Το πρόγραμμα του Γ’ “Κοινού Κυπρίων”, στα Λεύκαρα

Γ΄ «Κοινόν Κυπρίων»: Επιστημονική συνάντηση στα Λεύκαρα

φοιτητών & αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας

του Πανεπιστημίου Κύπρου

και ιστορικών / ερευνητών

 

Το Σάββατο, 23 Μαΐου, από τις 10.00 πμ ως τις 7.00 μμ και την Κυριακή 24 Μαΐου 2015 από τις 10.30 πμ μέχρι τις 12.00, θα πραγματοποιηθεί στα Λεύκαρα, σε αίθουσα του Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκείου Λευκάρων, με τίτλο «Κοινόν Κυπρίων», η Γ΄ Επιστημονική συνάντηση φοιτητών & αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ιστορικών / ερευνητών. Ο τίτλος «Κοινόν Κυπρίων» παραπέμπει στον Σύλλογο των Κυπρίων φοιτητών και διανοουμένων που ιδρύθηκε από τον φιλόλογο – ιστορικό και ήρωα της Εθνικής Αντίστασης, Ροδίωνα Γεωργιάδη, στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 1942, μεσούσης της γερμανικής κατοχής. Οι οργανωτές και ο επιστημονικός υπεύθυνος, αναπλ. καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου, ελπίζουν ότι η συνάντηση αυτή θα καθιερωθεί σε ετήσιο θεσμό που θα φιλοξενείται κάθε χρόνο σε διαφορετικό χωριό της κυπριακής υπαίθρου. Η πρώτη συνάντηση έγινε τον Απρίλιο του 2013, στην Κακοπετριά και η δεύτερη τον Μάρτιο του 2014 στον Αγρό.

Στην επιστημονική ημερίδα, που είναι ανοικτή για το κοινό, θα παρουσιαστούν 30 ανακοινώσεις για διάφορα θέματα της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Παίρνουν μέρος, με πρωτότυπες ανακοινώσεις, απόφοιτοι του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, ιστορικοί και ερευνητές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ξενάγηση στα Λεύκαρα και στην Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού.

Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης του συνεδρίου, ενώ οι σύνεδροι και οι συμμετέχοντες, εφόσον το δηλώσουν, θα παρακαθήσουν σε κοινό γεύμα το μεσημέρι του Σαββάτου, 23ης Μαΐου.

Δηλώσεις συμμετοχής: ppplb@ucy.ac.cy ή efiakas13@gmail.com

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Σάββατο, 23 Μαΐου 2015

10.00 Καλωσόρισμα από τον Πέτρο Παπαπολυβίου και τον κ. Σάββα Ξενοφώντος, Δήμαρχο Λευκάρων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

(Οι εισηγήσεις θα είναι 10λεπτες εκτός από όσες δηλώνονται με αστερίσκο*, που θα είναι 15λεπτες. Ύστερα από κάθε ενότητα θα ακολουθεί συζήτηση 20 λεπτών.)

Εισαγωγική ομιλία

10.10-10.25, Δημήτρης Σάββα*, ερευνητής της τοπικής ιστορίας, Ιστορικοί σταθμοί στην εξέλιξη των Λευκάρων.

10.25-11.50, Πρώτη συνεδρία

Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπλ. καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου: Η πρώτη «οργανωμένη» κυπριακή παρουσία στην Ελλάδα: Ναύπλιο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μήνα Κουμανταρή, υποψ. διδάκτωρ, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου: Παρουσία Κυπρίων στην Ερμούπολη της Σύρου, 1834-1900.

Ιωάννα Νικολάου*, απόφοιτος μεταπτυχιακού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου: Στοιχεία από την ιστορία της Κυπριακής Αδελφότητος Αιγύπτου, 1873-1939.

Γιούλα Χειμωνίδου, μεταπτ. φοιτήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου: Η προσφορά των Κυπρίων της Αιγύπτου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από τον κυπριακό Τύπο.

Ευαγγελία Καλδέλη, φιλόλογος: Ενθύμιον εκ Χαρτούμ: Κύπριοι μετανάστες στο Σουδάν.

Ιωάννα Αλεξάνδρου, φοιτήτρια, Πανεπ. Κύπρου: Από τη δράση των απόδημων Ριζοκαρπασιτών.

11.50 – 12.10 διάλειμμα

12.10 – 13.30, Δεύτερη συνεδρία

Μαρία Παναγιώτου*, υποψ. διδάκτωρ, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου: Δημοσιονομική διαχείριση της Κύπρου, 1878-1927: η περίπτωση των δημοσίων επενδύσεων.

Αλεξία Κούπανου*, υποψ. διδάκτωρ, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου: Οι  ελληνοτουρκικές συμπλοκές του 1893 και 1894 στη Λεμεσό και στην Πάφο.

Μαριλένα Στεφανή, απόφοιτος μεταπτυχιακού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου: Τα εγκλήματα στα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας.

Σάββας Σταύρου, μεταπτ. φοιτητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου: Η γέννηση της σύγχρονης κυπριακής ναυτιλίας: Ατμοπλοϊκή Εταιρεία Λεμεσού, 1905-1915.

Χαράλαμπος Χαραλάμπους, απόφοιτος μεταπτυχιακού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου: Το συνεργατικό κίνημα στην Κύπρο από την ίδρυση της Γεωργικής Τράπεζας (1925) μέχρι την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

13.30 – 16.00, Μεσημεριανό διάλειμμα

16.00 – 17.20, Τρίτη συνεδρία

Μαρία Φιλαρέτου, μεταπτ. φοιτήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου: Ημερολογιακές σημειώσεις και στίχοι του εθελοντή των Βαλκανικών πολέμων Αθανάση Αδάμ, από τον Αστρομερίτη: Μια πρώτη παρουσίαση.

Μιχάλης Σταυρή, υποψ. διδάκτωρ, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου: δὲν ἐντρεπόμεθα νὰ τὸ ὁμολογήσωμεν ὅτι ἀτενίζομεν πρὸς τὸν ἀγῶνα τῶν Ἰρλανδῶν εὐχόμενοι ὅπως ἀποτύχῃ: Στιγμές του ιρλανδικού αγώνα μέσα από τον κυπριακό Τύπο (1912-1923).

Σάββας Λάμπρου, μεταπτ. φοιτητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου: Οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής στην Κύπρο και η συνεισφορά των Λευκάρων στην περίθαλψή τους.

Ευάγγελος Φιακάς,  υποψ. διδάκτωρ, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου: Σε μέναν που το σύνταξα, τον ποιητή Παλαίσην, όταν ποθάνω κι’ ύστερα μιαν μακαρκάν να λέσιν: Η περίπτωση του λαϊκού ποιητή Χριστόφορου Θ. Παλαίση, εξ Αυγόρου.

Κούλα Κυριάκου, μεταπτ. φοιτήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου: Κύπριοι αιχμάλωτοι στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Μάριος Χρίστου, μεταπτ. φοιτητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου: Οι απεργιακοί αγώνες των μεταλλωρύχων του 1948.

17.20-17.40 διάλειμμα

17.40 – 19.00, Τέταρτη συνεδρία

Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, υποψ. διδάκτωρ, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου: 1η Ἀπριλίου ἐπέτειος ἱστορικὴ γιὰ τὸ Πανελλήνιον: Η ΕΟΚΑ τιμά την 1η Απριλίου.

Άγγελος Χρυσοστόμου, διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου: Η πρώτη εκπαίδευση της εθελοντικής εθνοφρουράς το 1964.

Μαρία Σάββα, μεταπτ. φοιτήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου: Δημοκρατικό Εθνικό Κόμμα (ΔΕΚ), 1968-1977.

Γιώργος Σταματίου, απόφοιτος μεταπτυχιακού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου: Ιστορία της ΕΔΕΚ. 1969-1974.

Παναγιώτης Στεφάνου, μεταπτ. φοιτητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου: Το Ενιαίο Κόμμα Εθνικόφρονος Παρατάξεως, 1969-1974.

Βασίλης Πέτρου, απόφοιτος μεταπτυχιακού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου:, Τουρκικά άρματα στα χέρια της Εθνικής Φρουράς. Το χρονικό της κατάληψης και της αρματομαχίας  τον Αύγουστο του 1974.

Κυριακή, 24 Μαΐου 2015

10.30 – 12.00, Πέμπτη συνεδρία

Παντελίτσα Παπαδοπούλου, μεταπτ. φοιτήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου: Το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας. Αποτιμώντας την παιδευτική και εθνική του δράση επί  γυμνασιαρχίας Μιχαήλ Βολονάκη, 1896-1908.

Θεογνωσία Χατζηευτυχίου, μεταπτ. φοιτήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ. Κύπρου: Το προσφυγικό ρεύμα από τα νησιά του Ν.Α. Αιγαίου στην Κύπρο, 1941-1946.

Τώνια Γεωργίου, Οι τρόποι εμπορίας  των κεντημάτων.  Ο κοσμοπολιτισμός των Λευκάρων και η μετάδοση ιδεών μέσω των ταξιδιών τους για  εξαγωγή των κεντημάτων.

Κωστής Κοκκινόφτας*, ερευνητής, Ιερά Μονή Κύκκου: Εξισλαμισμοί και επανεκχριστιανισμοί στα Πάνω Λεύκαρα  κατά την Τουρκοκρατία και στα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας.

Νέφη Ιωαννίδου*, φιλόλογος: Ο λόγος του κατέβασε τα αδελφοκτόνα όπλα: Η ομιλία του Βάσου Λυσσαρίδη στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, τον Αύγουστο του 1974.

Βάσος Λυσσαρίδης*, επίτιμος πρόεδρος Κ.Σ. ΕΔΕΚ: Αναμνήσεις από τα Λεύκαρα των παιδικών μου χρόνων. Αναστοχασμός.

Λήξη εργασιών του συνεδρίου.

12.30 Ξενάγηση στα Λεύκαρα και στον ναό του Τιμίου Σταυρού

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s