Το 6ο “Κοινόν Κυπρίων” στο Όμοδος, στις 23-24 Φεβρουαρίου 2019

Το Σάββατο και την Κυριακή 23-24 Φεβρουαρίου 2019, θα πραγματοποιηθεί στο Όμοδος, με τίτλο «Κοινόν Κυπρίων» η 6η Επιστημονική συνάντηση φοιτητών & αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ιστορικών / ερευνητών. Ο τίτλος «Κοινόν Κυπρίων» παραπέμπει στον Σύλλογο των Κυπρίων φοιτητών και διανοουμένων που ιδρύθηκε από τον φιλόλογο – ιστορικό και ήρωα της Εθνικής Αντίστασης, Ροδίωνα Γεωργιάδη, στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 1942, μεσούσης της γερμανικής κατοχής.

Όταν ξεκινήσαμε πριν από έξι χρόνια την προσπάθεια αυτή, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου Κακοπετριάς, το Σάββατο 13 Απριλίου 2013, είχαμε πει ότι ελπίζαμε η συνάντηση αυτή να καθιερωθεί σε ετήσιο θεσμό που να φιλοξενείται κάθε χρόνο σε διαφορετικό χωριό της κυπριακής υπαίθρου.

Στην πρώτη συνάντηση, παρουσιάστηκαν 24 ανακοινώσεις για διάφορα θέματα της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Στο συνέδριο του 2014, στον Αγρό, παρότι διήμερο, παρουσιάστηκαν άλλες τόσες ανακοινώσεις, 23 συνολικά, καθώς δόθηκε περισσότερος χρόνος για να συναντηθούμε με φίλους, συμφοιτητές και συναδέλφους, και να συζητήσουμε για τα κοινά μας ενδιαφέροντα, αλλά και για να ξεναγηθούμε στην καρδιά της Πιτσιλιάς. Κεντρική στιγμή του διημέρου ήταν η συζήτηση με τον Γεώργιο Παπανικολάου, βετεράνο του 256ΤΠ από τον Αγρό, και η συγκλονιστική του αφήγηση για τον εγκλωβισμό του στη Λάπηθο, τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο 1974, την αποφυγή της αιχμαλωσίας του και τη γνωριμία του με την «κυρά της Λαπήθου» Ευφροσύνη Προεστού.

Η συνάντηση του 2015, επίσης διήμερη, έγινε στα Λεύκαρα, με τη συνεργασία του Δήμου Λευκάρων. Εκεί παρουσιάστηκαν 30 εισηγήσεις, με κεντρική στιγμή τη συμμετοχή του Βάσου Λυσσαρίδη, που παρουσίασε τις αναμνήσεις του από τα Λεύκαρα των παιδικών του χρόνων.

Το 2016 η συνάντηση ήταν μονοήμερη και φιλοξενήθηκε στο κτίριο της Μητρόπολης Ταμασού, στο Επισκοπειό, στις 22 Οκτωβρίου,  με φροντίδα του μητροπολίτη Ταμασού κ. Ησαΐα. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν 24 ανακοινώσεις, ενώ παράλληλα έγινε και ξενάγηση στα Μουσεία της Μητρόπολης και επίσκεψη στη γειτονική Μονή Αγίου Ηρακλειδίου.

Μονοήμερη ήταν και η συνάντηση του Δεκεμβρίου 2017, στο Πισσούρι, όπου μας φιλοξένησε η Κοινότητα Πισσουρίου, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Πισσουρίου. Εκεί παρουσιάστηκαν 25 ανακοινώσεις.

Μέχρι σήμερα, δηλαδή, στα πέντε συνέδρια του «Κοινού Κυπρίων» έχουν παρουσιαστεί 126 ανακοινώσεις, σχεδόν όλες πρωτότυπες, και οι περισσότερες από νέους ερευνητές και ερευνήτριες.

Η φετινή συνάντησή μας θα γίνει στο Όμοδος, στο Οινοποιείο “Οίνου Γη-Κτήμα Βασιλειάδη” και εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για αυτό, προς τον δικηγόρο Χριστόδουλο Γ. Βασιλειάδη. Όπως γίνεται κάθε χρόνο, θα υπάρχει και κοινό γεύμα των συνέδρων και των ακροατών. Επειδή φέτος το συνέδριο θα είναι διήμερο, την Κυριακή προγραμματίζεται εκδρομή και ξεναγήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ομόδους. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αργότερα. Όσοι εκ των συνέδρων θα διανυκτερεύσουν στην περιοχή, μπορούν να επιλέξουν ξενοδοχείο ή ξενώνα στο Όμοδος, τη Βάσα, τις Πλάτρες ή σε άλλο γειτονικό χωριό.

Όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος στο «6ο Κοινόν Κυπρίων» με ανακοίνωση, πρέπει να δηλώσουν τον τίτλο της ανακοίνωσής τους μέχρι τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 στον Χρίστο Κ. Κυριακίδη, στο email chr_kyriakides@hotmail.com ή στον Πέτρο Παπαπολυβίου, στο ppplb@ucy.ac.cy

Στις ίδιες διευθύνσεις μπορείτε να απευθυνθείτε για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση.

Λόγω των πολλών συμμετοχών και του μεγάλου ενδιαφέροντος παρακαλούνται οι σύνεδροι να δηλώσουν τη συμμετοχή τους και το θέμα της ανακοίνωσης που προτείνουν το συντομότερο.

Όπως έχει καθιερωθεί από το Α΄ Κοινόν Κυπρίων, οι εισηγήσεις είναι συνήθως δεκάλεπτες και ύστερα από κάθε ενότητα ακολουθεί συζήτηση. Εάν κάποιος σύνεδρος το επιθυμεί, μπορεί να ζητήσει να μιλήσει 15 λεπτά, εάν το επιτρέπει το πρόγραμμα.

Όπως πάντα, οι εργασίες του συνεδρίου είναι ανοικτές στο κοινό. Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης του συνεδρίου.

Η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου και φέτος είναι:

Χάρης Αλεξάνδρου

Κωστής Κοκκινόφτας

Χρίστος Κυριακίδης

Πέτρος Παπαπολυβίου

Χαράλαμπος Χαραλάμπους

Άγγελος Χρυσοστόμου

Η φωτογραφία από το “Κοινόν Κυπρίων” του 2017, στο Πισσούρι.

 

 

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s