία, κέρδισαν οι Εγγλέζοι, με 3-0

   • Το τελευταίο επίσημο παιχνίδι της ήταν με τη Νέα Σαλαμίνα. Ωστόσο, εντόπισα ότι λίγες μέρες μετά έδωσε φιλικό με την Εθνική Νέων. Οπόταν το δεύτερο και το προτελευταίο της παιχνίδι ήταν με τη Νέα Σαλαμίνα 🙂

 2. Ας όψονται τον Λίλλη και τους τότε συν αυτώ συνεταίρους και τώρα
  αντιδίκους του…

 3. Θα ήθελα να ρωτήσω επίσης κάτι που διαπίστωσα. Το 1953, όταν έγινε η ενοποίηση, η Αλκή έστειλε επιστολή στην ΕΠΑ για ενοποίηση των δύο ομάδων. (Αθλητική, 26 Οκτωβρίου 1953), αναφέροντας ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να διατηρούνται διαιαρεμένες δυνάμεις που πριν λίγα χρόνια ήταν ενωμένες σαν ένα σωματείο. Αυτό μου δημιουργεί μερικές απορίες:
  1) Η Αλκή θεωρούσε ότι προέκυψε από διάσπαση της ΕΠΑ;
  2) Ποια ήταν η απάντηση της ΕΠΑ; Προφανώς αρνητική, αλλά με ποια αιτιολόγηση;

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s