Για τον Φίλιππο Τσιμπόγλου (1956-2023)

Πριν από λίγη ώρα, με μια λιτή ανακοίνωσή του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης πληροφόρησε την πανεπιστημιακή μας κοινότητα για το θλιβερό νέο του θανάτου του Φίλιππου Τσιμπόγλου, διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης και προηγουμένως, για σειρά ετών (1999-2014), διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην ανακοίνωσή του ο πρύτανης αναφέρει:

«Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου υπήρξε ο αναμορφωτής και ο άνθρωπος που έθεσε τις βάσεις για το σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Υπήρξε παράλληλα ο ιθύνων νους και πρωτεργάτης της Κοινοπραξίας των Κυπριακών Βιβλιοθηκών. Το έργο του, μέσα από το πέρασμά του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αποτελεί ευεργεσία για την πανεπιστημιακή μας κοινότητα και τη χώρα μας στο σύνολό της.»

Ο αδόκητος θάνατος του Φ. Τσιμπόγλου είναι μια μεγάλη απώλεια για τον χώρο του πολιτισμού και των βιβλιοθηκών στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Στην Ελλάδα επί των ημερών ολοκληρώθηκε η μεταφορά της «Εθνικής» στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Στην Κύπρο, και ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τους Κύπριους βιβλιοθηκονόμους, η προσφορά του είναι ανυπολόγιστη, καθώς επηρέασε καθοριστικά τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία όλων των σημερινών μας βιβλιοθηκών.

Αντί άλλου αποχαιρετισμού για αυτή την αδόκητη απώλεια, αντιγράφω όσα έγραψα στο «Περί Ιστορίας» πριν ακριβώς εννιά χρόνια, στις 18 Φεβρουαρίου 2014, όταν σχολίαζα την είδηση για την ανάληψη της διεύθυνσης της Εθνικής Βιβλιοθήκης από τον εκλιπόντα:

«Όπως γράφουν δυο ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο (Βήμα και Αυγή), νέος διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης από την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014 διορίστηκε ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, ο μέχρι σήμερα διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρόκειται για μια άκρως επιτυχημένη επιλογή για την Εθνική Βιβλιοθήκη (η θέση έμενε κενή για εννιά χρόνια…) ενώ, παράλληλα, για μια μεγάλη απώλεια για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Για το σημερινό ελληνικό δημόσιο είναι και μια ένδειξη ζωής: Στα δύσκολα επιλέγονται οι καλύτεροι… Ο Φίλιππος είναι ένας άνθρωπος που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο χώρο των βιβλιοθηκονόμων σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχει παρουσιάσει πολύ σημαντικό έργο στην δεκαπεντάχρονη θητεία του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ως τακτικός αναγνώστης την κατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης εδώ και τρεις δεκαετίες, αλλά και τις ικανότητες και την προσωπικότητα του νέου διευθυντή, εύχομαι από καρδιάς Καλή δύναμη (και γερό στομάχι…) στον Φίλιππο στα νέα του καθήκοντα. Θα λείψει πολύ στους φίλους του στην Κύπρο και στο Πανεπιστήμιό μας, όμως ο διορισμός του αποτελεί μια ακτίνα ελπίδας για να μπει η καταταλαιπωρημένη Εθνική Βιβλιοθήκη σε μια τροχιά επιβίωσης και ανάπτυξης.»

Καλό ταξίδι και καλή ξεκούραση, Φίλιππε!

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s