Η φετεινή σειρά (2014) διαλέξεων του μεταπτυχιακού της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας

Ανακοινώθηκαν οι διαλέξεις στη σειρά των επιστημονικών συναντήσεων (Colloquium) του χειμερινού εξαμήνου 2014-2015 του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι συναντήσεις γίνονται Τετάρτη, και ώρα 7.30-9.00, σε ημερομηνία και αίθουσα της παλιάς Πανεπιστημιούπολης στην οδό Καλλιπόλεως 75 (πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία), που δηλώνεται παρακάτω. Η πρώτη διάλεξη θα γίνει αύριο, 22 Οκτωβρίου 2014 με ομιλητή τον κ. Θωμά Παπαγεωργίου. Οι διαλέξεις είναι ανοικτές στο κοινό. Πληροφορίες, στη γραμματεία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, τηλ. 22-892180 ή στο email του Π. Παπαπολυβίου: ppplb@ucy.ac.cy

Οι διαλέξεις αυτές αποτελούν για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές μέρος των διδακτικών τους υποχρεώσεων και παράλληλα για αυτούς και το κοινό της Λευκωσίας μια ευκαιρία να ακούσουν και να γνωρίσουν καταξιωμένους επιστήμονες ή νέους ερευνητές. Τα τελευταία χρόνια μίλησαν στη σειρά των διαλέξεων, ανάμεσα σε άλλους και οι Χάρης Αθανασιάδης, Γιώργος Αντωνίου, Αλέξανδρος Αποστολίδης, Νικολέττα Δημητρίου, Anita Isaacs, Βάιος Καλογριάς, Ανδρέας Κάρυος, Κωστής Κοκκινόφτας,  Λυκούργος Κουρκουβέλας, Σώτος Κτωρής, Νικόλας Μανιτάκης, Ευαγγελία Μπαλτά, Άρτεμη Ξανθοπούλου, Βασίλης Πρωτοπαπάς, Νίκος Χριστοδουλίδης, Νικολέττα Χριστοδούλου και Άγγελος Χρυσοστόμου.

Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα της φετεινής σειράς.

 

22 Οκτωβρίου 2014, Αίθουσα Α018: Θωμάς Παπαγεωργίου, Διδάκτωρ Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, «Η κυπριακή παρουσία στην Αθήνα στη δεκαετία του 1930».

 

29 Οκτωβρίου 2014, Αίθουσα Α018: Αναστασία Γιάγκου, Ειδική επιστήμων, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου, «Η βρετανική πολιτική, ο τοποτηρητής της Αρχιεπισκοπής, μητροπολίτης Πάφου Λεόντιος, και το ενωτικό κίνημα 1933-1947».

 

12 Νοεμβρίου 2014, Αίθουσα Α018: «Οι αγνοούμενοι της τουρκικής εισβολής: Από τις ιστορίες μιας ανοικτής πληγής στην καταγραφή της ιστορίας ενός εγκλήματος πολέμου»: Εισηγήσεις από τη Χαρίτα Μάντολες και τους Γιάννο Δημητρίου και Χριστόφορο Σκαρπάρη.

 

19 Νοεμβρίου 2014, Αίθουσα Α010, Αντιγόνη Ηρακλείδου, Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας (Institute of Commonwealth Studies, University of London), Επιστημονική Συνεργάτρια στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, «Εκπαίδευση και πολιτικές εξελίξεις από την έναρξη της Αγγλοκρατίας μέχρι και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου (1878-1945)».

 

3 Δεκεμβρίου 2014, Αίθουσα Α018, Ευαγγελία Ματθοπούλου, Υποψήφια διδάκτωρ, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, «Τόποι μνήμης – χώροι τέχνης: Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ομώνυμου ερευνητικού προγράμματος του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου».

 

10 Δεκεμβρίου 2014, Αίθουσα Α018, Γιάννος Κατσουρίδης, Visiting Fellow, Ινστιτούτο Κοινοπολιτειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Λονδίνου, «Η πολιτική (μη) ενσωμάτωση του ΚΚΚ στις αποικιοκρατικές και τοπικές δομές εξουσίας».

 

Σημείωση: Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, σε ημερομηνία και ώρα που θα ανακοινωθούν αργότερα, οι δευτεροετείς φοιτητές του Μεταπτυχιακού θα παρουσιάσουν τις προτάσεις του για διπλωματική εργασία.

 

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s