Στερνα Fringe Festival: “Εγώ είμαι εδώ”

Πραγματοποιήθηκε, το τριήμερο 7-9 Αυγούστου 2015, στα Υστέρνια της Τήνου με μεγάλη επιτυχία το Στέρνα Fringe Festival, «ένα φεστιβάλ τεχνών ελεύθερου πνεύματος και ελεύθερης εισόδου». Το φεστιβάλ προέκυψε από την αγάπη ενός κοριτσιού, της Ιωάννας Κουτζούκου, και της μητέρας της, Βένιας Παπαθανασοπούλου για τα Υστέρνια, «ένα πανέμορφο χωριό που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Τήνου, χτισμένο σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, σε υψόμετρο 310 μέτρων». Πριν ένα χρόνο, το 2014 η Ιωάννα Κουτζούκου, μια χαρισματική και πολυτάλαντη νέα κοπέλα, έφυγε από τη ζωή στον ανθό της νιότης της και το πρώτο αυτό φεστιβάλ ήταν ατύπως και ουσιαστικά αφιερωμένο στη μνήμη της. Και έγινε, όπως γράφουν οι οργανωτές του φεστιβάλ, «Στα «κρόσσια» της κρίσης, των αδιεξόδων, της καθημερινότητας και της παραίτησης.» Ευχή όλων όσοι παρευρέθηκαν είναι η καθιέρωσή του, σε ετήσια βάση. Κορυφαία εκδήλωση, από τις πολλές πετυχημένες του τριημέρου, η καταληκτήρια μουσική βραδιά, το βράδυ της Κυριακής 9 Αυγούστου, σε μια μαγική κυκλαδίτικη τοποθεσία, από τις πιο άγνωστες της Τήνου, την Παναγία Καταπολιανή, μεταξύ Υστερνίων και Πύργου.

Με την ευκαιρία του φεστιβάλ κυκλοφόρησε η δίγλωσση έκδοση (ελληνικά και αγγλικά) Ιωάννα Κουτζούκου, Εγώ είμαι εδώ. Ποιήματα & κείμενα, όπου συγκεντρώθηκαν τα σκόρπια ποιήματα, πεζά και σημειώσεις της Ιωάννας Κουτζούκου. Κείμενα διαλεκτικής αναζήτησης της αλήθειας και των μυστηρίων της ζωής και του θανάτου. Και της επιλογής τους.

Από την εξαιρετικά προσεγμένη και καλαίσθητη έκδοση (εκδόσεις Vakhikon.gr) αντιγράφω το ποίημα «Εγώ είμαι εδώ», που έδωσε και τον τίτλο στο βιβλίο και στο φεστιβάλ.

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ

Σαν το κερί που λιώνει

Σαν το τραγούδι που τελειώνει

Σαν την αυλαία που κλείνει

Και την αγάπη που σβήνει

Έτσι χάθηκα και εγώ.

Στου ονείρου τη δίνη

Σ’ έναν κόσμο φανταστικό

Σε μια αγάπη φλογερή

Και εγώ είμαι εδώ.

Μα τ’ όνειρο χάθηκε

Μα η αγάπη έσβησε

Αλλά εγώ είμαι εδώ.

Όμως ο πόνος δεν έσβησε

Όμως η πίκρα δε σταμάτησε

Αλλά η ζωή συνεχίζεται

Κι εγώ είμαι εδώ.

Τα ίχνη του κατατρεγμένου

Που ποτέ δεν βρέθηκε.

Ένα στοιχείο σε μια υπόθεση

Που ποτέ δεν λύθηκε.

Τα απομεινάρια μιας ανάμνησης

Που έχει ξεχαστεί από όλους.

Αλλά παραμένει εδώ.

Κι εγώ είμαι εδώ.

Τα Υστέρνια

IMG_6877

Και ο Όρμος των Υστερνίων, από ψηλά, με τη Σύρο στο βάθος

IMG_6881

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s