Η εκδρομή στην Πελοπόννησο και στην Αθήνα

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στις 4 με 10 Ιουνίου 2018, η επταήμερη εκπαιδευτική εκδρομή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Πελοπόννησο και στην Αθήνα. Σε αυτήν μετείχαν 41 φοιτητές και φοιτήτριες, με τη συνοδεία δύο καθηγητών του Τμήματος. Η εκδρομή ακολούθησε ανάλογα εκπαιδευτικά ταξίδια που έγιναν το 2014 στη Μακεδονία, το 2015 στην Κρήτη και το 2016 στην Ήπειρο, και εντάσσεται στην προσπάθεια γνωριμίας των φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας με τις γεωγραφικές περιοχές όπου εκτυλίχθηκαν  σημαντικά γεγονότα της νεοελληνικής ιστορίας, με την παράλληλη επίσκεψη στα αρχαιολογικά μνημεία, τα μουσεία αλλά και τα κυριότερα πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα της μητροπολιτικής Ελλάδας.

Η φετινή εκδρομή άρχισε με επίσκεψη στον τόπο της μαζικής εκτέλεσης εκατοντάδων Ελλήνων από τους Ναζί στα Καλάβρυτα, τον Δεκέμβριο του 1943, και ακολούθησαν επισκέψεις σε σημαντικά αρχαιολογικά και εκκλησιαστικά μνημεία και αξιοθέατα της Πελοποννήσου,  όπως τη Μονή Αγίας Λαύρας, τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, τον ναό του Αποστόλου Ανδρέα στην Πάτρα, τον Μυστρά, τη Μονεμβασιά, την Καρδαμύλη, το Ναύπλιο, την Επίδαυρο, τις Μυκήνες και τον Ισθμό της Κορίνθου.

Παράλληλα, έγιναν επισκέψεις σε τρία χωριά της Λακωνίας και της Μάνης, τα οποία συνδέονται  στενά με την ιστορία της Κύπρου: Στους Βουτιάνους, ένα χωριό έξω από τη Σπάρτη, όπου γεννήθηκε ο Φίλιος Ζαννέτος, βουλευτής και Δήμαρχος Λάρνακας, συγγραφέας της τρίτομης «Ιστορίας της Κύπρου» και εξόριστος των Βρετανών, μας υποδέχθηκε μέλος της οικογένειάς του, η κυρία Βασιλική Τζανέτου, και μας οδήγησε στο ερειπωμένο πατρικό του. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Κυπρίων εκδρομέων στους Βουτιάνους από το 1959… Στο Νομιτσή της μεσσηνιακής Μάνης, γενέτειρα του Νικόλαου Καταλάνου, καθηγητή του Παγκυπρίου Γυμνασίου, δημοσιογράφου, και πολιτικού εξόριστου των Βρετανών (1921), ξεναγηθήκαμε από κάτοικο του χωριού, που μας οδήγησε και στο πατρικό του Ν. Καταλάνου, ο οποίος έφυγε από εκεί γύρω στα 1865-1870. Τέλος, στο χωριό Σαϊδόνα, 10 περίπου χιλιόμετρα από την Καρδαμύλη, οι εκδρομείς ξεναγήθηκαν στον τόπο όπου πολέμησε τους Ιταλούς κατακτητές το 1942 ο Τουρκοκύπριος αντάρτης Αχμέτ Αλή Μεχμέτ, από τη Χρυσοχού της Πάφου, εθελοντής του βρετανικού στρατού («καπετάν Μαύρος»), ο οποίος στη συνέχεια εκτελέστηκε από τους κατακτητές στην Τρίπολη. Σε μια συγκινητική τελετή στο μνημείο των πεσόντων της Σαϊδόνας, κάτοικος του χωριού και ο Π. Παπαπολυβίου μίλησαν για τη δεκαετία του 1940 στην περιοχή και τον Τουρκοκύπριο αντάρτη, ενώ μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου απήγγειλε το ποίημα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, «Του Μιχαήλ ή Μαύρου (Τουρκοκύπριου αντάρτη στην κατοχική Ελλάδα)». Οι εκδρομείς ήταν η πρώτη ομάδα Κυπρίων που επισκέφθηκαν οργανωμένα το Νομιτσή και τη Σαϊδόνα.

Στις 7 Ιουνίου 2018, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε ημερίδα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, με τίτλο «Κοινοί τόποι Ιστορίας και Πολιτισμού Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών φοιτητών των Πανεπιστημίων Πελοποννήσου και Κύπρου». Σε αυτήν πήραν μέρος με ανακοινώσεις τους μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (Στέλιος Αγαθοκλέους, Γιώργος Αθηνάκης, Ιωάννα Αλεξάνδρου, Πάολα Λεόντε, Γιάννος Σάββα, Σάββας Σταύρου, Παναγιώτης Στεφάνου), και του αντίστοιχου Τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στους εκδρομείς επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή και αδελφική φιλοξενία από τους καθηγητές, τους φοιτητές και το διοικητικό προσωπικό του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ιδιαίτερες Ευχαριστίες οφείλουμε για τη φιλοξενία στον αναπλ. καθηγητή Θανάση Χρήστου.

Στην Αθήνα οι εκδρομείς επισκέφθηκαν, ανάμεσα σε άλλα αξιοθέατα και μνημεία, την Ακρόπολη, τη Βουλή των Ελλήνων, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Πολεμικό Μουσείο.

Ήταν μια εκπαιδευτική εκδρομή με πολλές συγκινήσεις, έντονες και ευχάριστες στιγμές, που εξελίχθηκε σε ένα εντατικό – ταχύρυθμο μάθημα νεοελληνικής ιστορίας. Από τις στιγμές που θα ξεχαστούν πιο δύσκολα είναι τα κυπριακά δημοτικά τραγούδια του Σάββα Σ. και η ψαλμωδία του Χρυσόστομου Π. στην Επίδαυρο, ο ήχος της φυσαρμόνικας του Λοΐζου, οι στροφές στον δρόμο για τη Σαϊδόνα, το κέρασμα από την ηλικιωμένη μοναχή στον Μυστρά, η κατάληψη του κάστρου της Μονεμβασιάς από τους πιο ρομαντικούς για το ηλιοβασίλεμα και τα καθημερινά ξενύχτια, μέχρι πρωίας – προφανώς από την αγωνία για το ταξίδι της επόμενης μέρας…

Και του χρόνου με υγεία, τέκνα!

Και μερικές φωτογραφίες (της Μαρίας Γ. και της Άντρης Κ., τις οποίες ευχαριστώ!)

Στον τόπο θυσίας, στα Καλάβρυτα


Στους Βουτιάνους, στον δρόμο για το πατρικό του Φίλιου Ζαννέτου, με την κυρία Βασιλική Τζανέτου

σπίτι του Ν. Καταλάνου, στο Νομιτσή

Στο Μνημείο της Σαϊδόνας

 

Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα

Στις Μυκήνες

Στην Επίδαυρο

Στην Ακρόπολη, πρωί – πρωί

 

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s