Αναπαραστάσεις της Επανάστασης του 1821 στην τέχνη, τα ηρώα και τους χώρους μνήμης

Αύριο Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021, προσκαλείστε στη σειρά των διαλέξεων του Πανεπιστημίου Κύπρου για το 1821 στις 6.30 μμ

στην Αίθουσα 110, Κτίριο ΧΩΔ01

Νέα Πανεπιστημιούπολη,

Αγλαντζιά

στην εκδήλωση με τίτλο Αναπαραστάσεις της Επανάστασης στις εικαστικές τέχνες και στον Δημόσιο χώρο

Μιλούν:

Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου, πρόεδρος Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, με θέμα:

«Ζωγραφίζοντας κυπριακές εικόνες για επαναστατικά καριοφίλια»

Δώρα Μαρκάτου, τ. αναπλ. καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,

με θέμα «Μνήμη της Ελληνικής Επανάστασης, 1821-1930: Ήρωες, Ηρώα και εθνική ταυτότητα»

Βίκυ (Βάγια) Καραΐσκου, αναπλ. καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου,

με θέμα: «Κύπρος: τόποι μνήμης-χώροι τέχνης: αφηγήσεις ηρώων του 1821».

Για την προσέλευση στην Αίθουσα και στη διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρηθούν με αυστηρότητα τα περιοριστικά μέτρα που καθορίζει το Υπουργείο Υγείας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Απαραίτητη η προσκόμιση Safe Pass και η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Περιλήψεις των εισηγήσεων:

Του Χ. Χοτζάκογλου: «Μία από τις πιο περιώνυμες εγκυκλίους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού αποτελεί και η προτρεπτική προς θανάτωση ακρίδων, η οποία αποτελεί μνημείο της ελληνικής γλώσσης. Η συγγραφική επιμέλεια και μόνον της γλωσσικής διατύπωσης του κειμένου καταδεικνύει ότι δεν επρόκειτο για μία συνήθη εγκύκλιο προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα. Η μελέτη της ενταγμένη στο ιστορικό πλαίσιο των προεπαναστατικών χρόνων αναδεικνύει ένα αμφίσημο κείμενο, το οποίο ουσιαστικά καλεί το ποίμνιο σε έμπρακτη εκδήλωση του ένθερμου ζήλου του για το καλό της πατρίδας, με σκοπό να την ελευθερώσουν «από το φθοροποιὸν θηρίον τῆς ἀκρίδος». Παράλληλα με την εγκύκλιο ο Κυπριανός εφαρμόζει μία νέα πρακτική καταπολέμησης των ακρίδων, διά της ιστόρησης και λιτανείας φορητών εικόνων του αγίου Τρύφωνος σε κάθε ενορία. Για τη μαζική παραγωγή τους φαίνεται να δίδει ο ίδιος εντολή σε αγιογραφικά εργαστήρια και μεμονωμένους αγιογράφους, όπως φαίνεται και από την αναγραφή του ονόματός του σε αρκετές εξ αυτών. Η ανακοίνωση θα εξετάσει με ποιόν τρόπο καλούνταν οι πιστοί να συμβάλλουν στην εκδήλωση των φιλοπάτριδων αισθημάτων τους και τον ρόλο της μαζικής ιστόρησης των φορητών εικόνων κατ’ εντολή του Κυπριανού, με απώτερο σκοπό τη συμβολή της Κύπρου στον αγώνα της ελληνικής επαναστάσεως και στον «ὄλεθρο καὶ ἀφανισμὸ τοῦ κακοποιοῦ θηρίου».

Της Δ. Μαρκάτου: «Στην παρούσα διάλεξη θα παρουσιάσουμε επιλεκτικά ορισμένα από τα δημόσια μνημεία-ηρώα, τα οποία ανεγέρθηκαν στην Ελλάδα και την Κύπρο, ως έκφραση αιώνιας ευγνωμοσύνης προς τους συντελεστές  του Εικοσιένα, με σκοπό να εκφράσουν τη συλλογική μνήμη και να διδάξουν τους μεταγενεστέρους. Θα  εξετάσουμε τη μορφή και την ιδεολογία τους σε σχέση με το ιστορικό πλαίσιο  και θα σχολιάσουμε τα αποκαλυπτήριά τους,  τα οποία  ενθουσίαζαν τα πλήθη και έδιναν ευκαιρίες για ηθικό και εθνικό φρονηματισμό.»

Της Β. Καραΐσκου: «Η εισήγηση θα μπορούσε να φέρει και τον τίτλο “Σιωπηλές αφηγήσεις μνημείων”. Τα μνημεία ανήκουν στην κατηγορία των ισχυρών σιωπηλών ‘υποβολέων’ και διαμορφωτών της συλλογικής και προσωπικής μας μνήμης και ταυτότητας.  Παρότι φαινομενικά αόρατα στην καθημερινότητά μας, ο ρόλος τους είναι να υπενθυμίζουν τα κυρίαρχα αφηγήματα της εκάστοτε κοινότητας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η αισθητική τους επιβάλλει υποσυνείδητα τρόπους ‘ανάγνωσης’, ενώ η αφήγηση που επιτελείται αποκρύπτει πολλά περισσότερα από όσα φαινομενικά διηγείται.»

Και διαδικτυακή μετάδοση

Παράλληλα, οι ομιλίες θα μεταδίδονται και μέσω της πλατφόρμας Ζoom με παράλληλη αναμετάδοση από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Youtube.

Η εγγραφή στην πλατφόρμα Ζοom γίνεται μέσω του συνδέσμου:

https://ucy.zoom.us/meeting/register/tJMud-Gsrz4uE9Cqs4mHXTMl_Ktd74X7-wli

Για την παρακολούθηση μέσω YouTube ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCrOshwASe6sTmzr0VaOopyg

 Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3lU1qvp

Στη φωτογραφία ότι είχε απομείνει από το “Μνημείο Ηρώων” στην Πλατεία Ηρώων, στην κατεχόμενη από το 1974 κωμόπολη της Λαπήθου. (Φωτογραφία του συναδέλφου Ι.Μ., 2013)

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s