Βραβεία για βιβλία Ιστορίας του περ. The Cyprus Review (2019)

Τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 απονεμήθηκαν τα ετήσια βραβεία βιβλίου του περιοδικού The Cyprus Review (2019).

Στην κατηγορία του Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών το βραβείο “Stanley Kyriakides” για το καλύτερο βιβλίο του 2019 απονεμήθηκε στο βιβλίο του Χαράλαμπου Α. Αλεξάνδρου, διδάκτορα Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, 361 Τάγμα Πεζικού: Χρονικό προάσπισης προδομένης πατρίδας, Λευκωσία: Σύνδεσμος Επιζησάντων Στρατιωτών 361 Τάγματος Πεζικού (1974) & Κυπριακό Ινστιτούτο Επιστημονικών και Ιστορικών Ερευνών, 2019.

Πρόκειται για μονογραφία που αναφέρεται στην πολεμική ιστορία ενός τάγματος της Εθνικής Φρουράς στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974 με εκτενείς αναφορές στην προηγηθείσα χρονική περίοδο και στις μέρες του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Ογκώδης μελέτη (790 σελίδων) που εξετάζει την ιστορία ενός εκ των ταγμάτων με τις μεγαλύτερες απώλειες σε πεσόντες και αγνοούμενους κατά το 1974. Ο συγγραφέας εντόπισε και χρησιμοποιεί τις διαθέσιμες αρχειακές πηγές, από τα στρατιωτικά αρχεία συμπληρώνοντας το τεράστιο πληροφοριακό υλικό από συνεντεύξεις 163 αξιωματικών, υπαξιωματικών και στρατιωτών του τάγματος, στην Κύπρο, στην Ελλάδα και αλλού, συνολικής διάρκειας πάνω από 600 ώρες. Χειρίζεται με νηφαλιότητα και υποδειγματικό τρόπο διάφορα ζητήματα που προκύπτουν και προκαλούν ακόμη και σήμερα αντιπαραθέσεις, ενώ εφαρμόζοντας άριστα τη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας συνθέτει με άψογο τρόπο τις αλληλοσυγκρουόμενες σε πολλές περιπτώσεις μαρτυρίες των βετεράνων πολεμιστών. Μια συμβολή στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και ένα υποδειγματικό βιβλίο επιστημονικής προσέγγισης στην κατ’ εξοχήν τραυματική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Μετά την εξάντληση της πρώτης έκδοσης, το βιβλίο κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση (2020).

Το βραβείο του νέου ερευνητή απονεμήθηκε εξ ημισείας στη Μαριλένα Βαρνάβα και στον Μιχάλη Σταυρή. Tο βιβλίο της M. Varnava, Cyprus before 1974. The Prelude to Crisis, London – New York – Oxford – New Delhi – Sydney: I. B. Tauris, εξετάζει την πολιτική και διπλωματική ιστορία του Κυπριακού κατά τη δεκαετία 1964-1974. Πέρα από την ανάλυση των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων ή των διακοινοτικών συνομιλιών, σε ένα σημαντικό κεφάλαιο του βιβλίου εξετάζεται η οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου κατά το 1964-1967. Πρωτότυπη σύνθεση, για ένα πρόσφατο κεφάλαιο της ιστορίας της Κύπρου, από τις πρώτες μονογραφίες για την περίοδο.

Το βιβλίο του Μιχάλη Σταυρή, Ενιαίον Κόμμα Εθνικόφρονος Παρατάξεως. Στα σπάργανα της σύγχρονης κυπριακής πολιτικής ζωής, Λευκωσία: Ίδρυμα Πολύκαρπος Γιωρκάτζης και εκδόσεις Ρίζες, 2019, εξετάζει την ιστορία ενός από τα πρώτα κυπριακά κόμματα που ιδρύθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε ένα κεφάλαιο στο οποίο η κυπριακή ιστοριογραφία μέχρι σήμερα παρουσιάζει μεγάλα κενά. Ο συγγραφέας γράφει χωρίς κραυγές και έτοιμες εκ των προτέρων απαντήσεις και παρά τις τεράστιες αρχειακές ελλείψεις που προκύπτουν από την απουσία συγκροτημένου κομματικού αρχείου, κατάφερε να συγκεντρώσει λιτά έγγραφα και έντυπα, μελέτησε εξαντλητικά τις διαθέσιμες πηγές και τον Τύπο, λαμβάνοντας παράλληλα και αρκετές συνεντεύξεις από επιζώντες πρωταγωνιστές της περιόδου που εξετάζει. Το βιβλίο είναι μια πρωτότυπη ιστορική μελέτη που φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της πολιτικής ιστορίας των πρώτων χρόνων ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Μιχάλης Σταυρή είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (πτυχίο και μεταπτυχιακό) και στο ίδιο Τμήμα είναι υποψήφιος διδάκτορας με θέμα διατριβής το έργο του Νικόλαου Καταλάνου στην Κύπρου (1893-1921).

Στην ίδια τελετή απονεμήθηκαν και τα βραβεία για την κατηγορία της Νομικής. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή στον καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάνθη Χατζηβασιλείου του Βραβείου Συνολικής Προσφοράς για το σημαντικό εκδομένο του έργο για το Κυπριακό, εδώ και τριάντα χρόνια, που τον καθιστά έναν από τους κορυφαίους μελετητές της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Ο τιμηθείς μίλησε με θέμα «Τάσεις της Κυπρολογικής Ιστοριογραφίας της Σύγχρονης εποχής: Ευκαιρίες και διλήμματα»

Θερμά συγχαρητήρια τόσο στους βραβευθέντες και τη βραβευθείσα όσο και τους οργανωτές της εκδήλωσης, τη Συντακτική επιτροπή του περιοδικού The Cyprus Review.

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s