Ημερολόγιο του Δήμου Λαπήθου, 2013
Το επιτραπέζιο ημερολόγιο του Δήμου Λαπήθου που μόλις κυκλοφόρησε, είναι φέτος αφιερωμένο στην εκκλησιαστική – θρησκευτική παράδοση της κωμόπολης, με τίτλο «Ιστορικό – Θρησκευτικό Ημερολόγιο της Λαπήθου»
Σε αυτό διαβάσαμε ότι:
- Ο ναός του Τιμίου Προδρόμου ήταν ο παλιότερος από τους έξι ενοριακούς ναούς της Λαπήθου, καθώς κτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα.
- Ο ναός του Αγίου Θεοδώρου Λαπήθου χτίστηκε το 1834.
- Ο ναός του Αγίου Μηνά Λαπήθου ανεγέρθηκε το 1843.
- Ο ναός του Αποστόλου Λουκά, στο κέντρο της Λαπήθου, κτίστηκε στα 1863-1870, πάνω στα ερείπια παλιότερου ναού και κοιμητηρίου. Το σημερινό καμπαναριό το έκτισε ο Σέργης Φλωρίδης, το 1933.
- Η εκκλησία της Αγίας Αναστασίας Λαπήθου, που υψώνεται στο βράχο που δεσπόζει της κωμόπολης, κτίστηκε το 1869.
- Ο ναός της Αγίας Παρασκευής (ο μεγαλύτερος της Λαπήθου) κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Το εντυπωσιακό κωδωνοστάσιό του (όπως και του μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα, στη Μύρτου) το έκτισε ο Παναγιώτης Σμυρνιός, που έφτασε στη Λάπηθο γύρω στο 1885, αφού προηγουμένως είχε επισκευάσει το καμπαναριό της Αγίας Φωτεινής, στη Σμύρνη. Κοντά του μαθήτευσαν αρκετοί Λαπηθιώτες τεχνίτες.
- Οι Λαπηθιώτες πρωτομάστορες Σέργης Φλωρίδης και Κώστας Κύρρης έκτισαν καμπαναριά, εκκλησιές ή βρύσες στον Πύργο Λεμεσού, στη Λυσό, το Νέο Χωριό και την Περιστερώνα Πάφου.
- Η «βρύση των Πεγειώτισσων», στην Πέγεια, κτίστηκε από τον Λαπηθιώτη πρωτομάστορα Αχιλλέα Κωνσταντίνου, το 1907.