Κύπρος Χρυσοστομίδης (1942-2022)

Απεβίωσε σήμερα, 1 Δεκεμβρίου 2022, ο νομικός Κύπρος Χρυσοστομίδης. Γεννημένος στον Κάθηκα της επαρχίας Πάφου, ο εκλιπών μετείχε ως μαθητής Γυμνασίου στη νεολαία της ΕΟΚΑ, την ΑΝΕ, στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου. Μετά την ανεξαρτησία σπούδασε νομικά στην Αθήνα, στο Λουξεμβούργο και στη Γερμανία, όπου και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Βόννης. Έζησε για ένα διάστημα στα νεανικά του χρόνια στο Λονδίνο, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και εργάστηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Επέστρεψε στην Κύπρο το 1973. Από τον γάμο του με τη νομικό Ελένη Γ. Πολυβίου απέκτησαν δύο θυγατέρες. Εκτός από την άσκηση της δικηγορίας, αναμείχθηκε με την πολιτική, διετέλεσε στέλεχος του ΔΗΚΟ, ήταν ιδρυτής και μέχρι σήμερα πρόεδρος της «‘Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου», υποψήφιος δήμαρχος Λευκωσίας το 2001, κυβερνητικός εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του Τάσσου Παπαδόπουλου κατά το 2003-2006, βουλευτής Λευκωσίας συνεργαζόμενος με το ΑΚΕΛ κατά το 2006-2008 και υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008. Σε μια πράξη μοναδικής σπανιότητας στην κυπριακή πολιτική ιστορία παραιτήθηκε από το υπουργικό αξίωμα για λόγους ευθιξίας, όταν βαρυποινίτης κατάδικος συνελήφθη να περιφέρεται στο κέντρο της Λευκωσίας με την κάλυψη αστυνομικών οργάνων.

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης ήταν ένας εξαιρετικά καλλιεργημένος και σεμνός άνθρωπος, με ευπρέπεια, ήθος και ξεχωριστή μόρφωση. Αγαπούσε την πατρίδα του και αφιέρωσε πολύ χρόνο στη συγγραφή βιβλίων για το Κυπριακό ζήτημα. Τα τελευταία χρόνια τακτοποίησε το αρχείο του, εργοδοτώντας έναν νεαρό ιστορικό, απόφοιτο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μέχρι τις τελευταίες βδομάδες της ζωής του έγραφε και διόρθωνε το τελευταίο του βιβλίο, το «Διεθνές Δίκαιο: Παραβίαση και Παρακμή. Το κράτος ανδρείκελο στην κατεχόμενη Κύπρο» (Λευκωσία: Ρίζες, 2022).

Ένας σπουδαίος ευπατρίδης με ξεχωριστή παρουσία στην πολιτική ζωή και τον νομικό κόσμο της Κύπρου. Από τους τελευταίους μιας γενιάς που δυστυχώς εκλείπει…

Ώρα σου καλή, Κύπρο. Θα μας λείψεις.

Το εξώφυλλο του τελευταίου βιβλίου του Κύπρου Χρυσοστομίδη

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s