9 Ιουλίου σήμερα, 200ή επέτειος της φρίκης του απαγχονισμού του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και της καρατόμησης των τριών μητροπολιτών Πάφου Χρυσάνθου, Κιτίου Μελετίου και Κυρηνείας Λαυρεντίου, που αποτέλεσαν την αφετηρία των ιουλιανών σφαγών, του βαρύτατου τιμήματος για την Κύπρο που επέφερε η “οργή του Σουλτάνου” για την εξέγερση των Ελλήνων στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και στην Πελοπόννησο.
Αντί άλλου κειμένου, αναδημοσιεύω από την εφημερίδα Σάλπιγξ, της Λεμεσού, της οικογένειας Χουρμούζιου, μια από τις πρώτες “προδημοσιεύσεις” αποσπάσματος του επικού ποιήματος του Βασίλη Μιχαηλίδη για την 9η Ιουλίου, πριν από την πρώτη έκδοσή του, το 1911. Είναι από το φύλλο της 16ης Ιουλίου 1909 και δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία της τελετής των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού στην Αρχιεπισκοπή, την Πέμπτη, 9 Ιουλίου 1909, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύριλλο τον Β΄. Εννοείται ότι ανάμεσα στους στίχους που επιλέχθηκαν από τη σύνταξη της εφημερίδας είναι και ο στίχος “Η Ρωμηοσύνη εν φυλή συνώκαιρη του κόσμου”.

Στο ίδιο φύλλο, στην πρώτη σελίδα, ο φίλος του Βασίλη Μιχαηλίδη εκδότης της “Σάλπιγγος”, Χριστόδουλος Σ. Χουρμούζιος, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή των αποκαλυπτηρίων εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Λεμεσού, Χριστόδουλο Σώζο, ξεκινούσε ως εξής την περιγραφή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Κυπριανού
