Γρηγόρης Αυξεντίου

Συμπληρώνονται σήμερα [το άρθρο δημοσιεύθηκε το 2007] πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Γρηγόρη Αυξεντίου σε ένα κρησφύγετο κοντά στη Μονή Μαχαιρά, στις 3 Μαρτίου του 1957. Όπως είναι γνωστό, ο Αυξεντίου μετά την αποφοίτησή του από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, έδωσε εξετάσεις για τη Σχολή Ευελπίδων, χωρίς επιτυχία. Το Δεκέμβριο του 1949 κατατάχθηκε στον ελληνικό στρατό, ως εθελοντής. Από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο του 1950 φοίτησε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Σύρου και στη συνέχεια υπηρέτησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Ανάμεσα στους συντρόφους του Αυξεντίου που συνελήφθηκαν τη μέρα του θανάτου του, στο κρησφύγετο του Μαχαιρά, ήταν και ο Αντώνης Παπαδόπουλος, αγαπημένος παιδικός του φίλος και συμμαθητής στο Γυμνάσιο, ποδοσφαιριστής και προπονητής της «Ανορθώσεως» Αμμοχώστου, αθλητής της ΑΕΚ Αθηνών και καθηγητής γυμναστικής. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μύησε στην ΕΟΚΑ ο Αυξεντίου.

Στα κατάλοιπα του αείμνηστου Βαρωσιώτη γυμναστή, που διαφυλάσσει η, σύζυγός του, Λόλα Αντώνη Παπαδόπουλου, έχει σωθεί και ένα πολύτιμο σημειωματάριο του Γρηγόρη Αυξεντίου, εξήντα περίπου σελίδων, από τα στρατιωτικά του χρόνια. Μετά την απόλυση του Αντώνη Παπαδόπουλου από τα κρατητήρια ήταν, κατά λάθος, ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα που του επέστρεψαν οι Βρετανοί. Στο σημειωματάριο περιλαμβάνονται ορισμένα σκίτσα που ζωγράφισε ο Αυξεντίου, ανάμεσά τους και μια πανέμορφη αυτοπροσωπογραφία του με την στολή του Έλληνα αξιωματικού, ποιήματα του Παλαμά, του Σολωμού και δικοί του στίχοι και σημειώσεις από τα διάφορα μαθήματα στην ΣΕΑΠ.

Σε μια σελίδα, ο Αυξεντίου περιγράφει, χωρίς ημερομηνία, την προσβολή που δέχθηκε, μια μέρα της στρατιωτικής του εκπαίδευσης από έναν αξιωματικό του: «Εξυβρίσθην και αποκάλεσάν με γαϊδούρι και όχι μόνο εμένα αλλά και όλους τους Κυπρίους καθώς και την ιδέα της ενώσεως. Εσύ, λέει, δεν ήλθες διά να υπηρετήσης την πατρίδα αλλά για να δείξης την γαϊδουριά σου. Εσύ, λέει, δεν ήλθες για να υπηρετήσης την πατρίδα. Ήρθες εδώ για να μας δείξεις την γαϊδουριά των Κυπρίων. Με τέτοια γαϊδούρια δεν θέλουμε την ένωση.»

Τα προσβλητικά λόγια προς τον Αυξεντίου – ποιος ξέρει για ποιο «παράπτωμά» του – από κάποιον αγροίκο εκπαιδευτή του, ήταν ένας από τους «πειρασμούς» που πέρασε ο «νιος Γρηγόρης» πριν ανέλθει στον Μαχαιρά – Γολγοθά του. Θα ακολούθησαν κι άλλοι, ιδιαίτερα στις βασανιστικές ώρες της αναμονής πριν από το μεγάλο όχι της 3ης Μαρτίου 1957. Η ιδιόχειρη αυτή σημείωση δημοσιεύεται σήμερα, για πρώτη φορά, ως ένα μικρό μνημόσυνο στον Γρηγόρη Πιερή Αυξεντίου, «οδηγό ταξί στο επάγγελμα», σύμφωνα με τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου, που σκοτώθηκε πολεμώντας για την ένωση με την Ελλάδα. Ας μας επιτραπεί  να την αφιερώσουμε στους Ελλαδίτες και στις Ελλαδίτισσες που γράφουν για την Κύπρο, την ιστορία της, το παρόν και το μέλλον της. Όπως και ό,τι κι αν γράφουν.

Δημοσιεύθηκε στην εφημ. «Ο Φιλελεύθερος» στις 3 Μαρτίου 2007.

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s