Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στις 6 με 10 Ιουνίου 2016, η πενταήμερη εκπαιδευτική εκδρομή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Ήπειρο. Σε αυτήν μετείχαν 34 φοιτητές και φοιτήτριες, με τη συνοδεία τριών διδασκόντων στο Τμήμα και υπεύθυνο τον γράφοντα. Η εκδρομή ήταν συνέχεια ανάλογων εκπαιδευτικών ταξιδιών που έγιναν το 2014, στη Μακεδονία, και πέρσι στην Κρήτη, και εντάσσεται στην προσπάθεια γνωριμίας των φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας με τον γεωγραφικό χώρο όπου εκτυλίχθηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα της νεοελληνικής ιστορίας, με την παράλληλη επίσκεψη στα αρχαιολογικά μνημεία, τα μουσεία αλλά και τα κυριότερα πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα του ελλαδικού χώρου.
Η φετινή εκδρομή άρχισε με επίσκεψη στο Μέτσοβο και στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αβέρωφ, και συνεχίστηκε στο Σπήλαιο του Περάματος, στα Ιωάννινα. Η βάση των εκδρομέων ήταν η ηπειρωτική πρωτεύουσα, από όπου επισκέφθηκαν την Άρτα με την πλούσια αρχιτεκτονική της κληρονομιά, την τουριστική Πάργα, μικρά και απόμερα χωριά στα Ζαγοροχώρια και τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, όπου γνώρισαν τα κυριότερα αξιοθέατα, τα μουσεία, τα θρησκευτικά και αρχαιολογικά μνημεία της κάθε περιοχής. Στα Γιάννενα επισκέφθηκαν τα μουσεία, το Κάστρο, το νησάκι της Λίμνης και το Μουσείο Βρέλλη. Ξεχωριστή αίσθηση προκάλεσε στους φοιτητές και τις φοιτήτριες η επίσκεψη στο Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, στη Μακεδονία.
Κεντρικός ιστορικός άξονας της φετινής εκδρομής ήταν οι Βαλκανικοί πόλεμοι. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο Μουσείο των Βαλκανικών πολέμων, στο Χάνι Εμίν Αγά, στο μνημείο της μάχης του Μπιζανίου και στις προτομές των πεσόντων στις μάχες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, τον Δεκέμβριο του 1912, Χριστόδουλου Σώζου, δήμαρχου Λεμεσού, και Μιχαήλ Στιβαρού, φοιτητή Ιατρικής, από τον Πεδουλά. Μπροστά από τις προτομές φοιτητές και φοιτήτριες διάβασαν τα βασικά βιογραφικά των δύο ανδρών, μια επιστολή του Σώζου προς τη γυναίκα του, Ερμιόνη, και το ποίημα του Βασίλη Μιχαηλίδη για τον θάνατο του Σώζου, ενώ ένας Λεμεσιανός φοιτητής τραγούδησε ένα κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι προς τιμήν του Δήμαρχου της πόλης του που σκοτώθηκε στην Ήπειρο και συνήθιζε να τραγουδά μεγαλόφωνα κατά την ώρα της μάχης.
Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, πραγματοποιήθηκε όπως σε κάθε επίσκεψη στα αντίστοιχα τμήματα Ιστορίας, επιστημονική συνάντηση, που οργάνωσε ο Τομέας Νεότερης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σε αυτήν πήραν μέρος με ανακοινώσεις τους και έξι μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η εκδρομή στην Ήπειρο, επιφύλαξε πολλές συγκινήσεις στους Κύπριους φοιτητές και φοιτήτριες. Η γνωριμία με το τραχύ ηπειρωτικό τοπίο, η επίσκεψη σε τόπους γνωστούς από τις πανεπιστημιακές διαλέξεις και το διάβασμα αλλά εντελώς άγνωστους στους περισσότερους, η ζεστή φιλοξενία των συναδέλφων που ανέλαβαν την ξενάγησή μας, αποτέλεσαν για όλους ένα πολύτιμο «εντατικό καλοκαιρινό μάθημα νεοελληνικής ιστορίας». Αναμένεται η συνέχεια, την επόμενη χρονιά, στην Πελοπόννησο.
Δημοσιεύθηκε στην εφημ. «Ο Φιλελεύθερος» στις 20 Ιουνίου 2016
Μπροστά από τις προτομές του Χριστόδουλου Σώζου και του Μιχαήλ Στιβαρού, στη Λίμνη των Ιωαννίνων
Στο κάστρο των Ιωαννίνων
…και στο θέατρο της Δωδώνης