Η επόμενη μέρα μετά την Καταστροφή του 1922. Διεθνές συνέδριο στην Καλαμαριά

Ξεκίνησε χτες, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 και συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 ένα μεγάλο τετραήμερο συνέδριο που οργανώνουν ο Δήμος Καλαμαριάς και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού με τίτλο «Η επόμενη μέρα μετά την Καταστροφή», για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης), το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» και η Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ.

Το συνέδριο διεξάγεται στην Καλαμαριά σε δύο αίθουσες, στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και στο Δημοτικό Θέατρο «Οδού Χηλής». Περιλαμβάνει 22 συνεδρίες, τρεις στρογγυλές τράπεζες, τέσσερις κεντρικές ομιλίες και ξενάγηση στον Μνημονικό Τόπο του Απολυμαντηρίου Καλαμαριάς και στην Έκθεση «Αναμνήσεις Μικρασίας» (Πολυχώρος Τέχνης Remezzo) στην παραλία Αρετσούς.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα συνέδρια πoυ γίνονται πανελλαδικά για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στο οποίο συμμετέχουν 108 καταξιωμένοι και νέοι μελετητές διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Τουρκία, Γαλλία, Τσεχία). Εξετάζονται διαφορετικές όψεις της άφιξης και ενσωμάτωσης του μικρασιατικού, ποντιακού, θρακικού ελληνισμού και αναδεικνύονται νέα ερευνητικά ζητήματα και αρχειακές πηγές. Ταυτόχρονα, τίθενται ερωτήματα για τη σημασία της επόμενης ημέρας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, υπό το πρίσμα των διαμορφούμενων υπό τις νέες συνθήκες ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και της προσφυγικής εμπειρίας στη Ευρώπη και την Ασία κατά τον 20ο αιώνα.

Το πρόγραμμα είναι αναρτημένο στους συνδέσμους:

https://cloud.modnet.gr:3010/d/s/qURTrW5dgBWIQo5TIKebwUhJZeJ5mBZ9/dv7XNsCka2WkufA_bBGuKE3Nezafm1LB-87HABax43Ak

και   https://tinyurl.com/iapekal

Το συνέδριο γίνεται με φυσική παρουσία και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Οι ανακοινώσεις γίνονται στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα, με ταυτόχρονη διερμηνεία.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του συνεδρίου κάνοντας «κλικ» στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.youtube.com/channel/UCCRMLZkJ3m5IplT45Nl7t3Q

Η αφίσα του συνεδρίου
Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s