Έγινε με επιτυχία το 5ο “Κοινόν Κυπρίων” στο Πισσούρι. Προκήρυξη της 6ης Συνάντησης

Έγινε, με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 στην Αίθουσα του Πολυδύναμου Κοινοτικού Πολιτιστικού Κέντρου, στο Πισσούρι, το 5ο “Κοινόν Κυπρίων”. Πήραν μέρος 26 εισηγητές και εισηγήτριες, που παρουσίασαν 25 εισηγήσεις για ζητήματα νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου (μια άλλη εισήγηση δεν παρουσιάστηκε, λόγω ασθένειας της ομιλήτριας). Οι εργασίες της συνάντησης άρχισαν στις 10.00 το πρωί και τελείωσαν στις 7.00 το απόγευμα, με δυο ώρες διάλειμμα για φαγητό και βόλτα στο χωριό. Το ακροατήριο ήταν αρκετά ικανοποιητικό (και …κυλιόμενο!) σε όλες τις συνεδρίες, ενώ υπήρξαν και ακροατές από το Πισσούρι που παρακολούθησαν μέρος ή ολόκληρη την ημερίδα. Η αίθουσα ήταν εξαιρετική, σε μια ευνοϊκή τοποθεσία, με πανέμορφη θέα,  στην είσοδο του χωριού, κοντά στον κύριο αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου.

Για την οργάνωση του 5ου “Κοινού Κυπρίων” οφείλουμε θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες στον πρόεδρο της κοινότητας Πισσουρίου, Λάζαρο Λαζάρου, ο οποίος παρευρέθηκε και στην ημερίδα και καλωσόρισε τους συνέδρους, ενώ χάρισε σε όλους μας και ένα ημερολόγιο της Κοινότητάς του, του 2018. Η Κοινότητα Πισσουρίου μας παραχώρησε την Αίθουσα συνεδρίων του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κοινοτικού Κέντρου. Σημαντική ήταν η συμβολή του Ευριπίδη Αντωνιάδη, μέλους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ, και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου των Αποδήμων Πισσουρίου, ο οποίος πήρε μέρος με ανακοίνωση στην ημερίδα και η βοήθειά του ήταν ανεκτίμητη στο τεχνικό και οργανωτικό μέρος, ενώ μας ξενάγησε κιόλας στη γενέτειρά του. Τον ευχαριστούμε!

Από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής ο Άγγελος Χρυσοστόμου ήταν ο άτυπος “Υπουργός Εφοδιασμού” εξασφαλίζοντας από ανώνυμο χορηγό νερό, αναψυκτικά και αλμυρά, ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου σχεδίασε την αφίσα, το πιστοποιητικό και το πρόγραμμα, ενώ ο Χρίστος Κ. Κυριακίδης διεκπεραίωσε το μεγαλύτερο βάρος της αλληλογραφίας και της συγκέντρωσης των συμμετοχών. Η εκτύπωση των βεβαιώσεων ήταν μια προσφορά του Νικόλα Καντζηλλάρη, του γνωστού φωτοτυπάδικου κοντά στα γραφεία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στα κτίρια της Καλλιπόλεως, ο οποίος στηρίζει τις συναντήσεις μας από το πρώτο “Κοινόν”, το 2013.

Από την άποψη των συμμετοχών στη φετινή ημερίδα είχαμε επτά πρωτοεμφανιζόμενους ομιλητές/τριες. Ως προς το περιεχόμενο, ήταν προφανές ότι χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι ανακοινώσεις για θέματα που σχετίζονται με την τουρκική εισβολή του 1974. Από έναν πρόχειρο υπολογισμό, στις πέντε συναντήσεις του “Κοινού Κυπρίων” παρουσιάστηκαν περίπου 120 ανακοινώσεις από περισσότερους από 50 ομιλητές και ομιλήτριες. Δεδομένα και αριθμοί που μας χαρίζουν αισιοδοξία.

Κατόπιν γενικής απαιτήσεως, ορίστηκε από τώρα ο χρόνος διεξαγωγής του 6ου “Κοινού Κυπρίων”: Θα ξανασυναντηθούμε το Σ/Κ, 22-23 Σεπτεμβρίου 2018 και η συνάντηση θα είναι διήμερη. Ως χώρος του 6ου “Κοινού” ορίζονται κατ’ αρχάς οι Πλάτρες, με εναλλακτική λύση και πρόταση τη Βάσα Κοιλανίου.

Και δυο φωτογραφίες από την προχθεσινή ημερίδα. Στην πρώτη, αμέσως μετά το γεύμα,

 

και στη δεύτερη, μπροστά στο μνημείο της εξέγερσης των Οκτωβριανών του 1931,  στην κεντρική πλατεία του χωριού. Από τον εξώστη του διπλανού κτιρίου εκφώνησε ο Χριστόδουλος Γαλατόπουλος την ιστορική του φλογερή ομιλία, την οποία ακολούθησε η λεηλασία του αστυνομικού σταθμού Πισσουρίου και ο εμπρησμός του τελωνείου, γεγονότα που επέφεραν βαρύτατες ποινές σε δεκάδες Πισσουρκώτες κατά την περίοδο της αποικιακής αντεπανάστασης.

 

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s