Ένα νέο βιβλίο για το Όμοδος

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ιωάννη Μ. Αβρααμίδη, Γενεαλογικόν δένδρο Ομόδους και άλλα συναφή (Λευκωσία 2013). Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο Όμοδος, με συρροή κόσμου, σε ένα πανέμορφο χώρο, στον «ηλιακό» του συνοδικού του παλιού μοναστηριού του Τιμίου Σταυρού, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου. Είναι ένα βιβλίο που έρχεται να συμπληρώσει τη ομοδίτικη βιβλιογραφία, καθώς ακολουθεί τις μελέτες του Κώστα Παπαγεωργίου και Γιάννη Ευρυπίδου.

Το βιβλίο, ένας κομψός επιβλητικός τόμος με περισσότερες από 450 σελίδες, είναι προϊόν της αγάπης του Γιαννάκη Αβρααμίδη, συνταξιούχου εκπαιδευτικού, γεννημένου το 1934, για τη γενέτειρά του, Όμοδος. Το βιβλίο προλογίζουν οι εκπαιδευτικοί Χαράλαμπος Χρήστου και Γεώργιος Κ. Δράκος, ενώ προτάσσεται ένα λιτό προλογικό σημείωμα από τον συγγραφέα, Ιωάννη Αβρααμίδη. Οι βασικές του πηγές, ήταν οι πληροφορίες που κληρονόμησε από τις ιστορίες του πατέρα του, Μιχαήλ Αβρααμίδη, και δεκάδων άλλων συγχωριανών του στους οποίους απευθύνθηκε και που συμπλήρωσαν και εμπλούτισαν τα ευρήματα της αρχειακής έρευνας. Από γραπτές πηγές αναφέρει τα βιβλία βαπτίσεων και θανάτων της εκκλησίας του Ομόδους και τη «Δευτερομάνα», το βιβλίο ακινήτου περιουσίας της κοινότητας.

Το βιβλίο είναι διαρθρωμένο σε δύο βασικούς άξονες. Το πρώτο και κύριο μέρος, οι 400 περίπου σελίδες από τις 450 του βιβλίου παρουσιάζουν το γενεαλογικό δένδρο του Ομόδους ή μάλλον τα επάλληλα και αλληλοκαλυπτόμενα γενεαλογικά δένδρα των οικογενειών της κοινότητας. Με την αναλυτική καταγραφή των οικογενειών των κατοίκων, διαβάζουμε χιλιάδες ονόματα, ταξινομημένα από την συγγραφέα στις 85 μεγάλες οικογένειες που ζούσαν στο Όμοδος στον προπερασμένο αιώνα. Τα πάντα καταγράφονται με σχολαστική ακρίβεια, για την κάθε οικογένεια του Ομόδους. Συνήθως οι πληροφορίες είναι βραχύτατες και λιτές, όπου όμως χρειάζονται αναφέρεται η καταγωγή των «ξένων» που ήρθαν ως γαμπροί ή νύφες στο Όμοδος, αλλά και κάποιο χαρακτηριστικό γεγονός που σημάδεψε το πέρασμά τους από τη ζωή, πετυχημένο ή σύντομο, δημιουργικό και κοινωφελές ή τραγικό, ακόμη και εγκληματικό. Όλα αυτά που περικλείει ο κύκλος της ζωής και που αποτελούν για τον ιστορικό μια τεράστια δεξαμενή πληροφοριών για την πολιτική, την κοινωνική και την οικονομική ιστορία του τόπου. Παράλληλα, καταγράφονται δεκάδες πανέμορφα βαπτιστικά ονόματα, πάρα πολλά αρχαιοελληνικά, όπως σε όλες τις ορεινές, κυρίως, περιοχές της Κύπρου, αλλά και τα παρωνύμια, οι διακλαδώσεις σε γόνους, εγγόνια και δισέγγονα, οι επιγαμίες με τις άλλες οικογένειες του Ομόδους, η εξακτίνωση των Μοδιτών σε άλλες χώρες. Το δένδρο κάθε οικογένειας συμπληρώνει ένας πλούτος φωτογραφιών, από τις αρχές του εικοστού αιώνα μέχρι τις ημέρες μας. Φωτογραφίες από εθνικά γεγονότα ή ευτυχείς συνάξεις για αρραβώνες και γάμους, φωτεινά και λαμπερά πρόσωπα, ευσταλείς μυστακοφόροι και λεβέντες βρακοφόροι, αλλά και χαριτωμένες μοδίτισσες, ένα πανέμορφο και πολύτιμο λεύκωμα προσωπογραφίας.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου του, ο Ιωάννης Αβρααμίδης παρουσιάζει, «τους Μοδίτες που έκαναν αισθητό το πέρασμά του και τίμησαν το Όμοδος». Συνολικά επιλέγει 19. Το Όμοδος ανέδειξε σημαντικές προσωπικότητες της κυπριακής εκκλησιαστικής, εκπαιδευτικής και πνευματικής ζωής του 19ου αιώνα και όχι μόνο, αποτέλεσμα της παρουσίας της Μονής του Σταυρού και της λειτουργίας της Ελληνικής Σχολής. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι  ιεράρχες Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Πανάρετος (1827-1840), ο Μητροπολίτης Κιτίου Μελέτιος Μοδινός (1846-1864), ο Μητροπολίτης Πάφου Νεόφυτος (1869-1888) και οι πρωτοπόροι λόγιοι Γεώργιος Λουκάς και Στυλιανός Χουρμούζιος. Από τους κατοπινούς, στεκόμαστε στον γαμπρό στο Όμοδος Αριστόδημο Πηλαβάκη και τον γιο του Κωνσταντίνο, τον βαρύτονο Τζων Μοδινό,  τον σπουδαίο καραγκιοζοπαίκτη Αθηνόδωρο Γεωργιάδη, τον εκπαιδευτικό στη Σμύρνη Θεόδωρο Νεστορίδη, από την οικογένεια Χουρμούζιου τον Αιμίλιο, τον Δημήτρη Λιπέρτη, γιο της μοδίτισσας Κοκονούς, της οποίας ο Αβρααμίδης δημοσιεύει και μια σπάνια φωτογραφία της, τον νομικό και διπλωμάτη Πόλυ Μοδινό, τον πρώτο πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητή Μιλτιάδη Χαχολιάδη, και άλλους.

Ακολουθούν, άλλα, ενδιαφέροντα κεφάλαια, όπου καταγράφονται οι λαϊκοί ποιητές του Ομόδους, η προσφορά της κοινότητας στους εθνικούς αγώνες, από την ελληνική επανάσταση του 1821 μέχρι και τον αγώνα της ΕΟΚΑ, αλλά και ορισμένες από τις σημαντικότερες και πιο χαρακτηριστικές συλλογικές προσπάθειες των κατοίκων της κοινότητας: Οι αγροτικοί αθλητικοί αγώνες του 1903, το πώς έφτασε η κάρα του Αποστόλου Φιλίππου στο Όμοδος, πώς ιδρύθηκε ο ΣΟΔΑΠ, κ.ά.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο για το Όμοδος, γραμμένο με νοσταλγία, αγάπη και μεράκι, ένα πολύτιμο βιβλίο, ειδικά για τους γόνους της κοινότητας Ομόδους και όσους αγαπούν το πανέμορφο και γραφικό Όμοδος και τους ανθρώπους του.

Διακίνηση του βιβλίου: τηλ. 99-469-504

Advertisement

3 thoughts on “Ένα νέο βιβλίο για το Όμοδος

 1. Καλησπέρα,
  και συγχαρητήρια για το εξαιρετικά ενδιαφέρον ιστολόγιό σας.
  Μόλις πριν λίγες μέρες το ανακάλυψα, και κοντεύω να το διαβάσω σχεδόν ολόκληρο.

  Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

  Ο Στυλιανός Χουρμούζιος που αναφέρεται είναι, προφανώς, αυτός ο Στυλιανός Χουρμούζιος:

  http://pandektis.ekt.gr/pandektis/handle/10442/61026

  Εχει κάποια σχέση με αυτόν τον Στυλιανό (;;;) Χουρμούζιο;;;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια
   Ο Στυλιανός Χουρμούζιος που αναφέρεται στο κείμενο και η προσωπογραφία του είναι στον πρώτο σύνδεσμο του “Πανδέκτη” είναι παππούς του συγγραφέα, ή καλύτερα, εκδότη του βιβλίου “Salute to Greece” (Λονδίνο 1942), Στυλιανού – Λουκιανού Χουρμούζιου. Ο πρώτος (1850-1937), που γεννήθηκε στο Όμοδος ήταν δάσκαλος και μέγας ψάλτης, εξ ου και το επίθετο Χουρμούζιος, αφού αρχικά υπογραφόταν Ελευθεριάδης, από το πατρώνυμό του.
   Στη Λεμεσό εξέδωσε την εφημερίδα “Σάλπιγξ” που συνέχισαν τα παιδιά του, Ευριπίδης (κυρίως) και Χριστόδουλος και ήταν ο γενάρχης μιας από τις μεγαλύτερες κυπριακές δημοσιογραφικές οικογένειες. Ο Χριστόδουλος εργάστηκε ως δημοσιογράφος από την εποχή των Βαλκανικών πολέμων στην Αθήνα και αργότερα στο Λονδίνο. Γιος του Χριστόδουλου ήταν ο συγγραφέας (1914-1984) του “Salute to Greece”, που γεννήθηκε στη Λεμεσό αλλά έζησε από δέκα χρονών στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος και στο Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας. Ο πιο διάσημος στην Ελλάδα Χουρμούζιος, ο Αιμίλιος (1904-1973) ήταν πρώτος του ξάδελφος.
   Αναλυτικά βιογραφικά για τους Χουρμούζιους θα βρείτε στο εξαιρετικά χρηστικό και βοηθητικό, Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων, 1800-1920 του Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη (Λευκωσία, 6η έκδ. 2010).

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s