Η πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιάννη Καρεκλά, στο Sigma, περί «επισκεπτών εξ Ελλάδος» που «διδάσκουν πατριωτισμό» έχει, εύλογα, προκαλέσει αίσθηση και πολλά σχόλια. Κατά την άποψή μας, η συγκεκριμένη δήλωση συνιστά βαρύτατο θεσμικό ολίσθημα, πρωτοφανές στην ιστορία και στις σύγχρονες σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας, αποτελώντας παράλληλα μιαν τραγικώς ατυχή επίδειξη αυταρχικού, αντιδημοκρατικού και διχαστικού λόγου.
Ο Άγγελος Συρίγος (τον οποίο φωτογράφιζαν οι δηλώσεις Αναστασιάδη), όπως κάθε επιστήμονας και κάθε πολίτης, έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Και από τη στιγμή που εκτίθεται στον δημόσιο διάλογο, είτε με το συγγραφικό του έργο (όπου ξεχωρίζουν τα ογκώδη βιβλία για το Σχέδιο Ανάν και το πιο πρόσφατο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις), είτε με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις του, γραπτές ή προφορικές (είναι ανάμεσα στους κορυφαίους Έλληνες ειδικούς για τα ελληνοτουρκικά) ο καθένας μπορεί να κρίνει, να επικρίνει, να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με τις απόψεις του. Από πού και ως πού, σε μια σύγχρονη δημοκρατία, ο κορυφαίος πολιτειακός άρχων ενός κράτους, απαγορεύει ή επιτρέπει τη δημόσια άποψη, ανάλογα με την καταγωγή του ομιλητή; Κατ’ αντιστοιχία, δηλαδή, είναι σαν να προσκληθεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε ένα συνέδριο στην Αθήνα, με την επαγγελματική του ιδιότητα, του νομικού, και η όποια κριτική στις απόψεις του να προέρχεται όχι στο τι λέει ή τι υποστηρίζει αλλά στο από πού κατάγεται…
Όμως υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Είναι ο ρόλος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτός, να μοιράζει πιστοποιητικά πατριωτισμού ή «πατριωτισμού»; Να επιτρέπει το δικαίωμα λόγου στο Κυπριακό στους μη Κύπριους επιστήμονες ή ειδικούς ανάλογα με το εάν συμφωνούν με την άποψή του; Και ποιος θα κρατά το …πατριωτικόμετρο; Θα χωρίσουμε τους «εξ Ελλάδος επισκέπτες» σε «καλούς» και «κακούς»; Και τι γίνεται, αν επεκταθεί αυτή η παραφροσύνη, και στον επιστημονικό μας χώρο, στην εκπαίδευση, στα ΜΜΕ, στην καθημερινότητά μας; Θα απαγορεύεται στους συνάδελφούς μας στον επαγγελματικό μας χώρο, να εκφράζουν την άποψή τους για το Κυπριακό ή την πολιτική κατάσταση στον τόπο, ανάλογα με το διαβατήριό τους; Με πρώτο διδάξαντα αυτήν την αυταρχική αντιδημοκρατική πρακτική τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος προέρχεται, κατά τα άλλα, από τη λεγόμενη «φιλελεύθερη παράταξη»; Αυτή θα είναι η πολυφωνική και δημοκρατική «Ομόσπονδη Κύπρος» που ονειρεύεται ο πρόεδρος Αναστασιάδης και για τέτοια «λύση» πασχίζει;
Στην ίδια αποστροφή της συνέντευξης περί «επισκεπτών εξ Ελλάδος» και «πατριωτισμού από καθέδρας», ο Ν. Αναστασιάδης τόνισε με έμφαση «ότι δεν είναι το δικό τους χωριό, η δική τους κωμόπολη, η δική τους πόλη που είναι υπό κατοχή». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αρκετά εύστροφος ώστε αντιλαμβάνεται πόσο μπορεί να δυναμιτίσει αυτή η φράση το εσωτερικό μέτωπο, ειδικά αυτήν την περίοδο, διχάζοντας τον πληθυσμό σε «Έλληνες» και «Κύπριους», πατριώτες και «πατριώτες», πρόσφυγες και μη πρόσφυγες, Κερυνειώτες και Λεμεσιανούς, οικογένειες με ανθρώπινες απώλειες στο πραξικόπημα και στην τουρκική εισβολή του 1974, υποστηρικτές του ναι ή του όχι το 2004, πολίτες με κουρεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς τον Μάρτιο του 2013 ή επιτήδειους που κατάφεραν να βγάλουν τις καταθέσεις τους εκτός Κύπρου, κ.ο.κ. Εκτός και αν σκόπιμα άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, απλώς για να αποπροσανατολίσει από την κριτική εις βάρος του ή για να συσπειρώσει τους οπαδούς του. Όπως και να έχουν τα πράγματα, έσπειρε θύελλες…
Ως προς τις εθνικές τους διαστάσεις, το πού έχουν οδηγήσει οι απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη, μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει με μια περιήγηση στο διαδίκτυο ή στα δημοσιεύματα του Τύπου. Δεν θα αναπαράγουμε τα όσα χολερικά γράφτηκαν ή γράφονται εναντίον των Ελλαδιτών ή της Ελλάδας. Αυτά ας τα δουν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι εν Κύπρω «εθνικόφρονες». Εμείς, απλώς θα επαναλάβουμε: «Ως ελεύθερος άνθρωπος, είμαι επισκέπτης εξ Ελλάδος».
Δημοσιεύθηκε στην εφημ. «Ο Φιλελεύθερος» στις 17 Δεκεμβρίου 2016
Σημαντικό ατόπημα του Προέδρου. Δεν νομίζω να σκέφθηκε να απολογηθεί…αφού δεν απολογήθηκε ποτέ ούτε για τη θέση του στο καταστροφικο Σχεδίου Ανάν το 2004! Τουναντίον, “μάχεται με τόλμη” να σείρει τον κυπριακό Ελληνισμό σε μεγάλες περιπέτειες.
Μπράβο σας κ.καθηγητα τα λέτε μια χαρά! !!
Διαστρεβλωτικό και αποπροσανατολιστικό το σχόλιο του Καθηγητή. Και αν ακόμη το 99.99% των συμπολιτών μου συνταχθούν με τα εκφραζόμενα του άρθρου του, και αρχίσουν τα χειροκροτήματα και τα “μπράβο σας κύριε Καθηγητά” (οι καθηγητές δεν χρειάζονται τα μπράβο, ειμή μόνον ως γλείψιμο…) εγώ θα είμαι ολοκληρωτικά αντίθετος με όλο το φάσμα των ισχυρισμών του Π.Π., δημοκρατίας χρώμενος, βεβαίως. Κι εγώ είμαι επισκέπτης εξ Ελλάδος, το επίθετό μου βρίσκεται ακόμη και στους τηλεφωνικούς καταλόγους της Αρκαδίας. Κι εγώ πολέμησα το ’74 στο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα, κι εγώ μιλώ ελληνικά. Δεν αναγνωρίζω όμως το δικαίωμα στον εαυτό μου να εκφέρω δημοσίως ή ιδιωτικώς, την επαίσχυντη (ο προσδιορισμός μου περιλαμβάνει και την προδοσία) φράση “αν αυτό, και αν εκείνο και το άλλο ΕΓΩ ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΗ ΛΥΣΗ ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (!). Αυτά άκουσα με τ’ αφτιά μου. Αυτά διάβασα στις εφημερίδες. Αυτά επιστρέφω κατάμουτρα στον εξ Ελλάδος επισκέπτη. Και να μην ξανασταυροπατήσει κατά ‘δώ! Δεν θέλουμε καθόλου τη συμβουλή όσων μάς προτρέπουν ευθέως ή και συγκεκαλυμμένως, να παραδώσουμε (προς το παρόν…) τη μισή πατρίδα μας στην Τουρκία. Ακόμη, ένας συμπατριώτης του καθηγητή εισηγείται παράδοση 5-6 νησιών του Αιγαίου στην Τουρκία, και δεν χάθηκε ο κόσμος, λέει ο εξ Ελλάδος! Τα ίδια και τα απαράλλαχτα ο ομιλητής στο μνημόσυνο. Δώστε την μισή Κύπρο στους Τούρκους για να βρούμε την ησυχία μας, λέει ανερυθριάστως ο κύριος καθηγητής! Και δώστου χειροκροτήματα ο δικός μας ο καθηγητής με την συναπαρτζιάν του. Γι’ αυτά έχουμε αγωνιστεί εμείς και οι πρόγονοί μας εδώ; Για να δώσουμε – όπως λέει και γράφει ο καθηγητής – τη μισή Κύπρο στους Τούρκους; Πώς θα του φαινόταν αν ένας Κύπριος εισηγείτο να δοθεί η μισή Θράκη ή το μισό Αιγαίο στους Τούρκους; Θα τον αποκεφάλιζαν, βεβαίως, και θα περιέφεραν το κεφάλι του όπως έκαναν και με τον Αθανάσιο Κλάρα… Εμείς, απείρως πιο… φιλόξενοι, δεν θα του κόψουμε το κεφάλι. Απλώς, του λέμε να πάει και ούτε να μας γράφει…