Αναζητώντας την Ελευθερία

Πέτρος Παπαπολυβίου (εισαγωγή – επιμέλεια), Αναζητώντας την Ελευθερία. Ένας Κύπριος στρατιώτης του βρετανικού στρατού στην κατοχική Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, 1941-1942, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2009.

Πέτρος Παπαπολυβίου (εισαγωγή – επιμέλεια), Αναζητώντας την Ελευθερία. Ένας Κύπριος στρατιώτης του βρετανικού στρατού στην κατοχική Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, 1941-1942, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2009.

Το βιβλίο στηρίζεται σε ένα εκτενές αφηγηματικό κείμενο του Κύπριου στρατιώτη Γεώργιου Πέτρου (1906-1973), από το Κελλάκι Λεμεσού, σκαπανέα στον βρετανικό στρατό κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, το οποίο περιγράφει τις περιπέτειές του στην Ελλάδα το 1941-1942. Συμπεριλαμβάνει παράλληλα τα αποτελέσματα της έρευνας του Π. Παπαπολυβίου που έγινε σε Κύπρο, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική σχετικά με την ιστορία του Γεώργιου Πέτρου και τους ανθρώπους που τον φιλοξένησαν και τον βοήθησαν να επιβιώσει στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην περιοχή Ορμύλιας – Βατοπεδίου Χαλκιδικής.
Ο αριθμός των Κυπρίων που κατατάχθηκαν στους συμμαχικούς στρατούς και πολέμησαν τον φασισμό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου είναι σημαντικός. Η πλειοψηφία κατατάχθηκε σε μονάδες του βρετανικού στρατού, από τους οποίους πολλοί πιάστηκαν αιχμάλωτοι στην κατοχική Ελλάδα το 1941. Κατά την περίοδο εκείνη πολλές οικογένειες στην Ελλάδα πρόσφεραν άσυλο για πολλούς μήνες σε στρατιώτες των συμμαχικών χωρών. Ανάμεσα στους φιλοξενηθέντες φυγάδες από τους Γερμανούς στην κατεχόμενη Ελλάδα ήταν και δεκάδες Έλληνες και Τούρκοι της Κύπρου, στρατιώτες του «Κυπριακού Συντάγματος».
Η περίθαλψη των συμμάχων στρατιωτών αποτελεί, ουσιαστικά, όχι απλώς την περίοδο της «προεαμικής αντίστασης», αλλά πρόκειται για μια πρώιμη συλλογική εκδήλωση που δεν έχει καμιά σχέση –αν και τα πρόσωπα είναι τα ίδια– με όσα ακολούθησαν, δηλαδή την αντίσταση των «οργανωμένων» και με το ότι οι «Άγγλοι» θα μετατρέπονταν, για ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, από συμμάχους για τους οποίους άξιζε να διακινδυνεύσει κανείς τα πάντα, κατά το 1941-1942, στους εν όπλοις αντιπάλους του 1944-1949, όπως και τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο, το 1955-1959. Από την άλλη, για τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες που φιλοξένησαν Βρετανούς στρατιώτες στην κατοχή και ανεξάρτητα από την όποια υλική αμοιβή ή ηθική αναγνώριση και τιμές έλαβαν μεταπολεμικά, η εμπλοκή τους αφορούσε πρωτίστως την ανθρώπινη διάσταση.
Στη διαμόρφωση του παρόντος έργου έχουν επίσης συμβάλει και οι αφηγήσεις, για ανάλογες εμπειρίες τους που έζησαν ως αιχμάλωτοι, δραπετών και φυγάδων στην κατοχική Ελλάδα, καθώς και σημαντικός αριθμός συνεντεύξεων από δεκάδες επιζώντες Κύπριους εθελοντές του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου από όλη την Κύπρο. Στην εκτενή εισαγωγή γίνεται η αξιολόγηση της κυπριακής συμμετοχής στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και εξετάζεται, ειδικότερα, η παρουσία των Κυπρίων στρατιωτών στην Ελλάδα, κατά το 1940-1944.

Τις κριτικές και τις παρουσιάσεις του βιβλίου βλ. στη σελίδα του εκδοτικού οίκου http://www.epikentro.gr.
Μια πρόσφατη κριτική είχε την καλοσύνη να γράψει ο καλός φίλος, Γιάννης Καλπούζος, ο συγγραφέας του «Ιμαρέτ», της «Ουρανόπετρας» και των «Αγίων και δαιμόνων». Διαβάστε την στον σύνδεσμο:
http://kalpuzos.blogspot.gr/2013/07/blog-post_26.html

Advertisement

One thought on “Αναζητώντας την Ελευθερία

  1. Με βάση το βιβλίο αυτό, αλλά και άλλες πηγές, έγραψα για την Βικιπαίδεια ένα βιογραφικό του Άγγελου Αγγαπητού. Ο Αγαπητός ήταν ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της νεότερης ιστορίας της Χαλκιδικής και πρωταγωνίστησε στα πρώτα βήματα της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή. Παρακαλώ ρίξτε μια ματιά στο λήμμα της Βικιπαίδεια και γράψτε την γνώμη σας. Ευχαριστώ.

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s