Τεκμήρια από το πρώτο έτος ίδρυσης του Παναθηναϊκού (1908)

Συμπληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες, στις 3 Φεβρουαρίου 2018, 110 χρόνια από την ίδρυση του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου (ΠΑΟ). Η ανυποληψία και οι τραγικές μέρες που περνά ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός φέτος, αλλά και ο Ερασιτέχνης, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων διοικητικής ανεπάρκειας και θλιβερής εγκατάλειψης δεν είναι το κατάλληλο σκηνικό για την επέτειο, όμως αυτό δεν μειώνει το παρελθόν του πιο ιστορικού ελληνικού αθλητικού  συλλόγου. Το μέλλον; Άδηλο…

Όπως είναι γνωστό τον Παναθηναϊκό ίδρυσε ο Γεώργιος Καλαφάτης, 18 χρονών το 1908, φανατικός φίλαθλος και αθλητής του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου και του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, με διακρίσεις σε πανελλήνιους αγώνες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τη σχετική βιβλιογραφία, ο Παναθηναϊκός ιδρύθηκε σε μια συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως, στις 3 Φεβρουαρίου 1908, με πρώτο όνομα του συλλόγου το «Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών».  Αναζητήσαμε από τις αθηναϊκές εφημερίδες του 1908 που βρίσκονται στο διαδίκτυο τα πρώτα δημοσιεύματα για τον Παναθηναϊκό και μερικά από αυτά τα παρουσιάζουμε, αμέσως παρακάτω.

Το πρώτο (εφημ. Σκριπ, 11 Μαΐου 1908) μιλά για τα εγκαίνια του Συλλόγου, στο «ασκητήριον αυτού», στην Πατησίων, με αναφορές στην πλατιά διάδοση του «Φουτ-μπόλ» την τελευταία διετία, δηλαδή από το 1906, τον οργανωτή του, Άγγλο Κάμπελ, «τον άριστον των ποδοσφαιριστών» που είχε δει μέχρι τότε η Αθήνα, στο τρίμηνο διάστημα από την ίδρυση του Ομίλου, γεγονός που επιβεβαιώνει τα γενέθλια του ΠΑΟ τον Φεβρουάριο του 1908, στα εκλεκτά μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας που απάρτιζαν το πρώτο συμβούλιο (με πρώτο πρόεδρο τον Μ. Μαρινάκη), το πρώτο γήπεδο, στο ότι ήταν ο μόνος Σύλλογος που είχε δίκτυα (!), στους ποδοσφαιριστές, όπου ξεχωρίζουν οι Γ. Καλαφάτης και ο Κώστας Τσικλητήρας, σπουδαίοι αθλητές και οι δυο  του «Πανελληνίου», και τη σημασία που είχε δοθεί στη δεύτερη ομάδα του Συλλόγου.

 

Το δεύτερο δημοσίευμα (εφημ. Σκριπ, 14 Ιουνίου 1908) αναφέρεται στην ευρεία ήττα, με 4-0, στο πρώτο «διεθνές» ματς, με αντιπάλους τους ναύτες του αγγλικού θωρηκτού «Βασίλισσα». Ο αγώνας έγινε στο Ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου και από τους Έλληνες «έλειπον οι καλλίτεροι ποδοσφαιρισταί των»…

 

Είναι χαρακτηριστικό για τον τρόπο που γράφονταν τα πρώτα αυτά δημοσιεύματα των αθηναϊκών εφημερίδων που αφιερώθηκαν στο ποδόσφαιρο ότι σε δημοσίευμα της ίδιας μέρας (εφημ. Αθήναι, 14 Ιουνίου 1908), που ακολουθεί, το σκορ καταγράφηκε βαρύτερο! 5-0…

 

Στις 9 Αυγούστου 1908, σε αγώνα που έγινε στο «ασκητήριο» του Ομίλου, στην Πατησίων, καταγράφεται η πρώτη διεθνής επιτυχία. Με τους άνδρες του αγγλικού πολεμικού «Διάνα» το σκορ είναι 2-2, ο Γ. Καλαφάτης αγωνίστηκε τερματοφύλακας, ενώ εις των οπισθοφυλάκων είχε το επίθετο Κουτρουμπής… Εφημ. Εμπρός, 10 Αυγούστου 1908.

Στις 24 Νοεμβρίου 1908, οι αθηναϊκές εφημερίδες γράφουν για τη νίκη του Ποδοσφαιρικού Ομίλου με 2-0 επί του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου. Ο αγώνας έγινε στο Ποδηλατοδρόμιο, στις 23 Νοεμβρίου 1908. Τερματοφύλακας ήταν ο Τσικλητήρας και αρχηγός ο Γ. Καλαφάτης. Εδώ το δημοσίευμα της εφημ. Εμπρός, της 24ης Νοεμβρίου.

Το τελευταίο δημοσίευμα δεν είναι του 1908 αλλά του 1938, από την εφημερίδα της Λευκωσίας Νέος Κυπριακός Φύλαξ, της 15ης Μαΐου. Πρόκειται για φωτογραφία από τον ιστορικό, πρώτο αγώνα που έδωσε ο Παναθηναϊκός στην Κύπρο (η πρώτη ομάδα από την Ελλάδα), στο ΓΣΠ, στις 8 Μαΐου 1938. Αντίπαλός του ήταν ο ΑΠΟΕΛ, τον οποίο νίκησε με 4-3. Τον αγώνα παρακολούθησε και ο κυβερνήτης – δικτάτορας Χ. Ρ. Πάλμερ και χιλιάδες θεατές. Ακολούθησαν, τις επόμενες μέρες, άλλοι τρεις νικηφόροι αγώνες του Παναθηναϊκού στην Κύπρο με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Αντώνη Μηγιάκη, διαπρέψαντα και στη θρυλική Οκτάρα.

 

Στον Παναθηναϊκό μας, Χρόνια πολλά, και στους συμπάσχοντες συμ-παναθηναϊκούς, Καλό κουράγιο… Μέχρι το Τριφύλλι να ανθίσει ξανά!

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s