Η Εκκλησία και το 1821. Η σημερινή συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η σημερινή (7 Απριλίου 2021) έκτη διαδικτυακή εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, στη σειρά των διαλέξεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 έχει τίτλο “Η Εκκλησία και το 1821”. Σήμερα, Τετάρτη 7 Απριλίου 2021 και ώρα 18:30.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες του Ερευνητή Α΄ και Διευθυντή του Κέντρου Ερεύνης Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, Χαρίτωνα Καρανάσιου, με θέμα «Εκκλησία και παιδεία από την Άλωση στην Επανάσταση», του Καθηγητή Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτρη Σταματόπουλου, με θέμα «Η ελληνική επανάσταση και οι μετασχηματισμοί του ρωμέικου μιλλέτ στη δεκαετία 1821-1830» και του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου και Καθηγητή Εκκλησιαστικής Ιστορίας στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Νανάκη, με θέμα «Από την εθναρχούσα Εκκλησία στα έθνη των Βαλκανίων».

Σύμφωνα με τις περιλήψεις που κατέθεσαν οι ομιλητές, οι εισηγήσεις τους θα περιστραφούν:

Χ. Καρανάσιος: «Μετά την Άλωση του 1453 το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναλαμβάνοντας εθναρχικό ρόλο στο πλαίσιο της διοίκησης του οθωμανοκρατούμενου Νέου Ελληνισμού μερίμνησε για την οργάνωση της Παιδείας από τις αρχές του 17ου αιώνα και εξής, συνεπικουρούμενο από τις ελληνικές κοινότητες και από εύπορους εμπόρους. Κατά την προεπαναστατική περίοδο, όμως, σημειώθηκε διάσταση και καταγράφηκαν διαφορετικές απόψεις περί της εξέλιξης του Γένους, που επηρέασε τη λειτουργία των σχολείων και κατ’ επέκταση την οργάνωση της Επανάστασης».

Δ. Σταματόπουλος: «Η εισήγηση θα επικεντρωθεί στις θεσμικές αλλαγές και τους μετασχηματισμούς που επέφερε η Ελληνική Επανάσταση στη διοικητική λειτουργία του Ρωμέικου μιλλέτ αλλά κυρίως στους πολιτικούς συσχετισμούς που την καθόριζαν. Συνεπώς θα επιμείνει σε μια σύγκριση των προεπαναστατικών με τις μεταεπαναστατικές συνθήκες που επικράτησαν στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και πώς ο ορθόδοξος κλήρος αντιμετώπισε το πρόβλημα της πρώτης απόσχισης ποιμνίου εξαιτίας της ανάδυσης εθνικών κινημάτων στο εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.»

Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, «Με τη νέα πολιτική ηγεσία υπό τον σουλτάνο, μετά το 1453, η Κωνσταντινούπολη θα εξακολουθήσει να είναι πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας έως το 1923, όταν διαλύθηκε και αναδύθηκε το σύγχρονο τουρκικό εθνικό κράτος. Ήδη, όμως, κατά την κρίση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στη διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα, διαμορφώθηκαν τα έθνη-κράτη, ελληνικό, σερβικό, ρουμανικό, βουλγαρικό και αλβανικό και οι αντίστοιχες εθνικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, χάρη στην πνευματική και πολιτιστική παρακαταθήκη, που με αγώνες, θυσίες και αγωνίες διαφύλαξε το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, η καρδιά και το κέντρο της εθναρχούσας Εκκλησίας και της εθναρχίας, καθ᾽ όλη τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Η εγγραφή στην πλατφόρμα zoom γίνεται μέσω του συνδέσμου:

https://ucy.zoom.us/meeting/register/tJMud-Gsrz4uE9Cqs4mHXTMl_Ktd74X7-wli.

Για την παρακολούθηση μέσω youtube ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCrOshwASe6sTmzr0VaOopyg

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://bit.ly/3lU1qvp

Και η πρόσκληση

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s