Το περιοδικό «Άκμων» της Τεχνικής Σχολής Αμμοχώστου

Εξώφυλλο του περιοδικού "ΑΚΜΩΝ"

Εξώφυλλο του περιοδικού “ΑΚΜΩΝ”

Χάρη στον καλό φίλο Χριστόδουλο Κουτσού – Πιτσιρή, από το Φρέναρος και σήμερα στην Αγία Νάπα, που μας έστειλε πριν από λίγες μέρες τη φωτογραφία Ιάκωβου Κουμή, τελειοφοίτου της χρονιάς 1973-1974, πληροφορηθήκαμε για το περιοδικό «Άκμων», της Τεχνικής Σχολής Αμμοχώστου. Σήμερα δημοσιεύουμε το εξώφυλλο του τεύχους 11, τελευταίου τεύχους του περιοδικού, του σχολικού έτους 1973-1974. Πρόκειται για έργο μαθητών του Τμήματος Διακοσμητικής – Αγγειοπλαστικής και το θέμα μοιάζει ως τραγική ειρωνεία για όσα ακολούθησαν στην πόλη της Αμμοχώστου το καλοκαίρι του 1974. Πρέπει να σημειωθεί ότι το περιοδικό είναι εξαιρετικά δυσεύρετο σήμερα (όπως όλα τα σχολικά περιοδικά των κατεχόμενων Γυμνασίων). Ίσως είναι καιρός κάποιος Φορέας να ενδιαφερθεί για τη συγκέντρωση και ψηφιοποίηση – διάσωση των σπάνιων και πολύτιμων αυτών εντύπων.

Διευθυντής της Τεχνικής Σχολής Αμμοχώστου κατά το 1973-1974 ήταν ο Ανδρέας Τσιάλης και Βοηθοί Διευθυντές οι Φιλόθεος Ορφανίδης και Ανδρέας Ποαρός. Από το εκδοτικό σημείωμα με τίτλο «Η Σχολή μας» αντιγράφουμε εδώ μια παράγραφο για το πιο σημαντικό γεγονός στην Τεχνική Σχολή Αμμοχώστου κατά το τελευταίο έτος πριν από την τουρκική εισβολή:

«Η Κρατική Ξενοδοχειακή Σχολή Αμμοχώστου, τμήμα αναπόσπαστον της Τεχνικής Σχολής Αμμοχώστου, προσετέθη εις την Σχολήν από του τρέχοντος σχολικού έτους, από του Ιανουαρίου δε του 1974, ότε συνεπληρώθη η ανέγερσις και ο εξοπλισμός των νέων και συγχρόνων εγκαταστάσεων αυτής, ήρχισε την πλήρη λειτουργίαν της και την συστηματικήν εκπαίδευσιν των πρώτων σπουδαστών.»

Advertisement

One thought on “Το περιοδικό «Άκμων» της Τεχνικής Σχολής Αμμοχώστου

  1. Θέλω να σας συγχαρώ για το ιστολόγιό σας και να ευχηθώ καλή συνέχεια. Έχει ήδη συμπεριληφθεί στα “ΔΙΑΛΕΚΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ” του ιστολογίου μου ΚΑΡΒΑΣ. Μόνο συγκίνηση προκαλεί η ανάρτηση για το περιοδικό “΄Ακμων”. Τυγχάνει να έχω την “΄Αγωγή” (τ. 4ον και τα τεύχη 1957-1966) του ΕΓΑ και συμφωνώ μαζί σας ότι κάποιος φορέας πρέπει να ενδιαφερθεί για τη συγκέντρωση και ψηφιοποίησή τους. Είναι πραγματικά πολύτιμα. ΝΝ-Χ

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s