Συζήτηση για τον Ι. Καποδίστρια, τη ζωή, το έργο του και πτυχές της εκπαιδευτικής του πολιτικής. Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021, 18.30

Στην ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά και στην επιλογή, εκπαίδευση και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα της εποχής του είναι αφιερωμένη η δέκατη έβδομη εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021 στις 18:30, στο πλαίσιο της σειράς ομιλιών και συζητήσεων με τίτλο «1821-2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Θα μιλήσουν οι ιστορικοί Χρήστος Λούκος (Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης), και Γιάννης Κόκκωνας (Καθηγητής, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο).

Η εισήγηση του καθηγητή Χρήστου Λούκου έχει τίτλο «Η ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια: μια ιστορική προσέγγιση». Θα παρουσιαστεί από τον κορυφαίο σύγχρονο μελετητή του Καποδίστρια το πώς σταδιακά εξελίχθηκε σε σπουδαίο διπλωμάτη ο Ιωάννης Καποδίστριας και ποιά η συμμετοχή του στα μείζονα ευρωπαϊκά ζητήματα της περιόδου 1814-1822, αλλά και το πώς αντιμετώπισε το ελληνικό ζήτημα (Επτάνησα, Φιλική Εταιρεία, Ελληνική Επανάσταση). Επίσης, θα γίνει αναφορά στη αντίδραση του από τη απομόνωσή του στη Γενεύη στα όσα συνέβαιναν στην επαναστατημένη Ελλάδα, γιατί τελικά αποφασίζει να αναλάβει τη διακυβέρνησή της και τι προσπάθησε να επιτύχει ως Κυβερνήτης της Ελλάδος. Θα παρουσιαστεί, τέλος, η συναίνεση και η αντίδραση στο έργο του, όπως και η δολοφονία του.

Η περίληψη της εισήγησης του καθηγητή Γιάννη Κόκκωνα, με τίτλο «Μια ματιά στην επιλογή, την εκπαίδευση και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στα χρόνια του Καποδίστρια» έχει ως εξής:

Ισχυρή βούληση για την οργάνωση και λειτουργία ενός αποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος από τη μια κι από την άλλη περιορισμένοι πόροι, όχι μόνο οικονομικοί, κατά την καποδιστριακή περίοδο: πού και πώς θα βρεθούν και πώς θα εκπαιδευτούν οι διδάσκαλοι που θα στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες, κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες πληθαίνουν σιγά σιγά; Και πώς θα βεβαιώνεται η Κυβέρνηση ότι οι διδάσκαλοι ανταποκρίνονται στις γενικές προσδοκίες τις δικές της και τις ειδικότερες των τοπικών κοινωνιών, ώστε να αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο «πολύτιμος καιρός» των μαθητών αλλά και το λίγο ή πολύ δημόσιο χρήμα που διατίθεται για τις αμοιβές των διδασκάλων και τη λειτουργία των σχολείων; Μια σύντομη παρουσίαση των προσπαθειών για τη συγκρότηση μηχανισμού επιλογής, αξιολόγησης, εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των διδασκάλων στα χρόνια του Καποδίστρια θα επιχειρηθεί με αυτή την ομιλία, με κάποιες αναφορές σε συγκεκριμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις λειτουργίας του μηχανισμού αυτού.

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας Ζoom με παράλληλη αναμετάδοση από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Youtube.

Η εγγραφή στην πλατφόρμα Ζοom γίνεται μέσω του συνδέσμου: https://ucy.zoom.us/meeting/register/tJMud-Gsrz4uE9Cqs4mHXTMl_Ktd74X7-wli

Για την παρακολούθηση μέσω YouTube ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/channel/UCrOshwASe6sTmzr0VaOopyg

Το συνολικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: http://applications.ucy.ac.cy/public/weblinks/download_pck.download?p_file=F1600741551/1821-oktovris.pdf

Η πρόσκληση

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s