Ένας Κύπριος στο «Βάλαμε οκτώ στον Ολυμπιακό» (1930)

Ο Διομήδης Συμεωνίδης με τη φανέλα του Παναθηναϊκού (πηγή:wikipedia)

Ο Διομήδης Συμεωνίδης με τη φανέλα του Παναθηναϊκού (πηγή:wikipedia)

Ξεκίνησε το προηγούμενο σαββατοκύριακο το ελληνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα με τις συνήθεις υψηλές προσδοκίες των ποδοσφαιρόφιλων, παρά το πλήθος των προβλημάτων, την απαξίωση και τη συνεχή πτώση της «εμπορικής αξίας» του δημοφιλέστερου ομαδικού αγωνίσματος της εποχής μας. Ιδανική ευκαιρία λοιπόν για μια αναφορά στην άγνωστη κυπριακή συμβολή σε έναν από τους κομβικούς αγώνες στην ιστορία των αγώνων μεταξύ Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, στη διαμόρφωση και επιβολή της αδιαφιλονίκητης κυριαρχίας της ομάδας με το τριφύλλι και στην παρεπόμενη φίλαθλη παραφιλολογία, στο επικό 8-2 του Ιουνίου του 1930. Σε όλα αυτά, δηλαδή, που απηχεί η ιστορική πραγματικότητα: «Σύλλογος μεγάλος…»

Από την πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα, του 1896, όπου έτρεξε στους τελικούς των 110 μέτρων μετ’ εμποδίων ο αθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου «Ολύμπια» (Γ.Σ.Ο.) Λεμεσού, Αναστάσης Ανδρέου, η παρουσία των Ελλήνων Κυπρίων στις μεγάλες αθλητικές συναντήσεις στην Ελλάδα και στους ελλαδικούς συλλόγους ήταν συνεχής και αξιοπρόσεκτη. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους Έλληνες αθλητές του πρώτου μισού του 20ού αιώνα ήταν Κύπριοι. Τις σημαντικότερες επιτυχίες και τα σπουδαιότερα ρεκόρ είχαν ο Ρένος Φραγκούδης (αθλητής του Παναθηναϊκού), ο Στέλιος Κυριακίδης και η Δομνίτσα Λανίτη.

Ένας από τους σπουδαιότερους Κύπριους ποδοσφαιριστές και αθλητές του μεσοπολέμου ήταν ο Διομήδης Συμεωνίδης. Γεννημένος το 1908 στη Λευκωσία (έτος ίδρυσης και του Παναθηναϊκού) ήταν από τα ιδρυτικά μέλη και τους πρώτους ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ (1926) και ο πρώτος Κύπριος ποδοσφαιριστής που έπαιξε σε  ομάδα εκτός του νησιού, όταν πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό το 1929. Η παρουσία του στον Παναθηναϊκό (1929-1933) συνέπεσε με την κυριαρχία του αθηναϊκού συλλόγου, σε μια περίοδο που η ομάδα κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Αθηνών (1929, 1930, 1931) και το πρώτο της πανελλήνιο πρωτάθλημα, το 1930. Ο Συμεωνίδης ήταν ο πρώτος Κύπριος που αγωνίστηκε στην Εθνική Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, ενώ ταυτόχρονα ήταν και μέλος (με διακρίσεις) της Εθνικής Ομάδας στον στίβο.

Το ματς της 1ης Ιουνίου 1930, στο οποίο κέρδισε ο Παναθηναϊκός τον Ολυμπιακό με 8-2 και κατέκτησε το πρωτάθλημα έχει αποτυπωθεί στη συλλογική παναθηναϊκή μνήμη με τους στίχους «Βάλαμε οκτώ στον Ολυμπιακό και τέσσερα στον Άρη, γεια σου Άγγελε Μεσσάρη!» Ο Άγγελος Μεσσάρης ήταν ο πρωταγωνιστής της θρυλικής οκτάρας αλλά και της εξαιρετικής ομάδας του Παναθηναϊκού εκείνης της περιόδου. Τη δική του σημαντική συμβολή στην επιβλητική και ιστορική νίκη είχε, όμως και ο Διομήδης Συμεωνίδης: Ο Κύπριος ποδοσφαιριστής άνοιξε το σκορ στο 10ο λεπτό με σουτ, ενώ στο 30΄ έκανε το 4-0, που ήταν και το αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου. (Ορισμένες εφημερίδες της επομένης, 2ας Ιουνίου 1930, χρεώνουν στον Συμεωνίδη τρία τέρματα σε εκείνο το ματς, ή καταγράφουν διαφορετική σειρά των γκολ. Άλλες, ωραίες εποχές…)

Αξίζει να προστεθεί ότι άλλα δυο πρόσωπα – κλειδιά εκείνου του ιστορικού ποδοσφαιρικού αγώνα απέκτησαν στη συνέχεια στενούς δεσμούς με το κυπριακό ποδόσφαιρο. Ο Ούγγρος προπονητής του Παναθηναϊκού σε κείνο το ματς και της Εθνικής Ελλάδος αργότερα Γιόζεφ Κιούνσλερ (στην Ελλάδα ήταν γνωστός ως Κίνσλερ) ήταν ένας από τους θεμελιωτές του κυπριακού ποδοσφαίρου. Εργάστηκε από το 1934 ως προπονητής του ΑΠΟΕΛ και επανήλθε στην Κύπρο το 1939 όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1977. Εμβληματική φυσιογνωμία και μοναδικός ποδοσφαιράνθρωπος ήταν, μεταξύ άλλων, και ο πρώτος «εκλέκτορας» της «Μεικτής Κύπρου».

Εκτός από τον Συμεωνίδη, δυο γκολ στο 8-2 για τον Παναθηναϊκό σημείωσε ο Δημήτρης (Μίμης) Πιερράκος, ο οποίος διετέλεσε την περίοδο 1933-1936 παίκτης – προπονητής της «Ανόρθωσης» Αμμοχώστου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 1940, έχασε τον τελευταίο του αγώνα, ως στρατιώτης στον ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Για όλα αυτά, και για πολλά περισσότερα για την ιστορία του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και στην Κύπρο θα μας δοθεί ευκαιρία να συζητήσουμε και να ακούσουμε στο συνέδριο «Όψεις και πτυχές της ιστορίας του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και στην Κύπρο» που διοργανώνεται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία, στις 18 – 20 Οκτωβρίου 2013 (λεπτομέρειες και το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθούν σύντομα).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Αλέξανδρος Κιτροέφ, Ελλάς, Ευρώπη, Παναθηναϊκός! 100 χρόνια ελληνικής ιστορίας, 1908-2008, Νέα Υόρκη 2010.

Γιώργος Μελετίου, Κυπριακό Ποδόσφαιρο 1900-1960, Λευκωσία 2011.

Πάνος Φιαμέγκος (επιμέλεια – κείμενα), Παναθηναϊκός. 1908-1998. 90 χρόνια ιστορικής πορείας (Αθήνα 1998).

Ανδρέας Χατζηβασιλείου, Ιστορία του Κυπριακού Αθλητισµού, τόμ. 1-4.

«Διομήδης Συμεωνίδης», el.wikipedia.org/wiki/Διομήδης_Συμεωνίδης

Advertisement

One thought on “Ένας Κύπριος στο «Βάλαμε οκτώ στον Ολυμπιακό» (1930)

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s