Κύπριοι στη μάχη του Σκρα. Η αναμνηστική πλάκα

Γράψαμε πριν από δυο βδομάδες (βλ. “Κύπριοι στη μάχη του Σκρα”, εφημ. Ο Φιλελεύθερος, 28 Απριλίου 2018) ότι στο κεντρικό μνημείο για τη μάχη του Σκρα, στο κέντρο του μικρού ομώνυμου χωριού, στις μαρμάρινες πλάκες με τα με εκατοντάδες ονόματα πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών της μάχης, έλειπαν τα ονόματα των πέντε Κυπρίων, εθελοντών του ελληνικού στρατού, που σκοτώθηκαν στις μάχες της 17ης Μαΐου 1918, του Απόστολου Κ. Αποστόλου, από τον Καραβά και του συντοπίτη του Γρηγόρη Χρ. Κατσαρή, από τη Λάπηθο, του Λεωνίδα Οικονομίδη, από το Άρσος της Λεμεσού, του Χρυσόστομου Ι. Οικονομίδη, από τα Λιμνιά και του Δημήτριου Α. Παπαχριστοδούλου, από την Πάνω Ζώδια. Για τη σχετική παράλειψη μίλησα κιόλας, την ίδια μέρα, σε μια επιστημονική ημερίδα για τη μάχη του Σκρα, που έγινε στο Πολύκαστρο, και είχε οργανωθεί από τον Δήμο Παιονίας και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.

Σήμερα, οι εκδηλώσεις για την εκατοστή επέτειο από τη μάχη του Σκρα κορυφώθηκαν με την επίσκεψη στην περιοχή, ιστορικής σημασίας για την ακριτική περιφέρεια, του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος παρέστη στη δοξολογία στο χωριό Σκρα και κατέθεσε και στεφάνι στο Ηρώο. Χάρη στις  ενέργειες και την εργατικότητα του Δημάρχου Παιονίας, Χρήστου Π. Γκουντενούδη και των συνεργατών του, στο μνημείο έχει ήδη προστεθεί και μια πλάκα με τα ονόματα των πέντε Κυπρίων πεσόντων, με την εξής επιγραφή:

“Πεσόντες ενδόξως 1916-1918 Κύπριοι εθελοντές

Στρ Αποστόλου Κ. Απόστ.

Στρ Κατσαρής Χρ. Γρηγ.

Στρ Οικονομίδης Λεων.

Στρ Οικονομίδης Ι. Χρυσ.

Στρ Παπαχριστοδούλου Α. Δ.”

Η επιγραφή έχει τοποθετηθεί ανάμεσα στις μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των πεσόντων από το χωριό Σκρα και από τη Λέσβο. Για την άμεση ανταπόκριση ευχαριστώ θερμά τον Δήμαρχο Παιονίας Χρ. Γκουντενούδη και τους συνεργάτες του. Η ενέργειά τους τους τιμά ιδιαιτέρως και είναι σπανιότατη στη διοικητική γραφειοκρατία, στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Η ανέγερση της μαρμάρινης πλάκας με τα ονόματα των πέντε Κυπρίων πεσόντων, πέρα από την ιστορική της σημασία είναι ένας ακόμη λόγος, για τους Κύπριους επισκέπτες της περιοχής, να μπαίνουν στον κόπο για τη σχετική παράκαμψη μερικών χιλιομέτρων, για μια στάση στον Σκρα.

Ακολουθούν οι φωτογραφίες (μου τις έστειλε ο Διευθυντής του Δήμου Παιονίας, Ματθαίος Καπνόπουλος, τον οποίο και ευχαριστώ.)

Και μια γενική άποψη

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s