Από τις νέες εκδόσεις που κυκλοφόρησαν λίγο πριν από το καλοκαίρι ξεχωρίζουμε τον 11ο τόμο της Επετηρίδας Κέντρου Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου. Από τα σοβαρά επιστημονικά περιοδικά της Κύπρου, η Επετηρίδα, χάρη στη γενναιοδωρία της Μονής Κύκκου και το προσωπικό ενδιαφέρον του Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου, συνεχίζει την έκδοσή της, με εκδοτική επιτροπή τους Κωστή Κοκκινόφτα (που έχει και τη γενική επιμέλεια και τον συντονισμό), Στυλιανό Περδίκη και Μενέλαο Χριστοδούλου. Ο νέος τόμος της Επετηρίδας αποτελεί μια πολύ ευχάριστη έκπληξη: Δημοσιεύονται σε αυτόν 26 επιστημονικά άρθρα, ένας εξαιρετικά υψηλός αριθμός για τα κυπριακά δεδομένα. Από τα άρθρα στεκόμαστε στα 13 από αυτά, που αφορούν τη νεότερη ιστορία της Κύπρου (κατά σειρά δημοσίευσης στην Επετηρίδα):
Μαργαρίτα Ιωάννου, «Λογιοσύνη και Βιβλιοφιλία στην Κύπρο του 18ου αιώνα: Οι μαρτυρίες των ιδιωτικών βιβλιοθηκών».
Ιωάννης Θεοχαρίδης, «Οι ένοικοι των Μετοχίων της Ι. Μ. Κύκκου στον Ξηροπόταμο και τον Μπάρατζη σύμφωνα με την απογραφή του 1831» και «Ο πρώτος προϋπολογισμός του Τανζιμάτ στην Κύπρο».
Μητροπολίτης Κένυας Μακάριος, «Πώς είδαν οι ξένοι περιηγητές τον Αρχιεπίσκοπο και Εθνομάρτυρα Κυπριανό».
Κωστής Κοκκινόφτας, «Περιηγητές και συγγραφείς για τη Μονή Κύκκου (1888-1895).
Ανδρέας Χριστοφόρου, «Τα Αναγνωστήρια στην Κύπρο (1878-1900)».
Χρίστος Κ. Κυριακίδης, «Η εκπαίδευση στην Αμμόχωστο (1878-1900)».
Μήνα Κουμανταρή, «Ευκαιρίες μόρφωσης στη Λάρνακα των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα: Παρατηρήσεις και συμπεράσματα από το «επάγγελμα πατρός» των μαθητών του Ιεροδιδασκαλείου Λάρνακας 1910-1932».
Θωμάς Παπαγεωργίου, «Η Ένωσις της Κύπρου: μια άγνωστη κυπριακή εφημερίδα στην Αθήνα του 1932».
Χαράλαμπος Γ. Χαραλάμπους, «Η εκκένωση των κυπριακών πόλεων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου».
Θεοδόσης Πυλαρινός, «Επιστολές Ιερωνύμου Μ. Βαρλαάμ προς την Αγγελική Βαρλαάμ – Γονέμη».
Σάββας Παύλου, «Επιθεώρηση Τέχνης και Κύπρος». (Πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα θέματα, εδώ και μερικά χρόνια, και μια από τις τελευταίες επιστημονικές εργασίες του σπουδαίου φιλόλογου, που έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή πριν από μερικούς μήνες. Δυστυχώς, δημοσιεύεται μεταθανατίως…)
Άρης Παύλου, «Ευρετήριο του περιοδικού Ελληνοσουηδικά (1982-1986).
Σημειώνουμε με μεγάλη ικανοποίηση, ως πολύ ελπιδοφόρο οιωνό, ότι επτά από τους παραπάνω συγγραφείς είναι νέοι και νέες ιστορικοί και ερευνητές και ερευνήτριες: Ένας πολύ σοβαρός λόγος για να στηριχθούν ώστε να επιβιώσουν τα κυπρολογικά περιοδικά.