Έγιναν το Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021, στην Τσάδα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου με τα ονόματα των Τσαδιωτών που πήραν μέρος στους ελληνικούς πολέμους από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στους δύο παγκοσμίους πολέμους. Το μνημείο αναγέρθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αποδήμων και Ανάπτυξης Τσάδας και τα αποκαλυπτήριά του τελέστηκαν από την Έπαρχο Πάφου.
Η Τσάδα, γενέτειρα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, έχει μια εντυπωσιακή παρουσία στους ελληνικούς και τους δύο παγκοσμίους πολέμους. Επιπλέον, είναι μία από τις ελάχιστες κυπριακές κοινότητες που γνωρίζουμε ότι έδωσε δύο αγωνιστές στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, τον Χατζη Χριστόδουλο Μακρή και τον Χατζηχριστόδουλο Κοκκινόφτα, «πλούσιον ποιμνιοτρόφον», κατά τον Λοΐζο Φιλίππου, και πρόγονο της οικογένειας Ξυναρή, ο οποίος πολέμησε στο Μεσολόγγι και επέζησε της πολιορκίας και της Εξόδου. Το όνομα του δεύτερου είναι χαραγμένο στην πλάκα του μνημείου των Κυπρίων αγωνιστών στον Κήπο των Ηρώων, στο Μεσολόγγι. Η Τσάδα, επίσης, πλήρωσε τον δικό της φόρο αίματος στις σφαγές της 9ης Ιουλίου 1821 με έναν ιερέα, του οποίου δεν καταγράφεται το όνομα στα οθωμανικά κατάστιχα και τον πρόκριτο Χατζηγιάννη.
Από την Τσάδα κατατάχθηκαν στους Βαλκανικούς πολέμους έξι εθελοντές και μια εθελόντρια, η Ελπινίκη Κωνσταντίνου, κατόπιν Εγγλεζάκη. Ήταν μια από τις τρεις Κύπριες που πρόσφερε υπηρεσίες νοσοκόμας. Ένας Τσαδιώτης εθελοντής, ο Μιλτιάδης Χαραλάμπους, σκοτώθηκε στους Βαλκανικούς πολέμους, στη Μακεδονία, και το όνομά του είναι χαραγμένο στη Στήλη των πεσόντων, στη Μητρόπολη Πάφου.
Στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο εντοπίζονται 47 ημιονηγοί από την Τσάδα, που κατατάχθηκαν στο «Μακεδονικό Μεταγωγικό Σώμα» του βρετανικού στρατού. Ένας από αυτούς, ο Νικόλας Μιχαήλ, σκοτώθηκε στη Μακεδονία στις 28 Δεκεμβρίου 1917 και είναι θαμμένος στο Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο Λαχανά. Ένας άλλος εθελοντής από την Τσάδα που ζούσε στην Αίγυπτο πολέμησε στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, στον στρατό της Εθνικής Άμυνας, και ένας άλλος στη Μικρασιατική εκστρατεία του 1920-1922.
Στους Κύπριους εθελοντές του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου περιλαμβάνονται και 86 στρατιώτες που δήλωσαν ως τόπο γέννησης την Τσάδα. 70 υπηρέτησαν στο «Κυπριακό Σύνταγμα» και άλλοι 16 στην «Κυπριακή Εθελοντική Δύναμη». Άλλοι επτά κατατάχθηκαν στο «Κυπριακό Σύνταγμα», μετά το τέλος του πολέμου, και δεν θεωρούνται εθελοντές του πολέμου σύμφωνα με απόφαση των Κυπρίων βετεράνων. 8 Τσαδιώτες εθελοντές συνελήφθηκαν στην Ελλάδα και κρατήθηκαν ως αιχμάλωτοι πολέμου σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ευρώπη. Άλλοι τρεις σκοτώθηκαν: Ο Μιλτιάδης Σοφοκλέους σκοτώθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων του 1940 στην Αίγυπτο και το όνομά του είναι γραμμένο στο Μνημείο του Ελ Αλαμέιν. Ο Αντώνης Σάββα σκοτώθηκε τον Νοέμβριο του 1945 στην Κύπρο. Και ο Νεοκλής Στεφάνου σκοτώθηκε στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 1941.
Ας είναι όλων αιωνία η μνήμη
