Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, από τις εκδόσεις Επίκεντρο ο συλλογικός τόμος που επιμελήθηκαμε με τον καλό συνάδελφο και φίλο Νικόλα Μανιτάκη, με τίτλο «Εθνική συστράτευση και διεθνιστική αλληλεγγύη. Έλληνες και ξένοι εθελοντές στα μέτωπα των πολέμων στη δεκαετία του 1910».
Ο τόμος περιλαμβάνει την Εισαγωγή των δύο επιμελητών και τα ακόλουθα κεφάλαια
Εθελοντές από τον αλύτρωτο ελληνισμό
Πέτρος Παπαπολυβίου, Ο κυπριακός εθελοντισμός στη δεκαετία του 1910: μια ανασκόπηση
Λάμπρος Φλιτούρης, Εθελοντικά σώματα Ηπειρωτών στους Βαλκανικούς Πολέμους
Κωνσταντίνος Ζαχαριουδάκης, Η συμμετοχή και η δράση των Κρητών εθελοντών φοιτητών κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913
Εθελοντές από τη Διασπορά
Γιάννης Παπαδόπουλος, Εθελοντές και ανυπότακτοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δυο όψεις της σχέσης των στρατεύσιμων μεταναστών με το ελληνικό κράτος
Αλέξανδρος Κιτροέφ, Ο διασπορικός εθελοντισμός και οι πόλεμοι της Ελλάδας, 1897-1956: ιστορία και μνήμη
Διεθνείς διαστάσεις του εθελοντισμού
Έλλη Λεμονίδου, Έλληνες εθελοντές στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Νικόλας Μανιτάκης, «Πολεμούντες δια την Γαλλία, πολεμούμεν δια την Ελλάδα». Έλληνες εθελοντές και ελληνίδες εθελόντριες στην υπηρεσία του γαλλικού στρατού, 1914-1917
Στάθης Μπίρταχας, «Ed ora io parto, parto per la Grecia». Ιταλοί γαριβαλδινοί εθελοντές στον ελλαδικό χώρο κατά τη δεκαετία του 1910.
Το βιβλίο προέκυψε από τις ανακοινώσεις ενός συνεδρίου που είχε πραγματοποιηθεί πριν από χρόνια στη Λευκωσία για τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913 και είχε οργανωθεί από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Παραθέτω στη συνέχεια το κείμενο από το οπισθόφυλλο του βιβλίου και το εξώφυλλο. (Στη φωτογραφία του εξωφύλλου απεικονίζονται Κύπριοι ημιονηγοί του βρετανικού στρατού στη Θεσσαλονίκη το 1919. Καθήμενος ο Φίλιππος Κωστή, από το Άρσος Λεμεσού.)
“Στη μακρά παράδοση της ένοπλης εθελούσιας στράτευσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η δεκαετία του 1910, στην οποία επικεντρώ-νονται οι μελέτες του παρόντος τόμου, κατέχει ξεχωριστή θέση. Την περίοδο αυτή ο ένοπλος εθελοντισμός γνώρισε την κορύφωσή του, δείχνοντας παράλληλα και τα πρώτα σημάδια κάμψης, καθώς η πρακτική της ένοπλης στράτευσης μεταλλάχθηκε με την εμφάνιση, αρχικά στα Βαλκάνια, και αργότερα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, εμπόλεμων συρράξεων νέου, «βιομηχανικού» τύπου. Η μαζική ανθρωποσφαγή με μηχανικά μέσα αποδυνάμωσε τον ρομαντικό χαρακτήρα της ένοπλης προσωπικής συμμετοχής, που έθρεψε τα εθελοντικά κινήματα του 19ου αιώνα.
Η δεκαετία του 1910 συνιστά, απ’ αυτήν την άποψη, βαθειά τομή στη μακρά ιστορία του ένοπλου εθελοντισμού, τόσο του ελληνικού, όσο και ευρύτερα του ευρωπαϊκού, με κύριους σταθμούς τους Βαλκανικούς πολέμους και τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων το εθελοντικό κίνημα από την Ήπειρο, την Κρήτη και την Κύπρο γιγαντώθηκε, ενώ χιλιάδες απόδημοι από τις Η.Π.Α. και την Αίγυπτο έσπευσαν επίσης να καταταχθούν στον ελληνικό στρατό, μαζί με την τελευταία γενιά των Ιταλών Γαριβαλδινών. Σε μια παράλληλη κατεύθυνση, στον Μεγάλο πόλεμο μερικές εκατοντάδες Έλληνες εντάχθηκαν στις γραμμές του γαλλικού στρατού και πολλαπλάσιοι Κύπριοι (Έλληνες και Τούρκοι) στο «Μακεδονικό Μεταγωγικό Σώμα» του βρετανικού στρατού. Σε αυτή την περίοδο εστιάζει το ανά χείρας βιβλίο, προκειμένου, μέσα από μια συνολική προσέγγιση και πολυπρισματική θεώρηση, να αναδειχθούν οι ριζικές μεταμορφώσεις και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εθελοντικής πρακτικής.”
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Επίκεντρο και στον σύνδεσμο
Εθνική συστράτευση και διεθνιστική αλληλεγγύη

Αγαπητέ μου Πέτρο,
Για άλλη μια φορά σε συγχαίρω από καρδιάς.
Η κατάθεσή σου στην Ιστορία είναι εξόχως σημαντική και τιμά την Κύπρο μας.
Το ιστορικό πρόσωπο του πολύπαθου τόπου μας αποκαλύπτεται και λάμπει με την έρευνα και τη γραφίδα σου, εξ ου και ευγνωμονούμε.
Με την ευχή και σε άλλα πολλά
Μαρούλα Ιακωβίδου
Sent from my iPhone
>
σε ευχαριστώ Μαρούλα! Με συγκινείς