Μέσα στον ορυμαγδό των τοπικών ειδήσεων για τον …«πόλεμο του ενωτικού δημοψηφίσματος (του 1950)» χτες το απόγευμα, 15 Φεβρουαρίου, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η εξής σοκαριστική είδηση:
«Θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τρία άτομα έπεσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος. (….) Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου του έγιναν ράμματα στο κεφάλι. Ο καθηγητής περιέγραψε το επεισόδιο στα parapolitika.gr: “Ενώ πήγαινα στο Πάντειο είδα κάποιον να ζωγραφίζει με σπρέι τον τοίχο. Του είπα αυτό απαγορεύεται και μου είπε “γιατί; Δικός σου είναι ο τοίχος;” Μετά ήρθαν άλλοι δύο. Ο τύπος με το σπρέι μου έβαψε το παντελόνι και με χτύπησε με το μπουκάλι στο κεφάλι. Έπεσα κάτω και οι άλλοι δύο άρχισαν να με χτυπούν δυνατά με κλωτσιές.”»
Την επίθεση καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους τα ελληνικά κόμματα. Ο Α. Συρίγος αναμενόταν να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπου κρατήθηκε για προληπτικούς λόγους, σήμερα το πρωί.
Ο συνάδελφος Άγγελος Συρίγος εδάρη μέσα στο Πανεπιστήμιο, όπου εργάζεται και διδάσκει, επειδή έκανε παρατήρηση σε κάποιον τύπο που έμαθε να θεωρεί «ότι ο τοίχος είναι δικός του»… Ο Α. Συρίγος είναι ένας από τις χιλιάδες Έλληνες πανεπιστημιακούς που προσπαθούν να κάνουν το μάθημά τους μέσα σε συνθήκες απαξίωσης, να κάνουν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες τους να κρατήσουν τον ενθουσιασμό τους για το ειδικό γνωστικό τους αντικείμενο, και παράλληλα, καταφέρνουν και συνεχίζουν το επιστημονικό τους έργο, χωρίς να καταβάλλονται από το πανεθνικό κλίμα απογοήτευσης και ισοπέδωσης. Και μέσα σε όλα αυτά, όπως αποδεικνύει και το συγκεκριμένο περιστατικό, αντιμετωπίζουν και κίνδυνο για τη ζωή τους, εάν τολμήσουν να υποδείξουν σε κάποιους ξένους και παρείσακτους στην πανεπιστημιακή κοινότητα τα αυτονόητα…
Ο συνάδελφος «γλύτωσε» από την επίθεση των «φιλότεχνων» στο Πανεπιστήμιό του, με έξι ράμματα στο κεφάλι. Για κακή του τύχη, μόλις πριν από δύο μήνες, τον περασμένο Δεκέμβριο είχε υποστεί, ως «επισκέπτης εξ Ελλάδος», ανάλογης πρωτοφανούς αγριότητας προσωπικό bullying με πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων και δηλώσεις εναντίον του από πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το περιεχόμενο ομιλίας που εκφώνησε στο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου. (Ο Άγγελος Συρίγος συγκαταλέγεται, σήμερα, στους κορυφαίους ειδικούς που διαθέτει η ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις διεθνείς νομικές διαστάσεις του Κυπριακού ζητήματος – αναφέρουμε μόνο τις δύο ογκώδεις μονογραφίες του για το Σχέδιο Ανάν και την Ιστορία των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων – ενώ αρθρογραφεί τακτικά στην «Καθημερινή».) Του έτυχε να βιώσει με επώδυνο τρόπο το κόστος της «δημόσιας παρέμβασης» στην καθημερινότητα του ελληνικού πανεπιστημίου αλλά και στη ζούγκλα της κυπριακής πολιτικής αντιπαράθεσης. Όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά, και όσοι ξέρουν την αγάπη του για την Κύπρο και για τους φοιτητές του, μπορούν να καταλάβουν τον πόνο, την πικρία και την απογοήτευσή του από το ακούσιο διπλό πέρασμά του στα φευγαλέα πρωτοσέλιδα της επικαιρότητας. Όμως ταυτόχρονα γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται, παρά το κόστος, να αλλάξει, ούτε να το βάλει κάτω. «Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα, κακιά σκουριά δεν πιάνει, μηδέ αλυσίδα στου Ρωμιού και στ’ αγεριού το πόδι…»
Άγγελε, περαστικά και σιδερένιος!
Στη φωτογραφία, ο Άγγελος Συρίγος στη συζήτηση για το Κυπριακό στα Χανιά, στις 6 Φεβρουαρίου 2017.