Το δεύτερο τεύχος του αφιερώματος στις κυπριακές όψεις του 1821. Εφημ. «Ο Φιλελεύθερος», Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Κυκλοφορεί την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021, μαζί με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» το δεύτερο από τα δύο τεύχη που έχω γράψει για το κυπριακό 1821, με τίτλο 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Το τίμημα και η συμβολή της Κύπρου. Το δεύτερο τεύχος, έκτασης 80 σελίδων κι αυτό, έχει υπότιτλο Η συμβολή των Κυπρίων στην Επανάσταση – Τα μετά το 1821. Παραθέτω εδώ το προλογικό σημείωμα του τεύχους:

Η κυπριακή συμμετοχή στην Επανάσταση του 1821 παραμένει ένα από τα σχετικά άγνωστα κεφάλαια για το ευρύ κοινό και για τη γενικότερη νεοελληνική ιστοριογραφία. Λείπει, ακόμη, μια συστηματική εργασία που θα εντοπίσει και θα αξιοποιήσει τον όγκο των διάσπαρτων αρχειακών πηγών και τις μαρτυρίες της βιβλιογραφίας, ώστε να διαμορφωθεί ένας κατά το δυνατόν πλήρης κατάλογος των Κυπρίων αγωνιστών, που θα επιτρέψει και την εξαγωγή πιο τεκμηριωμένων δεδομένων και συμπερασμάτων.

Στο παρόν τεύχος επιχειρείται μια αδρομερής καταλογογράφηση των γνωστών Κυπρίων αγωνιστών από τη βιβλιογραφία και τις εκδομένες πηγές, με την ευκαιρία της φετινής επετείου – συμπλήρωσης 200 χρόνων από το 1821. Ο κατάλογος Κυπρίων αγωνιστών του 1821 που δημιουργήθηκε, ίσως ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα, χωρίς να είναι ο τελικός, δίνει μιαν πολύτιμη συνολική εικόνα και επιβεβαιώνει το μέγεθος της κυπριακής συμβολής στην Επανάσταση. Παράλληλα, η «ονομάτων επίσκεψις» και η καταγραφή των, στην πλειονότητά τους, απλών και ανωνύμων Κυπρίων αγωνιστών του 1821 αποτελεί και έκφραση οφειλόμενης τιμής και ευγνωμοσύνης στους συνδημιουργούς της εθνικής ανεξαρτησίας.

Στα άλλα κεφάλαια του δεύτερου τεύχους για τη συμμετοχή της Κύπρου στην Επανάσταση του 1821, που συνέγραψε ο γράφων και εκδίδει ο «Φιλελεύθερος», εξετάζονται και άλλες πτυχές της κυπριακής συμβολής, όπως η δημιουργία και η δράση της «κυπριακής παροικίας του Ναυπλίου» και το ζήτημα του «κυπριακού δανείου», που δίχασε την ηγετική ομάδα των αγωνιστών από το νησί μας, προκαλώντας και ευρύτερες αντιδράσεις στην επαναστατημένη Ελλάδα. Παρουσιάζονται, επίσης, άγνωστες μέχρι σήμερα πληροφορίες για ένα περιστατικό από τη δράση των επαναστατών στην Κύπρο, την αμφιλεγόμενη ως προς τα κίνητρά της (πειρατική) απόβαση εκατοντάδων ανδρών του Κριεζιώτη και του Μαυροβουνιώτη το 1826. Εξετάζεται η σχέση και το ενδιαφέρον του Ιωάννη Καποδίστρια για την Κύπρο και οι «μεγάλες προσδοκίες» που δημιουργήθηκαν στο νησί, με την υποβολή του υπομνήματος της εκκλησιαστικής και πολιτικής ηγεσίας προς τον Κυβερνήτη, το 1828.

Τέλος, σε ειδικά κεφάλαια παρουσιάζονται οι προσλήψεις, ο αντίκτυπος και οι συμβολισμοί του 1821 στην Κύπρο στον μακρό χρόνο: η καθιέρωση των επετειακών τελετουργιών της 9ης Ιουλίου, οι προτομές και το Μαυσωλείο στην αυλή του ναού της Φανερωμένης στη Λευκωσία, οι επετειακοί εορτασμοί το 1921, το 1930 και το 1971. Στο ίδιο πλαίσιο παρουσιάζονται ορισμένες από τις προσλήψεις της Επανάστασης του 1821 στην «τελευταία ελληνική επανάσταση», τον αγώνα της ΕΟΚΑ.

Η κυκλοφορία των δύο αφιερωματικών τευχών από τον «Φιλελεύθερο» στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και στην κυπριακή συμβολή, γίνεται με την ευγενική χορηγία του C. A. PAPΑELLINAS GROUP. Τους ευχαριστούμε θερμά!

Και το εξώφυλλο:

Advertisement

One thought on “Το δεύτερο τεύχος του αφιερώματος στις κυπριακές όψεις του 1821. Εφημ. «Ο Φιλελεύθερος», Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

  1. Pingback: Το δεύτερο τεύχος του αφιερώματος στις κυπριακές όψεις του 1821. Εφημ. «Ο Φιλελεύθερος», Κυριακή 21 Μαρτίου 2021 — Περί Ιστορίας – Mare Nostrum

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s