Το Ε΄ «Κοινόν Κυπρίων» στο Πισσούρι, στις 16 Δεκεμβρίου 2017

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί στο Πισσούρι, με τίτλο «Κοινόν Κυπρίων» η Ε΄ Επιστημονική συνάντηση φοιτητών & αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ιστορικών / ερευνητών. Ο τίτλος «Κοινόν Κυπρίων» παραπέμπει στον Σύλλογο των Κυπρίων φοιτητών και διανοουμένων που ιδρύθηκε από τον φιλόλογο – ιστορικό και ήρωα της Εθνικής Αντίστασης, Ροδίωνα Γεωργιάδη, στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 1942, μεσούσης της γερμανικής κατοχής.

Όταν ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια την προσπάθεια αυτή, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου Κακοπετριάς, το Σάββατο 13 Απριλίου 2013, είχαμε πει ότι ελπίζαμε η συνάντηση αυτή να καθιερωθεί σε ετήσιο θεσμό που να φιλοξενείται κάθε χρόνο σε διαφορετικό χωριό της κυπριακής υπαίθρου.

Στην πρώτη συνάντηση, παρουσιάστηκαν 24 ανακοινώσεις για διάφορα θέματα της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Στο συνέδριο του 2014, στον Αγρό, παρότι διήμερο, παρουσιάστηκαν άλλες τόσες ανακοινώσεις, 23 συνολικά, καθώς δόθηκε περισσότερος χρόνος για να συναντηθούμε με φίλους, συμφοιτητές και συναδέλφους, και να συζητήσουμε για τα κοινά μας ενδιαφέροντα, αλλά και για να ξεναγηθούμε στην καρδιά της Πιτσιλιάς. Κεντρική στιγμή του διημέρου ήταν η συζήτηση με τον Γεώργιο Παπανικολάου, βετεράνο του 256ΤΠ από τον Αγρό, και η συγκλονιστική του αφήγηση για τον εγκλωβισμό του στη Λάπηθο, τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο 1974, την αποφυγή της αιχμαλωσίας του και τη γνωριμία του με την «κυρά της Λαπήθου» Ευφροσύνη Προεστού.

Η συνάντηση του 2015, επίσης διήμερη, έγινε στα Λεύκαρα, με τη συνεργασία του Δήμου Λευκάρων. Εκεί παρουσιάστηκαν 30 εισηγήσεις, με κεντρική στιγμή τη συμμετοχή του Βάσου Λυσσαρίδη, που παρουσίασε τις αναμνήσεις του από τα Λεύκαρα των παιδικών του χρόνων.

Το 2016 η συνάντηση ήταν μονοήμερη και φιλοξενήθηκε στο κτίριο της Μητρόπολης Ταμασού, στο Επισκοπειό, στις 22 Οκτωβρίου,  με φροντίδα του μητροπολίτη Ταμασού κ. Ησαΐα. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν 24 ανακοινώσεις, ενώ παράλληλα έγινε και ξενάγηση στα Μουσεία της Μητρόπολης και επίσκεψη στη γειτονική Μονή Αγίου Ηρακλειδίου.

Μέχρι σήμερα, δηλαδή, στα τέσσερα συνέδρια του «Κοινού Κυπρίων» έχουν παρουσιαστεί 101 ανακοινώσεις, σχεδόν όλες πρωτότυπες, και οι περισσότερες από νέους ερευνητές και ερευνήτριες.

Η φετινή συνάντησή μας θα φιλοξενηθεί στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Πισσουρίου και εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Πισσουρίου και τον πρόεδρο της Κοινότητας, κ. Λάζαρο Λαζάρου. Το μεσημέρι του Σαββάτου οι σύνεδροι και οι ακροατές θα παρακαθίσουν σε κοινό γεύμα, σε εστιατόριο του Πισσουρίου.

Όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος στο «Ε΄  Κοινόν Κυπρίων» με ανακοίνωση, πρέπει να δηλώσουν τον τίτλο της ανακοίνωσής τους μέχρι τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου στον Χρίστο Κ. Κυριακίδη, στο email chr_kyriakides@hotmail.com ή στον Πέτρο Παπαπολυβίου, στο ppplb@ucy.ac.cy

Ήδη, έχει δημιουργηθεί και σχετική σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/events/196229834277060/

Λόγω των πολλών συμμετοχών και του μεγάλου ενδιαφέροντος παρακαλούνται οι σύνεδροι να δηλώσουν τη συμμετοχή τους και το θέμα της ανακοίνωσης που προτείνουν το συντομότερο.

Όπως έχει καθιερωθεί από το Α΄ Κοινόν Κυπρίων, οι εισηγήσεις είναι συνήθως δεκάλεπτες και ύστερα από κάθε ενότητα ακολουθεί συζήτηση. Εάν κάποιος σύνεδρος το επιθυμεί, μπορεί να ζητήσει να μιλήσει 15 λεπτά, εάν το επιτρέπει το πρόγραμμα.

Όπως πάντα, οι εργασίες του συνεδρίου είναι ανοικτές στο κοινό. Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης του συνεδρίου.

Η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου φέτος είναι:

Χάρης Αλεξάνδρου

Κωστής Κοκκινόφτας

Χρίστος Κυριακίδης

Πέτρος Παπαπολυβίου

Χαράλαμπος Χαραλάμπους

Άγγελος Χρυσοστόμου

Η φωτογραφία από το “Κοινόν Κυπρίων” του 2015, μπροστά από το Δημαρχείο Λευκάρων

Advertisement

2 thoughts on “Το Ε΄ «Κοινόν Κυπρίων» στο Πισσούρι, στις 16 Δεκεμβρίου 2017

  1. Καλημέρα Πέτρο,
    Οι ημερομηνίες είναι διαφορετικές – 16 Οκτωβρίου στο κείμενο.Καλή επιτυχία και πάλι και πολλούς χαιρετισμούς από μας, πολλά φιλιά στα παιδιά και στη Μαρία.
    Πάντοτε σας εύχομαι τα καλύτερα.
    Μαρία

    Sent from my iPhone

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s