Μέρα ανάμνησης, 11 Νοεμβρίου 2019

Έγινε σήμερα το πρωί, στο Μνημείο πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, μπροστά στο κτίριο της ΠΑΣΥΔΥ, η ετήσια τελετή για τη “μέρα ανάμνησής”. Φέτος ήταν η τρίτη χρονιά που η τελετή οργανώνεται από τον Δήμο Λευκωσίας και ήταν η πιο μαζική σε προσέλευση των τελευταίων ετών, με παρόντες πολλούς εκπροσώπους του πρεσβευτικού σώματος στη Λευκωσία, εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου, των στρατιωτικών αρχών, αλλά και μαθητές και μαθήτριες δύο Δημοτικών Σχολείων της πρωτεύουσας.

Από την άλλη, δυστυχώς, φέτος ήταν η πρώτη τελετή κατά την οποία δεν κατέστη δυνατό να παραστεί κανένας βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, από τις μερικές δεκάδες των τελευταίων επιζώντων. Ο χρόνος είναι αμείλικτος για όλους….

Θυμίζουμε ότι 374 Κύπριοι πεσόντες ή αποβιώσαντες εν υπηρεσία στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο (373 άνδρες και μια γυναίκα), στις γραμμές του βρετανικού στρατού, αναπαύονται σε στρατιωτικά κοιμητήρια στην Κύπρο και σε άλλες 23 χώρες:

Αίγυπτος, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ερυθραία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Ισραήλ, Ιταλία, Κένυα, Κίνα, Λίβανος, Λιβύη, Ολλανδία, Πολωνία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Σουδάν, Συρία, Τυνησία και Τσεχία.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.

Η φωτογραφία του Αντρέα Μανώλη, από τη σημερινή τελετή στη Λευκωσία

 

 

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s